Audacity

Audacity er et gratis lydredigeringspr0gram som kan brukes på operativsystemene GNU/Linux/UNIX, Mac OS 9/OS X og Microsoft Windows. Audacity er derimot ikke laget for komponering av musikk.

Audacity er fri programvare og er tilgjengelig under GNU General Public License. Programmet kan lastes ned på Audacitys offisielle nettsted:
http://www.audacityteam.org/. Online brukermanual finner du her.


Funksjonalitet

Audacity gir deg muligheten til å:

 • Prate eller synge inn lyd ved hjelp av mikrofon
 • Gjøre lydopptak av audio på PCen
 • Klippe, kopiere, spleise og mikse lyder sammen
 • Endre hastigheten eller tonehøyden til et opptak
 • Bruke filtere og effekter for eksempel til å reversere, invertere, frekvensfilter og støyfjerning
 • Komprimere lydfiler til mp3 slik at du kan sende dem som e-postvedlegg elelr legge dem ut på nettet slik at andre kan laste dem ned

Her kan du se en fullstendig liste over funksjoner i programmet.

Audacity har ingen lydsamlinger, men du kan laste ned gratis soundtrack fra http://www.opsound.org.


Støttende formater

Audacity kan importere og eksportere lyd i formatene WAV, Ogg Vorbis og MPEG-lyd (inkludert MP2 og MP3-filer, eksport ved hjelp av LAME). Det er også mulig å importere rådata. Man kan også spille inn analog lyd fra mikrofon, CD-stasjonen, lydutgangen eller lydinngangen.

Audacity har sitt eget xml-baserte lagringsformat for lagring av prosjektfiler, som består av en tekstfil med en filendelse .aup og en mappe som inneholder en mengde .au-filer.


Kort innføring

MAC:

 • Importer lydfilen til Audicity ved å dra og slippe lydfila over ikonet til Audicity.
 • Lytt til lydopptaket ved å trykke på play og stopp på verktøylinja. Du kan også bruke mellomromstasten for å trykke på play og stop. På den samme verktøylinja kan du finne starten av lydopptaket ved å trykke «skip to start» og slutten av lydopptaket ved å trykke «skip to end».
  Klikk på «Selection tool (det som ligner på en stor i-bokstav), og deretter på lydsporet, for å velge hvor du vil høre fra.
  Dersom det bare er en liten del av lydsporet du vil høre, kan du markere det aktuelle området, for deretter å trykke på play. For at denne funksjonen skal virke, må du først sette avspillingen på stopp.
  Dersom det er et bestemt sted på lydsporet du ønsker å høre fra, kan du trykke på tidslinjen over lydsporet.
 • Gjør egne lydopptak! Det er lurt å lagre opptaket før du begynner å redigere (file – export audio, lagre som WAW/AIFF).
 • Du kan enkelt fade in og fade ut. Fade ut ved å trykke på «Skip to end». Zoom in helt til du kan se de tre siste sekundene av opptaket. Trykk på det stedet der du vil fade ut fra. Deretter trykker du på Edit > Select > Cursor to Track End. Klikk på Effect > Fade out. Bruk samme fremgangsmåte når du fader inn.
 • Tenk deg om hvordan du ønsker å lagre lydfilen din. Dersom du går på File > Save Project, så lagrer du det som et prosjekt. Det betyr at du bare kan åpne det igjen ved å bruke Audacity. Dersom du vil at det skal kunne åpnes i iTunes og Media Player, kan du lagre prosjektet i WAW-format: File > Export audio. Dersom du ønsker å eksportere en MP3-fil må du laste ned og installere LAME.

Kildehenvisning

Audacity Manual: http://manual.audacityteam.org/

Wikipedia: https://no.wikipedia.org/wiki/Audacity

%d bloggere liker dette: