Ord og begreper
Eksempler
Insekt
Småkryp
Art
Flygende insekter:
marihøne
fluer
klegg, mygg, knott
humle
veps
honningbie
tordivel
sommerfugl
øyenstikker
Småkryp som ikke kan fly:
saksedyr
tusenbein
skrukketroll
maur
flått
snegle
bladlus
meitemark
larve
Kroppen:
vinge
bein
øyne/fasettøyne
antenne/følehorn
skjelett
ledd
Næring:
planteeter
rovdyr
alteter
Utrydningstruet
Visste du at …
Småkryp
er en samlebetegnelse for insekter som kan kravle, som maur, biller, veps, osv.
Alle småkryp er virvelløse dyr. Det betyr at de ikke har noen ryggrad.
Insekter
er en undergruppe av småkryp. De har disse kjennetegnene:
-De aller fleste har 6 bein. Beina er festet til midtdelen av kroppen.
-De aller fleste har vinger: et par forvinger og et par bakvinger.
-De er virvelløse dyr. Det betyr at de ikke har skjelett eller knokler, de har skjelettet utenpå.
-De har en kropp som er delt i tre:
hode (munn, øyne og to antenner)
bryst (muskler, nødvendig for å kunne fly)
bakkropp (tarmsystem og ansvar for forplantning)
Visste du at ordet “insekt” stammer fra latin og betyr “delt opp“?
Ordet viser til at insektene er delt i tre. Et godt eksempel er mauren som har en kropp som er tydelig tredelt. Edderkoppen er ikke et insekt. Det er ikke bare fordi den har åtte bein, men også fordi kroppen til edderkoppen er delt i to: hode (som er sammenvokst med brystet) og resten av kroppen.
De første insektene oppstod for rundt 400 millioner år siden. De var vingeløse og spiste planterester.
Menneskene har satt navn på rundt 3 millioner insekter.
Ifølge Store norske leksikon er 3/4 av alle verdens dyr insekter. I Norge kjenner vi til nesten 19 000 forskjellige arter.
Spørsmål å undre seg over
Hvordan ville verden vært hvis alle insektene forsvant?
Hvorfor sover de fleste insektene gjennom hele vinteren?
Hvor blir det av småkrypene om vinteren?
Hvis du var et småkryp, hvordan ville en typisk dag vært?
Hvorfor er det bra for insekt å kunne fly?
Hva skjer hvis ingen spiser visne blader på bakken?
Hva skjer hvis ingen spiser døde dyr ute i naturen?
Hvordan finner dyr som ikke har øyne ut hvor de skal?
Planetpatruljen: Småkryp – NRK Super
Musikkvideoen til Planetpatruljen passer fint til oppstart av øktene.
Lag tankekart
Aktiver elevenes forkunnskaper! Lag et tankekart på tavla med tittelen “Insekter og småkryp”, eller eventuelt bare “Småkryp”. Hvilke insekter og småkryp kjenner elevene til fra før? Denne aktiviteten er også nyttig for læreren.
Du kan velge å gjenomføre den helt i starten, men du kan også gjenta den seinere under arbeidet med temaet. Da kan du sette høyere krav til elevene og spørre for eksempel: “Hvor mange insekter og småkryp kan dere navnet på nå?“
Etter hvert som elevene kommer med forslag kan de utfordres på å fortelle noen fakta om insektet eller småkrypet; hvordan det ser ut, hva det spiser, hvor det lever, osv.
Hvis du velger å gjennomføre aktiviteten to ganger, er det lurt å telle hvor mange småkryp elevene fant hver gang. Slik blir det tydelig for elevene at de lærer.
Snakkebilder: “Småkryp på nært hold”
Hvordan ser småkrypene ut på nært hold? Se på disse bildene til insektsfotograf Nicolas Reusens som har reist Jorda rundt for å forevige insekter. Disse bildene kommer garantert til å vekke interesse!
Småkryp på nært hold – Artikkel, NRK
Oversikt, forstørr til A3-format

Forslag til bruk:
- Ta med plansjen på uteskole, og når dere skal ut for å lete etter insekter og småkryp selv.
- Bruk ordlista som utgangspunkt for å skrive faktasetninger, enten i skriveboka eller på ipad/pc. Kan isåfall være en stasjon i stasjonsundervisningen eller inngå som en del av undervisningen i full klasse.
- Heng den opp på tavla, på døra eller et sted der den er godt synlig i perioden dere jobber med temaet.
PS: Legg merke til at navnt på hvert småkryp er skrevet med liten forbokstav. Det er fordi elevene skal lære nettopp dette. Stor forbokstav på insekts-og småkrypsnavn bruker vi bare når navnet er først i en setning.
Husk å forstørre fra A4 til A3-format når du skriver ut.
Studer småkryp!


Be elevene ta med seg hvert sitt syltetøyglass, og gå ut og fang småkryp! Ta gjerne med forstørrelsesglass.
Hvilke småkryp finner dere inne på skolens område?
Hvilke småkryp finner dere i skogen?
Slipp småkrypene fri og ut i naturen igjen etterpå.
Ute på jakt etter småkryp fant vi på et nytt ord: «finnepinne». En «finnepinne» er en lang pinne som du kan bruke til å rote rundt med, der du ikke kommer til selv. Vi brukte finnepinnen til å grave med i jorda, og for å lete under store blader og røtter.
Det var veldig gøy! (Foto: Anne Marte N. Sandnes)
Hentediktat med 20 ord, insekter og småkryp

Denne aktiviteten kan gjennomføres både inne og på uteskole.
Mål:
- Å kunne skrive ordene riktig.
Utstyr
- Nummererte oppgavekort (kan gjerne være laminerte, spesielt ute)
- Svarark, blyant og viskelær til hvert læringspar
- Noe man kan bruke til å henge opp oppgavekortene (teip, lærertyggis, tråd, osv)
Forberedelser
- Kopier opp svarark, gjerne et ark til hvert læringspar
- Skriv ut og laminer oppgavekortene
- Få elevene til å hjelpe til med å henge opp oppgavekortene på lure plasser innenfor et definert område (f.eks. klasserommet/gymsalen/skolegården/bålplassen, osv). Det kan gjerne være på steder som krever at elevene må lete litt. Noen ganger kan det være lurt å henge opp to løyper, en lett og en vanskeligere, for slik å nivådifferensiere.
- Husk at jo lenger avstanden er til oppgavekortene, jo vanskeligere vil det være å huske ordet/setningene. I tillegg vil det også kreve mer fysisk aktivitet. Slik kan du også bruke avstanden til å nivådifferensiere.
Regler
- Hvert læringspar har en base, altså et sted de har svararket sitt, blyant og viskelær.
- Aktiviteten starter ved at læreren gir klarsignal til at en elev fra hvert læringspar løper til et oppgavekort, leser ordet, for så å løpe tilbake til læringspartneren sin. Da staver eleven ordet for læringspartneren, som er den som skriver ordet.
- Elevene bytter på å løpe frem for å lese og huske ordet, og være den som skriver ordet.
- Dersom elevene glemmer hvordan ordet skrives, er det lov å løpe tilbake igjen for å lese ordet en gang til.
- Avslutt aktiviteten med en felles oppsummering. Her kan læringsparene bytte svarark og rette hverandres.
Alternativ
- Du kan velge å ha kort eller lang avstand til postene. Jo lengre avstand, jo vanskeligere blir det for elevene å huske. Husk at du også kan nivådifferensiere innad i gruppa ved å la noen elever sitte et sted der de har større avstand til oppgavekortene enn de andre.
- Ute kan postene henges opp med teip, lærertyggis eller tråd. Inne gjelder det samme, men de kan også legges ut over for eksempel gulvet i garderoben.
- La elevene bruke den tiden de trenger eller gi en tidsramme. Da må alle stoppe uansett hvor langt de har kommet etter en viss tid.
- Du kan velge å lage en løype eller to løyper for å nivådifferensiere. Den ene løypen kan være bildekortene med ordet under slik kortene er. Den andre løypen kan være bare bildene (klipp bort boksen med ordet under bildet). Det krever mer å skrive ordet uten skrivestøtte.
TIPS TIL VIDERE ARBEID
Etter å ha gjennomført hentediktaten kan kortene brukes som utgangspunkt for skriving. Dersom dere har fokus på å skrive setninger kan kortene ligge utover på bordet på en stasjon. Elevene velger et og et kort, og i skriveboka skriver elevene en setning der de bruker ordet på bildekortet.
Underveis i arbeidet med temaet småkryp og insekter kan også disse kortene brukes til «lapp i hatt»/alias: Ta alle kortene i en hatt og la en elev få komme frem for å trekke et kort. Eleven forteller så om ordet til resten av elevene i klassen, men uten å bruke selve ordet. Den som klarer å gjette riktig ord er den neste som får komme frem og trekke.
Hentediktaten om insekter og småkryp finner du HER i nettbutikken!
Faktatekster med spørsmål,
insekter og småkryp – 2 nivå

Dette produktet inneholder 18 ulike faktatekster med tilhørende spørsmål om vanlige insekter og småkryp i Norge:
Marihøne, Tordivel, Flue, Gresshoppe, Sommerfugl, Maur, Meitemark, Edderkopp, Tusenbein, Saksedyr, Tege, Mygg, Flått, Øyenstikker, Snegle, Honningbie, Veps, Humle
Tekstene er skrevet på to ulike nivå. De er korte og enkle, og passer for elever på 1.-4. trinn.
Nivå 1
er tekster i jeg-form. Her er noen av de viktigste faktaene om hvert insekt eller småkryp sammenfattet i fem setninger. Den siste setningen forteller hvilket insekt/småkryp det er. Faktasetningene er skrevet med tanke på at de skal være et godt utgangspunkt for samtale.
Nivå 2
har enkle faktatekster. Hvert insekt/småkryp har sin side, og oppslagene består av overskrift, en kort faktatekst og et foto som passer til innholdet i teksten. Til hvert oppslag hører det også med en egen side med spørsmål til teksten. Spørsmålene kan elevene svare på muntlig eller skriftlig, i for eksempel skriveboka.
Forslag til bruk:
-Lesestasjon: Laminer tekstene (tosidig, med spørsmålene som bakside) og legg de utover på en lesestasjon. La elevene velge seg en plansje og lese enten alene eller for en læringspartner. Svar deretter på spørsmålene muntlig. Du kan enten velge å bruke alle tekstene, eller gjøre et utvalg.
-Uteskole: Ta med tekstene på uteskole! Les om insekter og småkryp dere ser på turen. Heng opp plansjene som viser insektene og småkrypene dere fant på uteskole i klasserommet. Forstørr til A3-format om ønskelig. For å lære navn på småkryp er repetisjon viktig. Suppler med plansjer av småkryp dere ser seinere, og repeter navnene gjennom hele skoleåret. Det er fint å starte med småkryp i nærmiljøet.
-Leselekse: La elevene få en tekst i leselekse. Enten kan du velge et småkryp dere lærer om, eller kanskje ønsker du at elevene skal få lese og lære om et småkryp de er nysgjerrig på og være med å velge selv? Dersom du velger å bruke faktatekstene med spørsmål til, kan du lage tosidige kopier.
-Støtte i egen skriving: Når elevene skal skrive om insekter og småkryp, kan tekstene være fine og bruke som støtte i skrivingen. Noen elever vil kanskje fint mestre å lage setninger selv, andre elever kan trenge hjelp.
Faktatekstene om insekter og småkryp finner du HER i nettbutikken!
Natursti: Insekter og småkryp

Denne naturstien passer for 2.-3. klasse.
Postene har en tverrfaglig tilnærming til temaet «Insekter og småkryp». Naturstien inneholder oppgaver hentet fra fagene naturfag, norsk, matematikk og musikk. Naturstien inneholder også mange fargerike fotografier som skal vekke elevenes fascinasjon, nysgjerrighet og interesse.
Postene i naturstien består av hvem/hva skal ut-oppgaver, setninger (pusle en setning om temaet ut ifra hva som kjennetegner en setning), lesegåter, «hvilket ord gjemmer seg her» (finn ordet ved hjelp av regnestykker), nedtelling fra 20 og sang (musikk). Naturstien legger vekt på viktige ord og begreper knyttet til temaet.
Postene er også laget med tanke på at de skal være et godt utgangspunkt for læring, refleksjon og diskusjon i klasserommet under en felles gjennomgang i etterkant av naturstien. Flere av oppgavene i naturstien er åpne oppgaver.
Fasit til læreren følger også med.
Du får produktet på bokmål og nynorsk.
Naturstien om insekter og småkryp finner du HER i nettbutikken!
La oss skrive i silhuetter
Arbeidsark 1 – 2

Arbeidsark 3 – 4

Fra ord til bilde

Letekryss, 2 nivå

Lag nye ord

Denne oppgaven gir elevene øving i å trekke sammen bokstavlyder til ord.
Filen til hvert arbeidsark består av selve arbeidsarkene (kopieres tosidig), i tillegg til bokstavbrikker som passer til. Det er en bokstavbrikke for hver bokstav i ordet. Elevene sin oppgave er å pusle disse bokstavene sammen på ulike måter, for så å lage nye ord av bokstavene i ordet.
Bokstavbrikkene i filen er i to utgaver, både med store og små bokstaver. Dersom oppgaven skal gjøres på en stasjon som en del av stasjonsundervisningen, holder det med to sett. Disse kan læreren klippe ut på forhånd og legge klart på pultene (det kan være lurt å laminere). Velg selv om dere vil bruke store eller små bokstaver.
Selvfølgelig kan hver elev også få utdelt bokstavarket, om det er ønskelig! Å klippe er ikke bare populært, men også god finmotorisk trening.
I en felles oppsummering kan du også ta med begrepene færrest og flest:
Hvilket av ordene dere fant har færrest bokstaver?
Hvilket av ordene dere fant har flest bokstaver?
Arbeidsark med puslebrikker: MARIHØNE

Arbeidsark med puslebrikker: SAKSEDYR

Bokstavkrøll

Kryssord, 2 nivå

Kryssord 2 (litt vanskeligere)

Dette kryssordet er noen hak mer krevende enn kryssordet ovenfor. Her får elevene en setning som gir hint om hvilket insekt eller småkryp som gir svaret. De vil også lære strategien å bruke de bokstavene man har fra før til å finne nye ord/svar i kryssordet.
Etter at elevene har fylt ut svarene, må de pusle sammen bokstavene som står i de gule rutene forå finne løsningsordet (TUSENBEIN). Snakk med elevene om hvordan de tenkte for å finne løsningsordet. En strategi kan være å ta utgangspunkt i bokstaven u, for så å finne ut hvilket insekt/småkryp som har u-lyden i seg (det er ikke mange!). En annen strategi kan være å telle antallet bokstaver, for så å finne ut hvilket insekt/småkryp som har like mange. Det vil også utelukke alle med få bokstaver, og dermed vil det bli lettere å finne løsningsordet.
Hintene er fra “Faktatekster om insekter og småkryp”.
Ordlista helt øverst her på temasiden med en oversikt over noen av de vanligste insektene og småkrypene i Norge kan også være til støtte til denne oppgaven.
Les, klipp og lim!

“Les, klipp og lim – Insekter og småkryp” er en leseforståelse-oppgave der elevene først leser teksten, deretter klipper de ut bildene, for så å lime bildene ved riktig tekst.
Disse arbeidsarkene er laget til faktatekstene om insekter og småkryp.
TIPS:
Kopier opp side 1-2 på et A3-ark! Arket med bildene kan kopieres for seg.
Vi sammenligner! Likheter og forskjeller

Her er fire arbeidsark der elevene skal sammenligne og finne likheter og forskjeller.
På det første sammenligner vi et insekt (marihøne) med et småkryp (flått).
På det andre sammenligner vi et småkryp med et annet småkryp (meitemark og tusenbein).
På det tredje sammenligner vi et småkryp (edderkopp) med et insekt (maur).
På det fjerde sammenligner vi et insekt (veps) med et annet insekt (øyenstikker).
Velg selv hvilket du ønsker å bruke. La elevene jobbe sammen i læringspar.
Oppsummer felles og la elevene skrive på det de ikke har funnet selv.
Vær en småkryp-detektiv!

Gå ut på tur i nærmiljøet for å lete etter småkryp! Hvilke småkryp finner dere?
Er noen småkryp lettere å finne enn andre? Hvorfor? Diskuter!
Arket kopieres opp tosidig.
Bingo

Et alternativ til “Vær en småkryp”-detektiv. (Dette er den gamle versjonen.)
Småkryp-bingo

Hvilke småkryp kjenner dere til? Eller: Hvilke småkryp var det vi så på turen?
La elevene få komme med forslag. Læreren skriver en liste over alle småkrypene på tavla eller på smartboarden. Deretter får elevene velge ord fra lista og skrive på sitt eget bingobrett. Under spillet forteller læreren om ordet uten å bruke selve ordet, som i alias.
Domino: Kan du navnet på disse insektene og småkrypene?

Lær navn på insekter og småkryp ved å spille domino!
La elevene jobbe sammen to og to. Bruk gjerne ordlista øverst inne på temasiden som støtte. Dette er en aktivitet som kan gjennomføres både inne i klasserommet og på uteskole.
Dominoen får du på bokmål og på nynorsk.
Denne dominoen om insekter og småkryp ligger ute HER i nettbutikken!
Lotto: Lær navn på insekter og småkryp!

Dette lotto-spillet består av tre spillbrett og 27 tilhørende ord-og bildebrikker. Gjennom spillet får elevene lære navn på vanlige insekter og småkryp. Spillet krever ingen spesielle forkunnskaper.
La tre elever spille sammen. Hver elev velger seg et spillbrett og legger dette på bordet foran seg. Legg deretter ord-og bildekortene utover bordet med bildesiden vendt ned.
Ta stein, saks, papir for å velge hvilken spiller som skal starte. Denne spilleren trekker en brikke og viser den til alle. Dersom kortet for eksempel viser bilde av en edderkopp med teksten “edderkopp” under, spør spilleren:
“Hvem har en edderkopp?”
Spilleren gir så kortet til den som finner bilde av en edderkopp på sitt spillbrett. På spillbrettene er det kun bilder, noe som krever at elevene må koble insektet på spillbrikken til riktig bilde. Eleven som har ord-og bildekortet med edderkopp på sier:
“Jeg har en edderkopp!”
Slik blir ordet/begrepet gjentatt. Spilleren får kortet, for så å legge kortet med bildesiden opp, på spillbrettet sitt.
Vinneren er den som er først til å fylle spillbrettet sitt.
Her er det rom for mange samtaler om insekter og småkryp underveis i spillet. Elevene kan spille på egenhånd, men spillet egner seg også til å bruke på lærerstyrt stasjon, slik at læreren kan veilede muntlig underveis ved å kommentere og stille spørsmål.
Anbefales!
Lotto-spillet om insekter og småkryp finner du HER i nettbutikken!
Puslespill: Trekk sammen bokstaver til ord

Dette puslespillet passer spesielt godt til de yngste elevene som jobber med å trekke sammen bokstaver/bokstavlyder til ord.
Læringsmål
Lære navn på vanlige insekter og småkryp.
Lære å koble navn på vanlige insekt og småkryp til bilder som viser hvordan de ser ut.
Lydere bokstaver og trekke sammen bokstavene til ord.
Forberedelser
Skriv ut puslespillene. Laminer og klipp rundt hvert puslespill.
Klipp så opp hvert puslespill i bokstavbrikker.
Du kan selv velge hvor mange og hvilke puslespill du ønsker å bruke.
Tips
Sommerfugl, gresshoppe, saksedyr, marihøne og tordivel er lengre ord. Disse kan du velge å ikke klippe opp i enkeltbokstaver, men i for eksempel stavelser.
Et annet alternativ er å klippe to og to bokstaver på samme puslebrikke. Slik unngår du at det blir for mange brikker.
Aktiviteten passer fint til stasjonsarbeid, men også til ekstraarbeid eller som avbrekk i undervisningen.
Puslespillene om insekter og småkryp finner du HER I NETTBUTIKKEN!
Stasjonsundervisning, gruppeoversikt,
2 versjoner

Dersom du har muligheten til det, kan det være artig å gi gruppene til stasjonsundervisningen navn etter insekter og småkryp. Det kan gjelde for kun dette temaet, eller lenger om det skulle være ønskelig.
Matematikk
Tallrekker med småkryp-tema

Les, tegn, regn!
4 arbeidsark med tekstoppgaver om småkryp – to tallområder

Her er 5 ulike arbeidsark med tekstoppgaver om vårblomster: Sneglejakt i hagen, Meitemark til agn, Mari elsker marihøner, Flått i skogen.
Arbeidsarkene er på bokmål og nynorsk, i to versjoner: Du kan velge mellom tallområdet 0-50 og 0-100.
Les, tegn og regn! er en serie med arbeidsark til å øve på strategier for å løse tekstoppgaver som jeg laget for flere år siden. Her er målet at elevene skal lære å lese oppgaveteksten nøye og bruke tegning som regneverktøy. De skal også lære å snakke matematikk – forklare hvordan de tenker.
Bruk oppgavene med konkretiseringsmateriell som støtte. Jeg brukte de på lærerstyrt stasjon. Seinere fikk elevene jobbe med læringspartner og prøve selv. Jeg nivådifferensierte ved å bruke ulike oppgaver, og ved at noen elever fikk oppgaver i tallområdet 0-50, andre i tallområdet 0-100.
Engelsk
Glosebok, norsk – engelsk

Hva med å lære nye ord på engelsk på en litt annerledes og morsom måte?
Ideen om gloseboka fikk jeg da jeg tok meg tid til å tenke grundig igjennom hvordan vi jobbet med innlæring av nye ord på engelsk. Elevene var veldig glade i å lage ting, og klipping og liming var alltid populært. Dermed poppet denne ideen opp i hodet på meg.
På bildet ser dere hvordan gloseboka ser ut når den er ferdig utfylt. Gloseboka er en miniatyrbok som består to ark som skrives ut og kopieres tosidig. Slik blir det et A4-ark.
Dette aket brettes slik at kolonnen med insekter/småkryp vises på høyre side av fremsiden. Når arket brettes frem til kolonnen med bildene av insektene, vil også det grønne feltet med tittelen “Insekter og småkryp” være på venstre side av fremsiden.
På fremsiden skriver elevene det norske navnet på insektene/småkrypene. Deretter blar de om og skriver det engelske ordet på insektene/småkrypene. Da er de klare til å klippe opp langs linjene, helt frem til det grønne feltet. Dette gjør at man kan åpne ett og ett insektsnavn på norsk for å se hva det tilsvarende ordet er på engelsk.
For å øve på ordene kan elevene sitte sammen to og to. Den ene holder boka og spør for eksempel:
“Hva er marihøne på engelsk?“
Eleven ved siden av svarer, og eleven som stilte spørsmålet åpner for å sjekke om svaret er riktig. Det kan hende eleven trenger et hint, og det er naturligvis lov til å gi. Deretter bytter de.
Gloseboka kan elevene også få ta med hjem for å teste på foreldrene sine. Kanskje de kan lære seg engelske navn på insekter og småkryp også?
Dette produktet inneholder:
-et eksempel på hver av glosebøkene som viser hvordan de kan se ut
-skriverammer til elevene
-bokmål og nynorsk!
Glosebøkene med skriverammer ligger ute HER I NETTBUTIKKEN!
Forming
Youtube
Lag småkryp ute i naturen



Gå ut og lag småkryp av naturmaterialer! Ta bilder av småkrypene og ta med tilbake til klasserommet. Hvor mange forskjellige småkryp klarte elevene å lage? Skriv ei liste på tavla. Lista kan være et fint utgangspunkt for småkryp-bingoen, se ovenfor under «ord og begreper». Foto: Dise Helle
Lag pinnedyr


Superkjekk oppgave som fint kan gjøres ute. Øynene limes på med limpistol.
Foto: Benedicte Gilje Eide og Nina Justvik Lossius
Lag et insektshotell


Elevene til Ida fikk velge selv hvordan insektshotellene skulle se ut. To kasser fulle av klosser i samme størrelse som aldri ble brukt, fikk nå gjøre nytten sin. Dette gjorde arbeidet enklere. Dette brukte de:
Verktøy: drill, hammer, sag, stiftepistol, avbitertan, spiker, skruer
Utstyr: planker, hønsenetting
Fyll: kongler, kvister, mose, sagflis, gress, kastanjer, leire, stein
Foto: Ida Elisabeth Hardal
Bøker

Småkryp for småfolk
«Småkryp for småfolk» lærer barn om småkrypene i norsk natur: bille, edderkopp, flue, humle, marihøne, maur, meitemark, mygg, snegle, sommerfugl, stankelbein, veps. Flott fotografert, fint fortalt! Boka er skrevet av Marit Røgeberg Ertzeid.

Den lille larven aldrimett
Vipp eller drei på boken og se hvordan den lille larven Aldrimett forandrer seg. Eric Carle er verdenskjent for bildeboka om den sultne lille larven som har spist seg gjennom boksidene og inn i hjertene til millioner av barn.
Youtube: The Very Lazy Ladybird
Dikt
Mauren
Liten?
Jeg?
Langtifra.
Jeg er akkurat stor nok.
Fyller meg selv helt
på langs og på tvers
fra øverst til nederst.
Er du større enn deg selv kanskje?
av Inger Hagerup (1905-1985)
Tusenbeinet Kåre
Tusenbeinet Kåre har mange bein,
likevel er han så fryktelig sein.
Så mange bein er så vrient å samle,
og enda lettere blir det å ramle.
Så Kåre han kjøper seg nye sko,
ja, det ble mange kan du tro.
Og nye sko det gjorde susen,
for en tass med føtter mer enn tusen.
Sommerfuglen Jompa var en liten larve.
Han hang i en puppe i toppen av et tre.
Helt til han en dag nøs og falt ned.
Det bar mot jorden så fort som fy,
dette var dagen han lærte å fly.
Lille larven aldrimett
Det satt en larve på et blad,
og larven var så veldig glad!
For larvers aller beste mat,
er blader, blomster og salat.
Og larven spiste seg så mett,
at skinnet sprakk,- ja rett og slett!
Den kastet skinnet og sa «Pytt»,
«jeg har et til, helt splitternytt»!
Den lille larven ble så trett,
for maten gjorde larven mett.
Den skrudde på sitt vekkerur,
og tok en deilig sovelur.
Et hylster var dens sovetøy,
men plutselig så hørtes støy,-
fra Aldrimetts pyjamasskjul,
det fløy en vakker sommerfugl.
Sommerfuglen Jompa
Sommerfuglen Jompa var en liten larve.
Han hang i en puppe i toppen av et tre.
Helt til han en dag nøs og falt ned.
Det bar mot jorden så fort som fy,
dette var dagen han lærte å fly.
Youtube: Det var en gang en maur
Sanger
SMÅKRYP ( Mel. Napoleon sin hær.)
Jeg liker alle småkryp
som kravler rundt omkring.
De jobber i naturen
og holder alt i sving.
Det kravler og det kryper
av mange insekt typer.
Av biller, mark og mauer,
vi frykter ingen ting.
Videoer

I serien «Tords garasje» er det flere episoder som er fine å bruke til temaet småkryp:

Ugler i mosen – NRK Super, episode 6:
I dag skal Finn Arve jakte på småkryp. Bli med og lær hvordan man lager potetfelle og hva et virvelløst dyr er.

From Caterpillar to butterfly – Life Cycle of a butterfly
Miniscule, sesong 1 episode 8:
Miniscule er en rekke animasjonsfilmer som handler om insekt og småkryp. Her får elevene oppleve verden fra insektenes perspektiv. Noen episoder er korte, andre lengre.
Nyttige linker
Dette nettstedet er fint å bruke for å prøve å finne navnet på småkryp dere selv har funnet. Det står mye tekst, men nærbildene av hvert enkelt småkryp kan være interessant å studere.
Er det noe dere lurer på som dere ikke har funnet svaret på selv? Da kan dere sende inn spørsmålet og få svar av en biolog!
Aktuelle temasider
- Naturfag: Vår
- Naturfag: Vårblomster
- Naturfag: Fugler
- Naturfag: Skogsdyr
- Naturfag: Årstider og måneder
