Tiervenner

Elevene må lære:

-å gjenkjenne tall som er tiervenner i regnestykker
-addisjon med tiervenner
-subtraksjon med tiervenner
-finne det ukjente tallet
-sammenhengen mellom addisjon og subtraksjon med utgangspunkt i tiervenner
-vite noe om hvorfor det er så viktig at vi lærer tiervennene godt

Regnestrategi-plakater

Denne plakaten kan du laste ned på siden MATEMATIKK – Regnestrategier.

Læringsstøtte til vegg

Intro

Forslag til hvordan man kan introdusere tiervenner:

  • Tavla: Tegnet 6 røde hjerter.
  • Hemmelig boks med 10 melkekorker: En elev kom fram og tok ut en melkekork. Hvor mange korker er i boksen? Gi elevene god tid til å tenke. Viktig at den som svarer forklarer hvordan vedkommende har tenkt for å komme frem til svaret. Er det noen som har tenkt annerledes? Diskuter ulike regnestrategier.  Skriv tiervennene 1 og 9 på hver side av hjertet. Gjenta dette for hver av tiervennene.
  • Tenkeoppgave: Hvorfor trenger vi ikke å finne tiervennen til tallene 6, 7, 8, 9 og 10 når vi allerede har funnet tiervennene til tallene fra 0 – 5?
  • Viktig å understreke at alle kan bruke den regnemåten som de liker best!

Nrk Skole: MKX

«Emmas pappa prøver å få jobb på Lekefabrikken. Skal han få jobben, må han løse oppgavene han får fra sjefen Katarina. Når han møter den sleipe Konrad, trenger han Emmas hjelp. Klarer Emma å telle og pakke lekene riktig, med litt hjelp fra MK-X?»
Se episoden på NRK!

La oss utforske tiervenner,
3 varianter

Tierramme med brikker

BRIKKER

Bruk brikkene under eller annet konkretiseringsmateriell som du har tilgjengelig.

Lag en plakat

La elevene få lage en plakat som de kan ta med seg hjem og henge på soverommet sitt, eller et annet lurt sted! Slik kan tiervennene repeteres litt hver dag, og ikke minst vises frem til mamma og pappa. Se hva jeg har lært!

Plakaten som viser et eksempel på hvordan plakaten kan bli seende ut, er også perfekt å bruke som læringsstøtte til vegg!

Min regnefortelling, 3 nivå

Velg to tiervenner, tegn en regnefortelling og skriv på regnestykket/regnestykkene som passer til fortellingen! Disse arbeidsarkene er laget på 3 ulike nivå, slik at du enkelt kan nivådifferensiere. La gjerne elevene få fortelle regnefortellingen sin muntlig til de andre i klassen og vise frem tegningen sin.

Lek butikk

Mer læringsmateriell til temaet, finner du på temasiden «Butikk og penger»-Matematikk. Der finner du blant annet prislapper, mynter, handleliste, kvittering, osv.

Arbeidsark: Jeg har 10 kr, fyll ut

Lek butikk. La alle prisene på varene være i tallområdet 1-10. Elevene får 10 kr hver som de kan handle for. Da blir vekslepengene alltid tiervennen til det varen koster.

Prisliste

Klypekort: finn det ukjente tallet

Hvilket tall mangler? Her skal elevene markere det riktige svaret med en klesklype. La gjerne eleven begrunne valget muntlig også, eventuelt vise svaret med fingrene.

Bingo

Spill

Tiervenn-spillet

Domino, subtraksjon

Kortspill

Bruk en kortstokk uten 10`ere og bildekort. Stokk kortene og del dem ut. Spilleren som deler ut begynner og legger et kort på bordet. Neste spiller ser om han har et kort som blir 10 sammen med kortet på bordet. Har han det, får han stikket. Hvis ikke sier han «pass» og turen går til neste spiller. Spillerne skal legge første kort på bordet etter tur. Spillet fortsetter til alle kortene er delt ut. Den som da har flest tiervenner, vinner.

3 Hentediktater

Her er tre ulike hentediktater som kan brukes i klasserommet eller på uteskole.

Dette er en versjon av hentediktat der oppgavene henger rundt omkring på veggene, og elevene går rundt to og to med et svarark og skriver inn svaret på oppgavene de finner. Her er ikke oppgavene nummererte med tall, men ulike ting. Slik får elevene også øve seg på ord og begreper, i tillegg til å regne med tiervenner.

En løype har oppgaver som går på addisjon med tiervenner, den andre har oppgaver der elevene får øve seg på subtraksjon med tiervenner.

Den tredje er et nivå vanskeligere: her møter elevene både addisjons-og subtraksjonsoppgaver, og elevene må finne ut hvilket tall som mangler.

Hver løype består av 20 oppgaver. La gjerne elevene få gjøre så mange oppgaver de rekker innenfor en gitt tidsramme.

Hentediktatene ligger ute HER i nettbutikken!

Uteskole

Finn din tiervenn

Gi elevene hvert sitt hjertekort med tall på. La elevene finne sin tiervenn! 

Kast ball

La elevene stille seg opp på rekke. Si en tiervenn og kast ballen til en av elevene. Eleven skal si tiervennen til tallet og deretter kaste ballen tilbake igjen. Fin uteskoleaktivitet!

Tiervennstafett

Sett opp kjegler med tallene fra 0 – 10 (gjerne laminert). Elevene trekker lapper med tall og springer rundt tiervennen.

Legg ut tallsymbolene fra 1-10 på bakken. Førstemann kaster en terning, sier tallet høyt og løper til tiervennen til tallet.

Rutenett på asfalten

Tegn et rutenett med 4 x 4 ruter på asfalten. Skriv tallene fra 0-10 og sett kryss i de resterende rutene. Jobb sammen to og to. En hopper til ei rute, og den andre hopper til tiervennen. Skriv eventuelt regnestykkene i boka.

Sanger

Sangen om tiervenner

Tiervennersang

Rockemani sin tiervennsang

Andre tiervennsanger

Youtube: Tiervenner-sangen (Rockamani)

Youtube: Tiervenner-sangen 2 (Rockamani)

Youtube: Tiervenner-sangen (Rockemani)

Andre aktiviteter

Trekk et bamsekort! Takk for i dag!

Be en og en elev komme til døra for å hilse. Hver enkelt får et tiervenn-kort og forteller tiervennen til tallet på kortet. Man kan dele ut tiervennkortene som utgangsbillett og inngangsbillett til timen.

Hemmelig boks

Legg 10 melkekorker e.l. i en eske og ta bort f.eks. 4. Hvor mange melkekorker er i boksen nå? Snakk om ulike måter å tenke på for å finne svaret.

Sant eller usant? Opp og stå!

ADDISJON
Alle elevene står på pulten. Læreren sier et regnestykke med hele tiere: «40+60!». 
Hvis læreren sier et regnestykke med hundrervenner, må elevene gå opp på pulten. Hvis det ikke er hundrervenner, blir elevene stående.  
Læreren spør: «Hvorfor mener du at 40 og 60 er hundrervenner, Ole?»
Eleven forteller: «Fordi 4 og 6 er tiervenner». 
Læreren kan også spørre en elev som har tatt feil: 
«Hvorfor valgte du å ikke gå opp på pulten?» Når eleven regner for å begrunne svaret sitt, finner man ut at det ikke stemmer. 

SUBTRAKSJON
Sant eller usant? Læreren sier et regnestykkke med minus, med bare hele tiere. Eks: «100-80=20». Hvis dette er et regnestykke der man kan bruke hundrervenner for å finne svaret, går elevene opp på pulten. Hvis ikke blir de stående.
For hver runde stiller læreren spørsmål som: 
«Hvorfor mener du at vi kan bruke hundrervenner for å løse regnestykket 100-80=20?». Den eleven som svarer, kan begrunne svaret sitt ved å bruke tiervenner: 
100-80=20 fordi 10-8=2″. 

Spill på internett

Save the whale

I Save the whale er hvalen fanget. Reparer røret slik at det til sammen blir ti ved å dra opp delen som mangler. Når du har klart det, kommer det vann i sjøen, og hvalen slippes fri.

Nyttige linker

⭐️ Telle videre og telle nedover

⭐️ Dobling og halvering

⭐️ Tiere og enere

⭐️ Fylle opp tieren og regne om tieren

⭐️ Finne forskjellen

⭐️ Regnestrategi-plakater