Natursti: Årstiden VÅR!

Sikk-sakk-sikk-sakk! Det velkjente mønsteret er ikke til å ta feil av. Jeg kjenner pulsen øke. Der, like under greina jeg akkurat skulle til å ta opp fra bakken, åpenbarer det seg et prakteksemplar av en hoggorm. Grå med svarte mønstre, trolig en hannorm. Plutselig møtes øynene våre. Ormen snur seg, og åler seg under ei rot og videre gjennom lyngen. FOR EN OPPLEVELSE!

Denne gangen er temaet VÅR her på Undervisningsmetoder. Dere som følger Undervisningsmetoder på instagram har nok fått et inntrykk av min fascinasjon for dyr, insekter, planter – og naturen generelt. Etter å fått bilder av rådyr, harer, mus, fugler, rev og grevling på viltkameraet, og ikke minst møtt på årets første hoggorm, ble jeg så inspirert at jeg måtte lage en ny natursti. Jeg har tenkt så det knaker på hvordan jeg skulle gjøre den inspirerende for elevene, lage varierte og morsomme oppgaver, og samtidig få bakt inn mye av det viktigste elevene har lært av grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving og regning.

I dette blogginnlegget deler jeg resultatet. Naturstien kan du laste ned fra temasiden «Årstider og måneder» under NATURFAG på hovedmenyen, eller ved å følge direktelink nederst i dette blogginnlegget.

Jeg har også lagt ved direktelink til «Naturstier» som ligger under UTESKOLE på hovedmenyen, der du finner en oversikt over alle naturstiene jeg har publisert. Siden temaet «vår» i høyeste grad er relatert til vårblomster, la jeg også ved en direktelink til temasiden «Vårblomster».

Men først noen kommentarer:

Post 1 og 2: Se rundt dere. Bruk sansene! Finn et vårtegn du kan se, et vårtegn du kan høre, et vårtegn du kan føle.
De to første postene i naturstien er en intro til årstiden vår. I post 2 skal elevene finne ut hvilke måneder som hører til årstiden.

Post 3: Hvilket ord skal ut? (vokse, gro, visne, spire)
Denne oppgaven handler om synonymer, ord med lik eller nesten lik, betydning. Her har jeg også sneket inn antonymer i samme oppgave, altså ord med motsatt betydning. Ordet som skal ut er «visne», fordi det er det eneste ordet som ikke betyr omtrent det samme som de andre tre. I den felles oppsummeringen i etterkant kan man spørre elevene om de har flere eksempler på antonymer.

Post 4: Hvilke vårblomster er dette? Rebus!
Her blir det spurt etter vårblomster, men her har jeg også tatt inn sammensatte ord og laget en rebus: løve + tann = løvetann og snø + klokke = snøklokke. Jeg kunne godt ha tatt med flere vårblomster i naturstien, men fordi vårblomster er et eget stort tema (med egen temaside!) som elevene har jobbet mye med, så valgte jeg å ha et litt annet fokus denne gangen.

Post 5: Hvor mange prikker har marihønene til sammen?
Her er temaet telling, nærmere bestemt tellestrategier. I gjennomgangen av oppgaven etter at naturstien er gjennomført, er det fint å spørre elevene hvordan de tenkte for å finne svaret. Her vil det være flere mulige løsninger.
Noen vil kanskje telle en og en, peketelle, andre vil trolig telle med to og to. Andre muligheter er å bruke doblinger. Eks: en marihøne har 2+2 = 4 prikker, de to marihønene som står ved siden av hverandre har dermed 4+4=8 prikker til sammen, og siden det er fire grupper med to marihøner kan vi fortsette å doble. Kanskje noen elever vil løse oppgaven ved å bruke multiplikasjon?

Post 6: Hvilket ord gjemmer seg her?
Her er svaret gåsunger. For å vise at ordet er et homonym, altså kan ha flere ulike betydninger, så har jeg brukt et bilde av gåsunger på seljetreet og et bilde av ungene til en gås. Bildene er valgt fordi de viser tydelig hvorfor gåsungene til seljetreet har fått navnet sitt – de ligner veldig på ungene til gåsa! I gjennomgangen av naturstien sammen med elevene i etterkant er det fint å høre om noen vet om flere eksempler på homonyme ord.
For å finne bokstavene i løsningsordet må elevene regne regnestykker med tiere. Spør elevene om de har et regnetriks som hjelper oss å finne svarene, f.eks. hundrervenner og tiere og enere.

Post 7: Syng en sang som handler om våren!
Forslag til sanger dere kan jobbe med til temaet «vår» finner du på temasiden «Måneder og årstider» under naturfag på hovedmenyen (ett følg direktelink nederst i dette blogginnlegget).

Post 8: Hvem er jeg?
Denne oppgaven går på leseforståelse. Jeg har laget en bildeserie under som kan være fin å bruke i gjennomgangen i etterkant for å visualisere for elevene hvordan frosken legger egg i geleklumper, til eggene blir til rumpetroll, som får armer og bein, før de til slutt blir til frosker.

Post 9-10-11: Adjektiv/verb/substantiv
For å repetere de tre ordklassene laget jeg en oppgave til hver ordklasse med utgangspunkt i ekornet, haren og skogen. Hvis du vil hjelpe elevene dine litt på vei kan du for eksempel skrive på et eller flere eksempler med tusj før du kopierer opp. Husk at du også eventuelt kan velge å gå igjennom oppgaven sammen med elevene i forkant av naturstien.

Post 12: Hvilket ord gjemmer seg her?
Denne oppgaven må under gjennomgangen ses i sammenheng med post 6. Alle regneoppgavene går på samme regnestrategi, men denne gangen er det ikke bare hele tiere. Denne gangen er det ikke addisjon, men subtraksjon. Spør elevene om de har et regnetriks som hjelper oss å finne svarene, f.eks. tiere og enere.
Løsningsordet er kjøttmeis, en av de vanligste fuglene vi kan se på fuglebrettet. I gjennomgangen kan man også trekke inn standfugler og trekkfugler. Kjøttmeis er en standfugl. Og ikke minst: Hvilke andre fugler kan elevene navnet på?

Post 13: Hvem er jeg?
Denne oppgaven går også på leseforståelse. Svaret er meitemark.

Post 14: Oda leser værmeldingen. Hvor mange grader blir det klokka 14:00?
Her må elevene kunne lese av en tabell. I gjennomgangen i etterkant er dette også en fin oppgave å bruke til å repetere de digitale klokkeslettene på klokka. Hvis du vil hjelpe elevene litt på vei kan du sjekke yr.no før dere går ut på tur, slik at dere i forkant har gått igjennom tabellen for dagens vær.

Oppgave 15: Hvem skal ut? (stålorm – buorm – hoggorm)
Her er det flere mulige løsninger, blant annet disse to:
Eks 1: Hoggorm skal ut fordi hoggormen er den eneste som er giftig.
Eks 2: Stålorm skal ut, fordi stålormen er den eneste som ikke er en slange. Vi har tre slangearter i Norge: hoggorm, buorm og slettsnok. Mange tror at stålorm også er en slange, men det er faktisk en øgle uten bein!

Naturstien ligger HER ute i nettbutikken!

Direktelink:

NATURSTI – Årstiden vår

5 kommentarer om “Natursti: Årstiden VÅR!”

 1. Selvfølgelig!
  Gå inn på «Årstider og måneder» under NATURFAG (https://undervisningsmetoder.com/naturfag/arstidene/), scroll deg nedover på siden til VÅREN. Under denne hovedoverskriften finner du naturstien. Hvis du vil se den på dataen din før du printer den ut, kan du trykke på selve linken (BM og NN). Hvis du vil laste den ned til din egen datamaskin, trykker du på «download». Jeg prøvde selv nå nettopp, og det gikk helt fint.
  Vet ikke om dette hjalp. Kanskje har du til og med en hyggelig kollega å spørre?
  Uansett, lykke til!
  Mvh
  Anne Marte

Det er stengt for kommentarer.