4 SPILL: Rimlotto, ansiktet og kroppen, yatzy og «Fortell om …»

Dagens blogginnlegg handler om noe som jeg er veldig glad i å bruke i undervisningen: spill! Spillene jeg deler i dag er spill jeg bruker med elevene mine nå, og spill som jeg har brukt mange ganger, men ikke rukket å få publisert. Her kommer en kort presentasjon av hvert spill. Et spill ligger ute i nettbutikken, de tre andre finner du ute på temasidene.

LOTTO: Lær å finne ord som rimer!

Dette lotto-spillet laget jeg for at elevene skulle lære seg å finne ord som rimer. Spillet består av 4 spillbrett og 36 tilhørende brikker.

Det er ingen hemmelighet at dette spillet har jeg brukt lang tid på å lage! Ordene som er tatt med er nøye utvalgt, og hvert eneste foto er bearbeidet. Fototurer har det også blitt. Bildene er klare og tydelige, og skal bidra til å vekke elevenes interesse. Her har man også en gylden mulighet til å jobbe med ord og begreper parallelt i arbeidet med rim.

Siden du kan printe ut så mange utskrifter du vil, kan du også bruke spillet på flere måter. En måte er å laminere og klippe ut alle kortene og brikkene, for så å bruke de som utgangspunkt for skriving, for eksempel som en del av stasjonsarbeid. Her er det mange muligheter. Eksempler på oppgaver kan være:

  • Trekk et kort og skriv en setning der du bruker ordet.
  • Trekk et kort og skriv så mange ord du kan som rimer på ordet.
  • Jobb sammen to og to. Trekk et kort, beskriv ordet uten å bruke ordet (det er lov å hinte med å fortelle rimord!), og la læringspartneren gjette.

Dette spillet kan brukes om og om igjen. Jeg håper mange, både lærere og elever, vil ha glede av det! Spillet får du både på bokmål og nynorsk.

Denne rimlottoen finner du HER i nettbutikken!

KROPPEN og ANSIKTET: Lær ord på ytre kroppsdeler!

Dette spillet laget jeg da elevene skulle lære om navn på ytre kroppsdeler. Et handler om navn på kroppsdeler, og et handler om ansiktet. Når jeg bruker spillet i undervisningen, bruker jeg å kopiere spillet dobbeltsidig, slik at elevene spiller begge spillene og får repetert ordene.

Spillet er veldig enkelt! Elevene må ha hvert sitt spill. Elevene spiller sammen to og to, og bytter på å kaste terningen. Spiller du kroppen-spillet og kaster 3, ser dere i venstre kolonne hvilken kroppsdel det svarer till: fot. Da får du skrive ordet på riktig plass på illustrasjonen ved siden av. Deretter er det den andre sin tur å kaste. Dersom du kaster et ord du har fra før, får du ikke skrive ordet, og det er den andre spilleren sin tur. Vinneren er den spilleren som klarer å fylle ut alle ordene på brettet sitt først.

Disse spillene er fine å bruke som stasjonsaktivitet og som avbrekk i timen, gjerne på slutten av økta. Disse spillene ligger ute på temasiden «Kroppen, ytre kroppsdeler» som du finner oppe på menyen under Norsk som 2.språk.

YATZY: enkel, vanlig og maxi yatzy

Yatzy er en favoritt! Her er yatzy-spill i tre ulike varianter: enkel yatzy (fin til å øve på multiplikasjon som gjentatt addisjon, eller enkel hoderegning), valig yatzy (med fem terninger) og maxi yatzy (med seks terninger).

Kanskje vil du at alle elevene dine skal spille det samme spillet? Eller kanskje tenker du at noen kan ha godt av å prøve seg på den enkleste varianten, andre på den midt på treet og andre igjen på den vanskeligste med seks terninger? Her er det iallefall enkelt å nivådifferensiere!

Disse spillene ligger ute på temasiden «Tall-og mengdeforståelse 0-100» som du finner oppe på menyen under MATEMATIKK. På grunn av mye innhold på siden, må du scrolle deg langt ned.

FORTELL OM …!

I dette spillet får elevene øve på å svare med fulle setninger, og bruke språket sitt.

Spill sammen to og to. Kast terningen og les høyt teksten i ruta spillbrikken din lander på. Svar på spørsmålet. Etter at du har svart, må også den andre spilleren svare. Deretter er det den andre spilleren sin tur til å kase terningen.

Det er viktig at læreren forteller at spillerene skal prøve å svare mest mulig utfyllende på spørsmålene. Når elevene spiller kan gjerne læreren gå rundt og lytte, og av og til også stille oppfølgingsspørsmål for å få elevene til å svare utfyllende. Brk gjerne ispinner for å trekke hvem som skal spille sammen. Hvis elevene bytter på hvem de spiller med, vil de lære mer!

Jeg anbefaler å forstørre arket fra A4 til A3 når du skriver ut.

Alt læringsmateriell blir lagt ut på bokmål og nynorsk! Tips gjerne en kollega du tror kan ha nytte av det!❤️

Husk å følge Undervisningsmetoder på e-post! Slik holder du deg oppdatert om nytt læringsmateriell etter hvert som det blir publisert. Meld deg på nyhetsbrev i feltet til høyre her på fremsiden under «Litt om meg!».

Nedenfor finner du en oversikt over direktelinker til alt læringsmateriell som er omtalt i dette blogginnlegget. La også ved link til temasiden om 17.mai, siden den vil være aktuell i tiden fremover.

Direktelinker:

🥰 NETTBUTIKKEN: LOTTO – Lær å finne ord som rimer

Her finner du rimlotto-spillet.

🥰 MATEMATIKK: Tall- og mengdeforståelse 0-100

Her finner du yatzy-spillene (på grunn av mye innhold på siden må du scrolle deg ganske langt ned!)

🥰 NORSK SOM ANDRESPRÅK: Kroppen, ytre kroppsdeler

Her finner du spillene om kroppen og ansiktet.

🥰 NORSK SOM ANDRESPRÅK: Spill med språk i fokus

Her finner du «Fortell om …»-spillet.

🥰 HØYTIDER OG MARKERINGER: 17. mai

Her finner du MYE stoff til undervisningen om 17. mai!

Legg igjen en kommentar