Kroppen min

KROPPEN – YTRE KROPPSDELER

Aktivitet: Tå mot tå

I denne aktiviteten må antallet elever være et oddetall. Del elevene i to grupper, der det er en elev mer i den ene gruppen enn i den andre. Læreren roper f.eks: «Tå mot tå!», og da er det om å gjer å finne en partner i den andre gruppa. Den som ikke finner noen blir nestemann til å rope. Da kan man rope f.eks: «Kne mot kne!», «Panne mot panne!», «Nese mot nese!», osv. (Hentet fra www.linktillivet.no).

Aktivitet: Ytre kroppsdeler – intro

En elev kommer frem og legger seg ned på gulvet. På forhånd må du ha klipt opp en haug små lapper. Elevene rekker opp hånda og kommer med forslag til kroppsord som de kan. Læreren skriver ordet raskt ned på en lapp, deretter kommer eleven som foreslo ordet frem for så å plassere ordet på riktig sted. Ordet legges ved siden av på gulvet. Fortsett slik til du ser at du må avslutte. Ta bilde av eleven med lappene, print ut og heng opp på veggen. Ta vare på lappene med ord på.
Neste time kan du starte opp med å ta frem en elev, ta kroppsord-lappene i en pose eller boks, og la en og en elev få komme frem, trekke en lapp, lese ordet høyt, for deretter å legge den på riktig plass. Når alle lappene er trekt kan dere se om dere klarer å finne enda flere ord.
(Anne Marte N. Sandnes)

Stafett – the body

The body_opplegg til gym og engelsk  (må lamineres)
Del klassen opp i grupper på 4-5 elever. Du trenger et sett med laminerte ordkort til hver gruppe. Det kan derfor være en fordel å skrive ut ordkortene i ulike farger.
En elev på hvert lag legger seg ned på gulvet på rygg med utstrekte armer og bein. På den andre siden av rommet legger du ordkortene til hvert lag, gjerne i rokkeringer. Når stafetten starter løper en etter en over til den andre siden og henter et ordkort fra rokkeringen tilbake til laget sitt, leser ordet høyt, og finner ut hvor på kroppen det skal være. Legg ordkortet ved siden av riktig kroppsdel.
(Jeg har ikke funnet på et navn til denne stafetten, så foreløpig heter den bare stafett..).

Vil du bruke denne aktiviteten i klasserommet, kan elevene gå sammen i grupper. En elev på hver gruppe legger seg ned på gulvet, og de andre bytter på å lese ordet høyt, for så å finne ut hvilken kroppsdel ordet passer sammen med.

Engelsk: head, shoulder, knees and toes

Andre sanger:

– Hode, skulder, kne og tå
– Hode, skulder, mage, lår, rompa går

KROPPEN – SKJELETTET

Hvorfor har vi skjelett i kroppen? Hva vil skje dersom vi tar bort skjelettet fra kroppen? Hva er oppgaven til skjelettet? Hvorfor trenger vi bøyelige ledd? Hva vil det si å ta røntgen?

Naturfag.no: Lag en sprellemann

https://www.naturfag.no/forsok/vis.html?tid=641490&within_tid=641483
Her er en fin oppgave fra naturfag.no der elevene skal lime arket på et svart ark, klippe ut de ulike delene av skjelettet, ta hull med hullmaskin i hver del og feste delene med en splittbinders.
PS: Her kan du også printe ut bilde av et menneskeskjelett med navn på de ulike delene av skjelettet.

Kunst og håndverk: Lag et skjelett av q-tips

Se ideer på google: google

Newton: Line undersøker skjelettet (ca 2 min):

https://www.youtube.com/watch?v=FyvK5b5xKx8

Zygote Body: https://www.zygotebody.com/


Ved å trykke på venstre side og dra pila nedover, får du se hvordan kroppen ser ut innvendig.

KROPPEN: SANSENE

Se

 • Øynene er de sanseorganene som du ser med. Øynene dine kan se mange former og farger, og at ting beveger seg. Hjernen din lager bilder av signalene den får fra øynene. Derfor kan du kjenne igjen mennesker og vite hva forskjellige ting er. En optiker kan hjelpe oss dersom vi ser dårlig. Å være blind betyr at man ikke kan se.
  Hvilken farge har øynene dine?
 • Hvordan ser øyet ut på innsiden? Se bilder av øyets anatomi på google.
 • Videoklipp:
  NRK Skole: Line ser på øynene
  NrK Skole: Fargebling tilværelse
  NrK Skole: Hvordan fungerer øynene?
  NrK Skole: En optisk illusjon
 • Program:
  Nrk: Sånn er jeg, og sånn er det (tema: å være svaksynt)
 • Uteskole/skriveoppgave: Snakk om synssansen i samling. Del ut ark og blyant til hvert læringsparr. Gå ut i skolegården og skriv ei liste over alt dere kan se i løpet av en avtalt tid, f.eks. 15 min. Vel inne i klasserommet igjen kan dere ha samling der læringspartnerne får lese opp noen av tingene de så ute. Deretter får hvert læringsparr et arbeidsark (f.eks. Skriveoppgave_MAL1_overskrift_tegning_tekst) der de skal skrive en tekst sammen med utgangspunkt i ordene på lista og fortelle hva de så. Finn en passende overskrift og lag en tegning av skolegården.
  (Anne Marte N. Sandnes)
 • Aktivitet: La en elev i klassen få bind for øynene. Eleven kommer inn i klasserommet, og de andre elevene i klassen veileder eleven slik at han/hun kan finne plassen sin. (Anne Marte N. Sandnes)
 • Aktivitet: Gå sammen to og to. La en av elevene binde et sjal eller lignende for øynene mens den andre fører eleven rundt i skolegården. Deretter bytter de.
  Lag gjerne en hinderløype som de skal føre hverandre gjennom. Bruk tau!
 • Synssimulator: Synssimulator på sansetap.no
 • Synsbedrag: Vis eksempler på synsbedrag: se bilder på google.com
 • Lek: Sette halen på grisen
 • Aktivitet: Førerhund
  Jobb sammen to og to. Den ene eleven har bind for øynene. Den andre skal være førerhund og lede den blinde trygt rundt i rommet. Bytt etter en stund.

Høre

 • Ørene dine er helt utrolige! De lar deg høre all verdens forskjellige lyder. Du kan høre vennene dine prate og spille musikk, og du kan høre høye tordenbrak og lav hvisking.
  Hvilke lyder liker du å høre? Hvilke lyder liker du ikke å høre?
 • På den interaktive siden www.amplifon.co.uk/interactive-ear kan du vise hvordan øret ser ut innvendig.
 • Hørselssimulator på sansetap.no.
 • NRK Super: Den magiske kroppen_øret-hørsel-lyd (14 min).
 • Videoer på NRK Skole.
 • Film: Null sus – Briskeby kompetansesenter (ca. 25 min)
 • Lek:Forberedelser: En voksen finner frem mange ting som kan lage lyd. Bruk fantasien og lag lyder med ulik vanskelighetsgrad. Ting som kan brukes: ballong, kam+matpapir, saks+papir, fyrstikkeske, gummifigurer som piper, to glass+vann, borrelås, treklosser, sprettball, instrumenter m.m. Det blir mest spennende om den som lager lydene, ikke er synlig for de andre, men står bak et forheng eller en hylle, for eksempel. Alle kan gjette på hvilken lyd de hører. Virker det vanskelig, kan dere bestemme om deltakerne skal få se de ulike gjenstandene først.

Føle

 • Huden som dekker kroppen din, er full av sanseceller. De sender beskjeder til hjernen om alt som kommer borti kroppen din. Når du tar på noe, føler du om det er hardt eller mykt, varmt eller kaldt, vått eller tørt.
 • Aktivitet:
  Ta med noen ting i en pose. La en elev få bind på øynene for så å bruke hendene til å føle med for å finne ut hvilken ting det er.

Smake

 • Tunga har tusenvis av «knotter». Inni hver knott er det bitte små smaksløker som finner ut om maten smaker søtt som kake, salt som potetgull, surt som sitron eller bittert som eddik.
 • Vi kan bare skille mellom fem ulike smaker: søtt, surt, salt, bittert og umami. Når vi likevel opplever mange flere smaker, er grunnen kombinerte sanseimpulser fra både lukt- og smakssansen. Dette er også forklaringen på hvorfor maten smaker mindre når vi er forkjølet. Når vi spiser er det også allment antatt at synsinntrykk spiller inn, slik at måltider ikke sjelden blir en totalopplevelse. (wikipedia.no)

Lukte

 • Det er bitte små mengder av «duftende» stoffer i luften rundt deg. Du kan ikke se dem, men nesen din kan kjenne dem. Når du puster inn, treffer duftstoffene luktecellene som sitter helt øverst i nesen. Luktecellene sender beskjed videre til hjernen.
 • Hunder har en veldig god luktesans. Hundens luktesans er omtrent en million ganger bedre enn menneskets. Hunder bruker luktesansen til mange flere oppgaver enn vi mennesker gjør. Den er viktig ved jakt, for å finne, for å gjenkjenne, for å kommunisere og for smaken hos hunder. (wikipedia.no)

En kommentar om “Kroppen min”

 1. I blog quite often and I truly thank you for your content. This great article has truly peaked my interest. I will bookmark your blog and keep checking for new details about once per week. I opted in for your RSS feed too.

  Svar

Legg igjen en kommentar

%d bloggere liker dette: