Tall- og mengdeforståelse 0-10

Tallplakater til vegg, 1-10

Tallplakatene viser tallene fra 1-20. Hver plakat viser tallsymbolet, tallordet skrevet med små og store bokstaver og tallets mengde representert ved kuler, terninger, tellestreker og konkreter.

Disse tallplakatene hører til «Sorteringskort i tall-og mengdeforståelse 1-20″.

Tallplakatene finner du HER i nettbutikken!

Tallkort til aktiviteter, små og store

Tegn, ulike størrelser

-Ulikhetstegn: Det kan være fristende å bruke «krokodillemunner» når vi underviser i disse symbolene, men elever som ikke har lært seg å abstrahere kan få helt feil assosiasjoner. De kan få bilder i hodet av krokodiller, uten at de forstår hva krokodiller har å gjøre med antall. Unngå å bruke krokodillene. I ettertid er ulikhetstegnenes betydning lett å glemme, noe som betyr at de må repeteres.

-Likhetstegnet: En vanlig misoppfatning er at elever tenker at likhetstegnet er noe som skal stå foran svaret. De har ikke forståelsen av at likhetstegnet forteller at verdien skal være lik på begge sider av tegnet.

-Subtraksjonstegnet: Mange elever vet at «å subtrahere» betyr «å trekke fra», altså at det blir mindre. Det kan ofte ta lenger tid å forstå at subtraksjon også kan bety «å finne forskjellen» (og at for å finne forskjellen mellom to tall kan man også bruke addisjon).

Tallinjer, pultstriper

Tallinjer 0-10, to ulike versjoner og mange ulike design

I denne pakken får du tallinjer som viser tallene 0-10, laget i to ulke versjoner.

Den første versjonen er den tallinja som vi vanligvis ser den.

Den andre versjonen er litt større. Her vises tallinjen med tallene fra 0-10, i tillegg til ruter hvor elevene kan skrive inn regnestykket de skal finne svaret på. La elevene skrive regnestykkene med markeringstusj og finn svaret ved å hoppe på tallinja. Slik er det enkelt å viske det bort etterpå, for så å skrive et nytt regnestykke.

Det er populært å skrive med tusj! Det er ikke alltid det skal mer til for å motivere elevene.

Alle tallinjene er laget i fargerikt design med et lite bilde på.

Tallinjene finner du HER i nettbutikken!

Print ut tallene fra 0-10 og laminer arkene. La elevene få legge tallene i riktig rekkefølge. Her er det mange ulike måter å jobbe på:
-bruk kortene med regnestykker, regn ut og legg kortene under tallet som viser svaret på regnestykket
-tell riktig antall med kritt på asfalten under hvert tall
-bruk naturmaterialer og legg riktig antall under hvert tall
-lag regnestykker der tallet blir svaret, skriv regnestykkene under hvert tall
osv!

TRE GRUNNLEGGENDE PRINSIPPER

1) Elevene må kunne tallrekka (navnene på tallene) og vite at tallene har en bestemt rekkefølge.

2) Elevene må forstå en-til-en korrespondanse, det vil si at hver ting skal telles bare en gang, og at det ikke har noe å si hvilken rekkefølge det telles i.

3) Elevene må vite at det er det siste tallet som representerer mengden som er telt.

NRK Super: Tellekorpset

Muntlig telling

  • Øv på å telle oppover og nedover fra 0 eller 1, og fra et vilkårlig tall. I tillegg til at elevene lærer seg tallrekka er dette også forberedelse til addisjon og subtraksjon.

Eventyr, leker og regler (se nederst på siden!)

Skrive tall

Grunnleggende begreper:
Vi kan beskrive alle tall ved hjelp av begrepene rettlinjet form, buet form, rund form, størrelse, plass, stilling, retning og antall.

0: Har antall en del.
Rett form.
1: Har antall en del.
Rettlinjet form i loddrett stilling.
2: Har antall tre deler:
Buet form med liten størrelse, rettlinjet form i skrå stilling, rettlinjet form i vannrett stilling og i liten størrelse.
3: Har antall to deler:
Bueformer med liten størrelse, med plass ovenfor hverandre og åpningen mot venstre.
4: Har antall tre deler:
rettlinjet form med litn størrelse og loddrett stilling, rettlinjet form med liten størrelse og vannrett stilling, rettlinjet form med stor størrelse og loddrett stilling (gjelder 4-tallet slik elevene lærer å skrive tallsymbolet).
5: Har antall tre deler:
rettlinjet form med liten størrelse i vannrett stilling, rettlinjet form med liten størrelse i loddrett stilling og en buet form i liten størrelse og åpning mot venstre.
6: Har antall to deler:
rettlinjet form i stor størrelse og skrå stilling, en buet form med liten størrelse og plass ned til høyre.
7: Har antall to deler:
rettlinjet form i vannrett stilling med liten størrelse og en rettlinjet form i skrå stilling og stor størrelse.
8: Har antall to deler:
to runde former med liten størrelse eller antall fire deler, fire bueformer med liten størrelse.
9: Har antall to deler:
rund form med liten størrelse som har plass til venstre for en rettlinjet form med stor størrelse og loddrett stilling.

(Kilde: Johnsen og Natås: Hvordan fatte matte, 2017)

Mer om analysebegreper kan du lese på temasiden «Nyborgs modell for begrepsundervisning».

Hermegåsa

Læreren står med ryggen mot elevene og skriver et tall i lufta med fingrene sine.

Versjon 1: Beskriv hvordan du former tallet, la elevene skrive i lufta samtidig som deg.
«Jeg starter øverst og tar en rett strek ned på linja. Jeg skriver tallet 1».

To og to elever jobber sammen. Den ene eleven skriver et tall på ryggen til den andre. «Hvilket tall skrev jeg?», spør hen. Når eleven har gjettet riktig, bytter de roller.

Plasser tall på tallinja

Klipp langs den stiplede linja. Klipp deretter ut tallene. Hvor vil du plassere 0? Hvor vil du plassere 10? Hvordan tenker du?

Lim tallene på riktig sted på tallinja. Jobb gjerne sammen med læringspartner.

På arbeidsarket i filen finner du to oppgaver på en side. Skriv ut ønsket antall kopier og kutt deretter arkene på midten.

Anbefaler å forstørre arket fra A4 til A3 når du printer ut, slik at rutene med tall blir store.

Sirkler på gulvet, tom tallinje

Dette er en aktivitet som passer best til tallområdet 0-10, men kan også brukes til tallområdet 0-20.

Print ut sirklene og laminer hver sirkel. Legg de på en rad på gulvet slik at det blir ei tom tallinje som er femmerstrukturert. Definer telleretningen, slik at elevene vet at vi starter å telle fra venstre.

La en elev få komme frem og trekke et tall fra 1-10. Det er viktig at eleven ikke sier eller viser tallet til de andre elevene i klassen. Hold gjerne tallkortet med tallsiden vendt inn mot brystet.

Eleven teller inni seg mens hen går bortover den tomme tallinja, og stiller seg på riktig sirkel. Dersom eleven trekker tallet 6, stiller eleven seg på sirkel nummer 6. De andre elevene rekker opp hånda og får gjette hvilket tall hen trakk. La gjerne eleven som står fremme få bestemme hvem som skal få svaret (det er litt ekstra stas!).

Denne aktiviteten kan gjøres både inne og på uteskole.

Tallord

Dette sorteringspuslespillet gir elevene øving i å koble tallsymbol til riktig mengde og tallord. Elevene får også øving i å trekke sammen lyder til ord.

Mengden vises med antall fingre. Du kan selv velge om du ønsker tallordene på bokmål, nynorsk eller engelsk, og også om du ønsker å la elevene få jobbe med små eller store bokstaver.

Denne aktiviteten kan brukes både på uteskole og inne i klasserommet. Den passer fint som stasjonsaktivitet der to og to elever får samarbeide om å pusle alle de 11 puslespillene. På stasjonen kan du bruke to ulike puslespill, for eksempel en norsk-versjon og en på engelsk. Velg selv det som passer deg og dine elever best!

Opplegget inneholder:

-Bokmål, 11 puslespill med store bokstaver

-Bokmål og nynorsk, 11 puslespill med små bokstaver

-Bokmål og nynorsk, 11 puslespill med tall til tall

-Engelsk, 11 puslespill med små bokstaver

-Engelsk, 11 puslespill med store bokstaver

Puslespillet med tallene 0-10 finner du HER i nettbutikken!

Nabotall

Disse sorteringskortene i tall-og mengdeforståelse er GULL VERDT, spesielt for alle lærere i 1. klasse. Kortene kan brukes på ulike måter gjennom hele skoleåret. En lærerik aktivitet der elevene får jobbe med tallene og tallenes ulike representasjoner på en morsom måte. Anbefales på det varmeste!

Disse sorteringskortene ligger ute HER i nettbutikken!

Kopier opp ukens tall, klipp langs linjene og del ut en sirkel til hver elev. Elevene limer tankekartet i arbeidsboka si.

Spor ukens tall i sirkelen med minst tre ulike farger. Snakk sammen med læringspartneren om hvordan tallet skrives. Samarbeid om å fylle ut tankekartet!

Aktivitet som passer fint til stasjonsundervisning:

-form tallsymbolet med plastelina
-skriv riktig antall prikker på terningen med markeringstusj
-hold lesefingeren under en og en bokstav i tallordet og si bokstavlyden etter hvert, trekk deretter samme bokstavlydene til et ord
-legg riktig antall plastelinkuler i tierrammen
-skriv tallene så fint du kan med markeringstusj

På forhånd må arbeidsarkene printes ut (forstørres om du ønsker) og lamineres.

Mengde:
En mengde er en samling av objekter som må være tydelige definert hver for seg. Det kan for eksempel ikke være «sand» men «sandkorn».

Antall:
Antall er en tellbar mengde som man kan finne ved å telle.

Forberedelser:
Legg et ark med «tallstafett med en sekserterning» til hvert lag. Arket festes på et skrivebrett. Sammen med arket legger du en blyant og en terning, gjerne en stor terning til å bruke utendørs.

Fremgangsmåte:
Del elevene inn i lag på 3-4 elever per lag. Hvert lag stiller seg på rekke bak ei linje. På signal fra læreren løper førstemann på hvert lag over til den andre siden, kaster terningen, for deretter å krysse av tallet på arket som viser antallet øyne på terningen. Hvis tallet allerede er krysset av på spillbrettet, blir det ingen kryss. Etter å ha kastet terningen og krysset av på spillbrettet, løper eleven tilbake til laget sitt. Da er det nestemann sin tur.

Vinneren er det første laget som har klart å få 5 kryss på rad, enten vannrett eller loddrett. Her kan man også velge å ta med på skrå, men for førsteklassinger kan det være lurt å holde seg til vannrett og loddrett.

IMG_0035

I denne aktiviteten skal elevene bygge sin egen legoby.

Byen skal ha skole, bibliotek, bank, butikk, politi, lege, tannlege og hus. Elevene kan gjerne oppfordres til å lese ordene underveis i arbeidet.

På hvert bygg står det et tall som forteller hvor mange klosser bygningen skal bestå av.

Målet er at elevene skal få øving i å koble tall og mengde. Denne aktiviteten passer fint å ha på stasjoner.

PS: Det anbefales å forstørre arket til A3-format før det lamineres!

En ide jeg fikk til musikktimen:

Del ut et ark til hver elev.

La en elev få komme frem og trekke et tallkort fra 1-10. Tallkortene finner du øverst på siden under «Tallkort til aktiviteter».

Deretter får eleven slå like mange slag på tromma som tallsymbolet viser.

De andre elevene må telle trommeslagene, for deretter å skrive en tellestrek på arket for hvert slag. Ved siden av skriver de tallsymbolet.

«Hvilket tall trakk jeg?», spør eleven med tromma.

Eleven som svarer riktig er nestemann til å komme frem og trekke neste tallkort.

Tallvenner, gruppering av mengder

Print ut og laminer arket, forstørr til A3-størrelse om du ønsker. Her skriver eleven tallet dere jobber med i den øverste sirkelen, for eksempel 8. Skriv med markeringstusj.

Finn 8 konkreter, for eksempel 8 små biler. Fordel mengden i de to sirklene under og skriv det som et regnestykke i arbeidsboka. For eksempel: 5 biler i den ene sirkelen og 3 biler i den andre sirkelen, 5+3=8.

Hvor mange ulike måter klarer du å dele opp mengden på?

Til de som trenger ekstra utfordringer: Hvordan kan du skrive regnestykket på flere ulike måter? (for eksempel 3+5=8, 8=3+5 og 8=5+3).

Print ut et ark til hver elev. Elevene jobber sammen med læringspartner. Skriv dagens tall i den øverste sirkelen, finn riktig antall konkreter og del opp mengden på så mange ulike måter dere klarer!

Er addisjon introdusert for elevene? Da kan denne versjonen passe. Legg merke til at arbeidsarket er tosidig. Dersom dere jobber med tallene fra 5-10 kan du eventuelt kopiere opp et til (eller flere) av side 2.

Print ut et ark til hver elev. Elevene jobber sammen med læringspartner. Skriv dagens tall i den øverste sirkelen, finn riktig antall konkreter og del opp mengden på så mange ulike måter dere klarer!

Klassen jobber med tallvennene til tallet 8. En elev legger 8 klosser i boksen. Tell klossene sammen for å være sikker på at det stemmer. En annen elev kommer frem og tar ut noen klosser. Alle holder seg for øynene. Ingen får se, før de får beskjed om å åpne øynene. «Hvor mange klosser har vi i boksen nå?», spør læreren. Tell klossene sammen, og la elevene få finne ut hvor mange som mangler. Det er viktig å la elevene fortelle hvordan de tenker for å finne svaret.

Fra en mattetime da jeg var kledd i jeans med to lommer foran: Til sammen har jeg 8 klinkekuler i de to lommene mine. Hvor mange klinkekuler har jeg i hver av lommene? Kom med forslag!
På tavla skrev jeg navnet på eleven som kom med forslaget og tallvennnene som eleven foreslo, for eksempel:
8
Jesper: 3+5
Hamza: 2+6
osv…
Da elevene hadde funnet alle mulige tallkombinsjoner av to tall der summen blir 8, tok jeg opp klinkekulene slik at vi kunne telle de sammen.

Lek: Nissen og tyven, addisjon og subtraksjon

Utstyr: rockering og noen gjenstander (klosser, knapper, centikuber – det du har tilgjengelig!)

I denne aktiviteten skal rockeringen være huset. En elev skal bo i huset.
En annen elev skal være nisse eller tyv.

Aktiviteten starter ved at eleven som bor i rockeringen legger noen gjenstander i huset sitt. Deretter går eleven ut av rommet.

Når eleven er ute, kommer en annen elev. Dette er tyven eller nissen. Er eleven nisse, gir han/hun. Er eleven tyv, tar han/hun.

Når eleven kommer hjem igjen, skal han/hun avgjøre om det er nissen eller tyven som har vært på besøk, og hvor mange gjenstander som har blitt gitt/tatt. Læreren skriver regnefortellingen på tavla:

Nissen har vært her. Han har gitt to ting. Jeg hadde 8 fra før. 8+2=10, så nå har jeg 11.

Når man jobber med tallvenner kan man bruke tyven som tar, og ikke ta med nissen.

(Idè av Gerd Bones)

ADDISJON

Tegnet for addisjon er +. Vi leser tegnet «pluss».
Når vi adderer, kaller vi resultatet for en «sum».
Tallene som adderes kalles addender eller ledd.
Å addere betyr «å legge sammen». Det innebærer at antallet i mengden blir flere.

Ord som beskriver å addere:
flere, øke, legge til, få, legge sammen, ha flere enn

Den kommutative lov:
Dersom vi adderer to tall, blir svaret det samme uansett i hvilken rekkefølge vi regner.
Siden multiplikasjon er «gjentatt addisjon», gjelder den kommutative lov også for multiplikasjon.

SUBTRAKSJON

Tegnet for subtraksjon er -. Vi leser tegnet «minus».
Når vi subtraherer, kaller vi resultatet for «differanse».
Tallet vi starter med kalles «minuend», og tallet etter minustegnet kalles «subtrahend». Begge tallene kalles for «ledd».
Å subtrahere betyr «å trekke fra» og «å finne forskjellen».

Ord som beskriver å subtrahere:
færre, minke, trekke fra, finne forskjellen, ha færre enn

Den kommutative lov gjelder ikke for subtraksjon.
Hvorfor? Utforsk sammen med elevene!

Eksempler på bruk:
-Uteskole (kan også gjøres inne): La elevene legge ut tallene i tallinja (som du finner øverst her på siden) i riktig rekkefølge. Trekk kort med regnestykker og plasser regnestykkene under tallet på tallinja som viser svaret på regnestykket. Ved å legge regnestykkene et stykke unna får elevene mer fysisk aktivitet.
-Uteskole: Elevene trekker et regnestykke, skriver det i boka si og finner svaret ved å bruke naturmaterialer. Læreren kan ta bilder underveis som kan vises i en felles oppsummering på skjerm i etterkant av økta.
-Stasjonsundervisning: Legg regnestykkene utover bordet med regnestykkene vendt ned mot pulten. Elevene trekker et og et regnestykke, skriver det i boka si og bruker konkretiseringsmateriell til å finne svaret. Elevene jobber sammen med læringspartner.

Oppgave: Trekk kort med regnestykke og lag regnefortelling!

Eks:

Du har to epler. Jeg har to epler mer enn deg. Hvor mange epler har jeg?

Jeg har 3 muffinser. Jeg spiser 2. Hvor mange muffinser har jeg igjen?

Jeg har god erfaring med at elevene får lage butikken ved å bruke ting vi har i klasserommet. I forkant sender jeg melding hjem til foreldrene om at de kan sende med elevene tom emballasje som vi kan bruke til butikklek i klasserommet. Butikken bruker vi i undervisningen, og når elene har frilek får de også leke butikklek på egen hånd.

Penger til butikklek finner du inne på temasiden BUTIKK OG PENGER.

Øv addisjon ved å lage en butikk der varene koster mellom 1 og 5 kroner. Bruk gjerne prislappene under og la elevene få skrive på prisen selv.

Kundene i butikken får kjøpe to varer. Selgeren adderer og forteller hvor mye kundene må betale til sammen.

La elevene få bytte på å være selger og kunde.

Prislapper, 1-10 kr

Prislapper – fyll ut selv

Kvittering, 20 stk

TIPS: Kvitteringene har jeg laget slik at du kan skrive ut arkene, for så å kutte på midten med en papirkutter. Slik slipper du å klipe rundt alle, og forberedelsene blir lettere.

Arbeidsark: Jeg har 5 kr, fyll ut

Arbeidsark: Jeg har 10 kr, fyll ut

Lek butikk. La alle prisene på varene være i tallområdet 1-10. Elevene får 10 kr hver som de kan handle for. Da blir vekslepengene alltid tiervennen til det varen koster.

Åpen oppgave: Hva kjøper du?

Eks:
Du kjøper to varer.
Til sammen koster de 10 kroner.
Hva kjøper du?
Finn flere ulike løsninger.

Temasiden «BUTIKK OG PENGER» finner du HER!

Forberedelser:
Legg et ark med «tallstafett med en sekserterning» til hvert lag. Arket festes på et skrivebrett. Sammen med arket legger du en blyant og en to terninger, gjerne store terninger til å bruke utendørs.

Fremgangsmåte:
Del elevene inn i lag på 3-4 elever per lag. Hvert lag stiller seg på rekke bak ei linje. På signal fra læreren løper førstemann på hvert lag over til den andre siden, kaster terningene, adderer antallet øyne som terningene viser, for deretter å krysse av tallet på spillbrettet som viser summen av antallet øyne. Hvis tallet allerede er krysset av på spillbrettet, blir det ingen kryss. Etter å ha kastet terningen og krysset av på spillbrettet, løper eleven tilbake til laget sitt. Da er det nestemann sin tur.

Vinneren er det første laget som har klart å få 5 kryss på rad, enten vannrett eller loddrett. Her kan man også velge å ta med på skrå, men for førsteklassinger kan det være lurt å holde seg til vannrett og loddrett.

To terningsspill:
Øv på addisjon, 1-10 og 10-20

Dette spillet er laget i to ulike versjoner: et spill med addisjonsstykker i tallområdet 1-9 og et spill med addisjonsstykker i tollområdet 11-19. Slik kan du enkelt nivådifferensiere i undervisningen.

Et morsomt og annerledes spill! Anbefales!

Dette spillet finner du HER i nettbutikken!

Addisjon og subtraksjon på tallinje, 0-10

Eksempel på bruk: Trekk en lapp med regnestykke på (se lenger oppe her på siden), skriv regnestykket på arbeidsarket og finn svaret ved å bruke tallinja.

Addisjon på tallinja

Subtraksjon på tallinja

Klokka

Temasiden «KLOKKA» finner du HER!

Alle sammen stiller seg opp langs en vegg eller ei linje. En elev stiller seg på motsatt side med ryggen vendt mot resten.

Når eleven som er «rødt lys» teller (enten «1-2-3″ i sakte tempo eller 21-2-3-4-5-6-7-8-9-10» i raskt tempo), begynner de andre elevene å gå eller løpe mot den som teller. 

Når personen er ferdig med å telle, sier hen: «Rødt lys!», for så å snu seg. Da må alle stå i frys. Hvis hen ser at noen beveger seg, må de gå tilbake igje til startlinja. 

Eleven som først kommer frem til eleven som teller og sier «rødt lys!» er den neste som får stå.

Leketips: Avtal på forhånd hvor det er tillatt å gjemme seg og hvor langt den som står skal telle.

Denne leken passer best å leke på en åpen plass. En av elevene skal stå ved boksen. Vi kaller eleven Kari. Kari stiller seg ved boksen med hendene for øynene, og teller høyt og tydelig til 10. Vanligvis teller man til 50, så i dette tilfellet er det et poeng at den som teller må telle sakte, og gjerne høyt.

Innen Kari kommer til 10, må alle de andre elevene ha gjemt seg – for da begynner Kari å lete!

Kari går rundt og leter. Plutselig ser hun Ola. Hun roper navnet hans høyt, og de kappløper for å være den som først når frem til boksa. Kari er raskest og kommer først. Hun roper “Ola på boks!”. Dermed må Ola stille seg ved boksen og se på mens Kari leter videre.

De andre elevene kan når som helst løpe frem til boksa og rope “boksa går!”. Da er alle som er på boks “fri”, og Kari må stå enda en gang.

Dersom Kari klarer å ta alle på boks, må noen andre stå ved boksen neste gang.

Jobb sammen i læringspar. Del ut vanlige hoppetau. Den ene hopper, og den andre teller antall hopp. Hvis du vil koble på noe skriftlig kan de ta med skriveboka i matematikk eller uteskoleboka og skrive antall hopp for hver gang de hopper.

Sanger

Eventyr

Regler

En – to – tre – fire – fem – seks – syv.
Reven er en hønsetyv.
syv – seks – fem – fire – tre – to – en,
Reven stjal et hønseben