ENKEL-OG DOBBELTKONSONANT: plakat, skriveoppgaver, puslespill, uteskole, formingsoppgave, løko, m.m!

I dag handler dagens blogginnlegg om norsk og grammatikk, nærmere bestemt enkel og dobbel konsonant.

Nå er det lagt enda mer innhold inn på denne temasiden! Her kommer en kort oversikt over hva som ligger inne nå:

Plakat med regler

Når jeg jobber med et tema liker jeg å bruke en plakat som viser noe av det viktigste vi skal lære. Det å bruke plakat som læringsstøtte har jeg tatt med meg fra mange år tilbake, da jeg brukte mye tid på å se nærmere på hvordan plakater kan brukes som læringsstøtte i undervisningen.

Denne plakaten har jeg brukt å ha fremme på whiteboarden som vi sitter rundt i samling. Etter at temaet er ferdig, henges den opp på veggen, godt synlig i klasserommet. Slik kan jeg vise til plakaten (peke på den) når vi snakker om enkel og dobbel konsonant i en annen sammenheng.

Plakaten viser at for å finne ut om et ord har enkel eller dobbel konsonant, kan vi bruke ørene – vi må lytte. For å vise eksempler har jeg tatt utgangspunkt i minimale parr: i bokmålsversjonen biler og biller. Under den lange vokallyden ser du en strek (vi kan kalle disse ordene «draord») og under den korte vokallyden ser du en prikk (disse ordene kan vi kalle «sprettord»).

Skriveoppgaver i silhuetter og bokstavhus

Jeg vet at mange ønsker seg flere oppgaver av denne typen, så derfor laget jeg fire arbeidsark der elevene skal skrive i silhuetter og bokstavhus også til dette temaet. Ordene har jeg skrevet nederst på arbeidsarkene, slik at de elevene som ønsker det kan få støtte i skrivingen.

Ordpuslespill, 3 versjoner

Til temaet enkel og dobbel konsonant har jeg også laget ordpuslespill. Puslespillene har jeg laget i tre versjoner: et spill har 16 brikker, et annet 24 brikker og et tredje 32 brikker. Slik blir det lettere å nivådifferensiere. Til hvert puslespill hører det med et brett til å pusle på. Begynn med brikken det står «START» på, og les ord og se på bildet. Hvilke brikker skal være ved siden av?

Disse ordpuslespillene finner du HER i nettbutikken!

Løko, 4 spill, skriveoppgave og formingsoppgave – nå også på nynorsk!

Flere har ønsket seg løko, skriveoppgaven og formingsoppgavene også på nynorsk. Dette er læringsmateriell som jeg publiserte i tiden før jeg begynte å utgi alt læringsmateriell på begge målformer. Ute på temasiden finner du nå også dette tilgjengelig på nynorsk.

Uteskole: Skrivestopp

«Skrivestopp» er kort forklart en uteskole-aktvitet der elevene jobber på veien til destinasjonen dere skal til, istedenfor når dere kommer frem. Denne aktiviteten beskrev jeg først i blogginnlegget 18. april 2021.

Disse arbeidsarkene har jeg laget med tanke på at elevene har tre skrivestopp der de leter etter ting rundt seg som har dobbeltkonsonant. Elevene skriver på tid, for eksempel 5 min (dette må læreren bestemme). Tanken er at elevene skal jobbe effektivt. Ta gjerne en felles oppsummering før dere går videre fra hvert skrivestopp, og avslutt med en felles oppsummering når dere kommer frem til destinasjonen.

Uteskole: Natursti

Siden det stadig kommer til nye lesere (det er veldig hyggelig!), så må jeg også nevne naturstien til temaet enkel og dobbel konsonant.

Postene i naturstien handler om vokaler, konsonanter, rimord, «hvilket ord skal ut?», «hvem er jeg? (leseforståelse), staving av lydrette ord, «hvilket ord gjemmer seg her?» (regning), minimale par og sanger som handler om bokstavene i alfabetet.

Naturstien om enkel og dobbel konsonant ligger ute HER i nettbutikken!

Dette var en kort oppsummering!

Er det mer du ønsker deg, er det bare å sende meg en mail på undervisningsmetode@gmail.com. Her skal det fylles på!

Håper du har det bra! Ønsker deg en riktig fin uke!

Direktelinker:

NORSK: Enkel og dobbelkonsonant

Legg igjen en kommentar