Sammensatte ord

Sammensatte ord er to eller flere ord som vi skriver i ett ord.

Det er det siste ordet som er meningsbærende.

Det er bare adjektiv som kan stå foran og til et annet ord uten å bli skrevet sammen med det i ett ord. I alle andre tilfeller skal ordene skrives sammen.

Tallord under hundre skal skrives som ett ord. Det heter førtini, men fem tusen og førtini.

Eksempler på sammensatte ord:
badeball, bokhylle, revehi, dopapir, dukkehus, etternavn, fiskebåt, fiskekake, fjelltur, flybillett, fotballsko, fotballmål, remtid, grillspyd, grønnsak, hverdag, hvitveis, håndkrem, julegave, juletre, julenisse, klapperslange, klassetur, knekkebrød, kokebok, kongekrabbe, kortstokk, kosebamse, landskap, lesekonkurranse, luksushotell, motorvei, papirfly, planteeter, potetgull, reklamepause, regnehistorie, regnvær, sandkasse, sandslott, sjøhest, sjørøver, sjørøverskute, sjokoladekake, skiløper, skolegård, skrekkfilm, skrivebok, sommerferie, sommerkjole, sovepose, sparegris, spisebord, støvsuger, sugerør, sykkelhjul, tannlege, tomatsuppe, trollord, tyggegummi, tørkepapir, underbukse, vannkopper, vannmelon, vannslange, vaskemaskin, reisebrev

Hentediktat, 24 oppgaver

Denne aktiviteten kan gjennomføres både inne og på uteskole.

 • Å kunne skrive ordene riktig.
 • Nummererte oppgavekort (kan gjerne være laminerte, spesielt ute)
 • Svarark, blyant og viskelær til hvert læringspar
 • Noe man kan bruke til å henge opp oppgavekortene (teip, lærertyggis, tråd, osv)
 • Kopier opp svarark, gjerne et ark til hvert læringspar
 • Skriv ut og laminer oppgavekortene
 • Få elevene til å hjelpe til med å henge opp oppgavekortene på lure plasser innenfor et definert område (f.eks. klasserommet/gymsalen/skolegården/bålplassen, osv). Det kan gjerne være på steder som krever at elevene må lete litt. Noen ganger kan det være lurt å henge opp to løyper, en lett og en vanskeligere, for slik å nivådifferensiere.
 • Husk at jo lenger avstanden er til oppgavekortene, jo vanskeligere vil det være å huske ordet/setningene. I tillegg vil det også kreve mer fysisk aktivitet. Slik kan du også bruke avstanden til å nivådifferensiere.
 • Hvert læringspar har en base, altså et sted de har svararket sitt, blyant og viskelær.
 • Aktiviteten starter ved at læreren gir klarsignal til at en elev fra hvert læringspar løper til et oppgavekort, leser ordet, for så å løpe tilbake til læringspartneren sin. Da staver eleven ordet for læringspartneren, som er den som skriver ordet.
 • Elevene bytter på å løpe frem for å lese og huske ordet, og være den som skriver ordet.
 • Dersom elevene glemmer hvordan ordet skrives, er det lov å løpe tilbake igjen for å lese ordet en gang til.
 • Avslutt aktiviteten med en felles oppsummering. Her kan læringsparene bytte svarark og rette hverandres.
 • Du kan velge å ha kort eller lang avstand til postene. Jo lengre avstand, jo vanskeligere blir det for elevene å huske. Husk at du også kan nivådifferensiere innad i gruppa ved å la noen elever sitte et sted der de har større avstand til oppgavekortene enn de andre.
 • Ute kan postene henges opp med teip, lærertyggis eller tråd. Inne gjelder det samme, men de kan også legges ut over for eksempel gulvet i garderoben.
 • La elevene bruke den tiden de trenger eller gi en tidsramme. Da må alle stoppe uansett hvor langt de har kommet etter en viss tid.
 • Du kan velge å lage en løype eller to løyper for å nivådifferensiere. Den ene løypen kan være bildekortene med ordet under slik kortene er. Den andre løypen kan være bare bildene (klipp bort boksen med ordet under bildet). Det krever mer å skrive ordet uten skrivestøtte.

TIPS TIL VIDERE ARBEID
Etter å ha gjennomført hentediktaten kan kortene brukes som utgangspunkt for skriving. Dersom dere har fokus på å skrive setninger kan kortene ligge utover på bordet på en stasjon. Elevene velger et og et kort, og i skriveboka skriver elevene en setning der de bruker ordet på bildekortet. For å nivådifferensiere til elevene som kan skrive setninger og bør få arbeide med å skrive tekster, kan disse elevene velge seg noen kort som de skal bruke i en enkel fortelling.

Underveis i arbeidet med temaet sammensatte ord kan også disse kortene brukes til «lapp i hatt»/alias: Ta alle kortene i en hatt og la en elev få komme frem for å trekke et kort. Eleven forteller så om ordet til resten av elevene i klassen, men uten å bruke selve ordet. Den som klarer å gjette riktig ord er den neste som får komme frem og trekke.

Hentediktaten om sammensatte ord finner du HER i nettbutikken!

Sammensatte ord på skapdører

Bruk skapdørene i klasserommet til å lære om sammensatte ord!

La elevene komme med eksempler på ord. Her kan dere også bruke ord fra tema dere jobber med.

Skriv ordene inn i malen under. Print ut, laminer og klipp ut, før de limes med lærertyggis på skapdørene.

Når skapdørene er lukket ser man det sammensatte ordet i sin helhet. Når skapdørene åpnes, blir det tydelig hvilke ord det sammensatte ordet består av. Her kan man også vise at det er det siste ordet i det sammensatte ordet som er det meningsbærende.

Les historien bak denne ideen på blogginnlegget «Særskriving og sammenskriving»,
publisert 05.03.2016.

Malen til sammensatte ord på skapdører finner du HER i nettbutikken!

Ordjakt

– Gå på jakt etter sammensatte ord i leseboka, aviser, blader og i bøker.
– Let etter sammensatte ord i aviser og ukeblad. Klipp ut og lim ordene på en felles plakat.

Lag nye sammensatte ord

Lek:
Alle elevene sitter i en ring. Læreren sier et sammensatt ord, som f.eks. «fjelltur». Deretter skal den som sitter ved siden av si et ord som begynner på den siste stavelsen i det ordet læreren sa, f.eks. «tursko». Nestemann fortsetter ordrekka og sier f.eks: «skotøy». Dersom man ikke klarer å si et nytt ord innen læreren har telt til ti, er man ute av leken.

Aktivitet:
Del ut en mengde lapper og la elevene sette sammen flest mulig ord. Elevene skriver ei liste over ordene de finner i skriveboka.

Arbeidsark: Mitt sammensatte ord

La elevene få lage sitt eget sammensatte ord ved å sette sammen to eller flere ord.

Skriv ordet i den grå boksen på arbeidsarket. Det er viktig å understreke at dette ordet gjerne kan være et fantasi-ord. Skriv hva ordet betyr og tegn ordet etterpå.

Denne oppgaven passer fint både til stasjonsaktivitet og til eget arbeid. Elevene kan gjerne oppfordres til å lage flere ord.

Avslutt med en felles oppsummering der de elevene som ønsker får lese ordet sitt, fortelle hva det betyr og vise tegningen sin til resten av klassen. En morsom oppgave!

Natursti: Lær om sammensatte ord!

Denne naturstien passer for 2.-3. klasse.

Målet med oppgavene er at elevene skal lære om sammensatte ord. Naturstien kan brukes enten underveis i arbeidet med sammensatte ord eller som en oppsummering av temaet.

Postene i naturstien handler om å se etter sammensatte ord ute i naturen, bilderebuser med sammensatte ord,  lag deres eget sammensatte ord (bruk fantasien!), «hvem skal ut-oppgaver», lage setninger, lesegåter, «hvilket ord gjemmer seg her» (finn ordet ved hjelp av regnestykker), rettskriving (enkel-og dobbeltkonsonant), lage egne sammensatte ord som starter med et bestemt ord og kunne fortelle noe om hvorfor det er viktig å lære om sammensatte ord.

Oppgavene er også laget med tanke på at de skal legge til rette for god læring når dere gjennomgår postene felles i klasserommet etter at dere har gjennomført naturstien.

Naturstien inneholder mange fargerike fotografier som skal vekke elevenes fascinasjon, nysgjerrighet og interesse.

Denne naturstien inneholder også fasit til læreren!

Du får produktet på bokmål og nynorsk.

Naturstien som tar for seg sammensatte ord finner du HER I NETTBUTIKKEN!

Linker til oppgaver på internett:

https://www.netteleven.no/Sammensatte_ord.html