Bokstavplansjer, bokstavhus, arbeidsark, staveaktivitet og klypekort

Temaet for dagens blogginnlegg er begynneropplæring – noe av det aller mest spennende som finnes her i verden (rent objektivt, selvfølgelig!). I dag deler jeg en del læringsmateriell som jeg håper kan være nyttig for dere som jobber med grunnleggende lese-og skriveopplæring.

Bokstavplansjer
I år startet vi det nye skoleåret i et klasserom med store, tomme, hvite vegger – en gyllen mulighet til å tenke litt nytt! Jeg har lenge ønsket meg bokstavplansjer der bokstavene er skrevet i bokstavhus. Bokstavene må være store og tydelige, vokaler og konsonanter markert og aller helst med en illustrasjon til. Bokstavene må også være riktig skrevet i forhold til skrivemåten elevene lærer. Det var vanskelig å finne et jeg syntes passet, så dermed begynte jeg å tenke på hvordan det kunne lages på en best mulig måte. Kanskje jeg kunne lage bokstavplansjer der læreren selv fylte inn bokstavene? En bokstavplansje med bokstavhus og tilhørende illustrasjon til hver av bokstavene i alfabetet? Selvfølgelig! Så enkelt var det! Jeg skrev bokstavene med blå og rød sprittusj, og brukte linjal som støtte til å forme bokstavene med rette linjer. For å få god tjukkelse på bokstavene satte jeg tre streker med linjalen ved siden av hverandre. Resultatet ble overraskende fint, og bokstavplansjene er allerede flittig i bruk!

Arbeidsark for å øve på bokstavhus, og bokstavhus til tavla
I samme slengen laget jeg også nye arbeidsark som elevene kan bruke til å øve seg på å skrive i bokstavhus. For å markere skrivelinja er linja du skriver på markert med fet linje. Linja som markerer toppen på stua er stiplet, siden den bare er en hjelpelinje. I den andre versjonen er også stua markert med grå farge, slik at det skal bli lettere å se hvor stua er i forhold til kjelleren og loftet. Den første siden på arbeidsarket har tre skrivelinjer som jeg har laget så store som mulig. De er laget spesielt for innlæring av ny bokstav: stor bokstav på den øverste linja, liten bokstav på linje nummer to, deretter stor og liten bokstav om hverandre. Skriv inn den bokstaven du ønsker! På den andre siden kan du skrive ord som har bokstaven som førstelyd. Arbeidsarkene kan brukes både sammen og enkeltvis. Det er selvfølgelig også fint å øve på å skrive ord fra et tema man jobber med.

Nye bokstavhus betydde også nye bokstavhus til tavla! Disse er også laget i to versjoner, både «vanlige» og med markert stue.

Klypekort: førstelyd og midtlyd
Begynneropplæringa er så spennende å jobbe med! Når jeg først var i gang, fikk jeg så lyst til å lage noe jeg lenge har ønsket meg: klypekort! De nye klypekortene har jeg laget for at elevene skal kunne øve på å lytte ut førsteyd og midtlyd. Vokalene markerte jeg med rød farge, konsonantene med blå. Her får elevene øve på ord og begreper, lytte ut førstelyd og midtlyd og erfare hvordan ordets betydning kan forandre seg bare ved å bytte ut en bokstav. Klypekortene for midtlyd har jeg også laget for at elevene skal få øve spesielt på vokalene, noe som er nyttig for alle, men spesielt for elever med norsk som andrespråk. Bruk kortene som du vil! Finn bokstaven som mangler og fest en klesklype ved riktig bokstav. Skriv ordet i boka di. Noen elever vil kanskje også kunne lage en setning med ordet. Klypekortene er også laget slik at de er store nok til å bruke lesefinger. Her er det mulighet for mange lærerike diskusjoner!

Staveaktivitet
Denne staveaktiviteten laget jeg for noen år tilbake, men den funker så godt at jeg ikke kan skrive om begynneropplæringen uten å løfte den frem! Bakgrunnen for at den ble til var da jeg hadde første klasse, og så at elevene strevde med å huske å ta med alle lydene i ordene når de skrev. Vi jobbet mye med stavelser, men det holdt liksom ikke. Etter mye fundering tenkte jeg: Hva med å lage bildekort som har størrelse etter antall bokstaver i ordet de illustrerer? Slik vil det jo bli veldig synlig for elevene dersom de glemmer å ta med en lyd! I tillegg får elevene øvd på ord og begreper, samarbeid, samt at bildekortene kan brukes til så mye annet i lese- og skriveopplæringen. Kortene er også laget slik at det skal bli enkelt å nivådifferensiere undervisningen. Denne staveaktiviteten var til uvurderlig hjelp gjennom hele første klasse. Jeg bruker kortene fremdeles, og anbefaler de på det varmeste.

Leseforståelse
En side som også må nevnes er siden under «norsk» på hovedmenyen som heter «leseforståelse». Her finner du oppgaver og arbeidsark der elevene får øve på å forstå det de leser. Alt av læringsmateriellet er laget slik at det er enkelt å nivådifferensiere.

Alt læringsmateriell ligger ute til gratis nedlastning både på bokmål og nynorsk.

Tips gjerne en kollega du tror kan få bruk for det! ❤️

Legger ved bilder som viser litt av det som ligger ute. Direktelink finner du nederst i blogginnlegget.

Bokstavplansjer til vegg

Foto: Anne Marte N. Sandnes

Bokstavhus til tavla, 2 versjoner

Bokstavhus – arbeidsark, 2 versjoner

Staveaktivitet

Klypekort: førstelyd og midtlyd

Leseforståelse – et utvalg

Direktelinker

NORSK – Skriveopplæring

NORSK – Leseforståelse

Vil du gi et bidrag til Undervisningsmetoder?

VIPPS: 404 50 207

2 kommentarer om “Bokstavplansjer, bokstavhus, arbeidsark, staveaktivitet og klypekort”

 1. Hei!
  Det er flere flotte oppgaver jeg ikke finner eller klarer å få skrevet ut. Blant annet bokstavplansjer og bokstavhus og alias-spillet.

  Svar
  • Hei!
   Bokstavplansjene og bokstavhusene som er omtalt i det nyeste blogginnlegget finner du under fanen «norsk» – skriveopplæring på hovedmenyen. Usikker på hvilket alias-spill du sikter til.
   Legger også ved direktelink til læringsmateriellet som er omtalt i artikkelen helt nederst i alle innlegg 🙂

   Mvh
   Anne Marte

   Svar

Legg igjen en kommentar

%d bloggere liker dette: