Sankta Lucia

barn, jul, leketøy, lucia, Jule dekorasjoner, lucia festival, lucia feiring, lucia prosesjon
Lucia, Christmas, Julepynt, Ornament, Figur Servise

LUCIA-DAGEN

13. desember hvert år er Lucia-dagen. Denne dagen er en minnefest for Lucia, ei jente som bodde på øya Sicilia på 300-tallet. Faren til Lucia var dø, og moren hennes ble alvorlig syk. Lucia bad til Gud om at moren skulle helbredes, og det utrolige skjedde: Hun ble frisk. For å vise sin takknemlighet ga Lucia og moren mat til de fattige. Det likte ikke forloveden hennes, som anga henne. Ifølge legenden ble Lucia først forsøkt påtent, men likevel rikket hun seg ikke. Det var først da soldatene hugget henne med sverdet at hun døde.

For kristne er Lucia en helgen. Hun feires hvert år på fødselsdagen hennes, 13. desember. I gamle dager var Lucia-natten årets lengste og mørkeste natt. Det ble en tradisjon å tenne lys i mørket. Det gjør vi den dag i dag. Vi kan også prøve å dele med andre. Men alle må få tro på det de vil.

I Norge i dag feires Luciadagen med en lysprosesjon i barnehager og skoler. Prosesjonen ledes av et av barna som er kledd ut som Lucia i hvit kjole og med lyskrans på hodet. De andre barna kler seg ut som stjernegutter og terner, i hvite kjortler med hodekranser og synger Luciasangen, «Santa Lucia».

Ord og begreper

Eksempler:

Legenden: Sicilia, rik/fattig, syk, forlovede, forfulgt, bål, sverd, martyr, helgen, legende

Minnefesten: lussekatter, Luciatog, Luciasangen, lyskrans

Letekryss

Bakgrunn for feiringen

Skoletorget: Historien om Santa Lucia

Høytlesning: På Skoletorget kan du lese historien om Santa Lucia. Teksten har et enkelt språk, noe som gjør den forståelig selv for de yngste barna.

På Skoletorgets nettsider finne du både historien om Santa Lucia og ideer til filosofiske samtaler.

Youtube: Fortellingen om Santa Lucia

Denne fortellingen om Lucia og bakgrunnen for Luciafeiringen slik vi kjenner den, passer fint for alle. Den er forenklet og har fine illustrasjoner. Anbefales spesielt for de yngste.

Youtube: Varför firar vi Lucia?

Denne videosnutten tar for seg Lucia-tradisjonen i Sverige. Litt vanskelig for de yngste, men kan fint brukes oppover.

Andre gode linker:

Wikipedia: Luciadagen

Store norske leksikon: Luciadagen

Wikipedia: Den hellige Lucia

Den katolske kirke: Den hellige Lucia av Siracusa

Online.no: Dette visste du ikke om Luciadagen

Arbeidsark

Luciasangen

Du trodde kanskje også at Luciasangen handlet om helgenen Lucia? Ikke egentlig. Sangen vi kjenner som Lucia-sangen er en vise om bydelen Santa Lucia i Napoli i Italia. Den norske varianten er basert på en svensk tekstversjon av melodien «Natten går tunga fjät», skrevet av Arvid Rosén og publisert i 1928.

Svart senker natten seg
I stall og stue
Solen har gått sin vei,
Skyggene truer
Inn i vårt mørke hus
Stiger med tente lys,
Santa Lucia, Santa Lucia

Natten er mørk og stum
Med ett det suser
I alle tyste rom
Som vingene bruser
Se, på vår terskel står
Hvitkledd med lys i hår
Santa Lucia, Santa Lucia

Mørke skal flykte snart
Fra jordens daler
Slik hun et underfullt
Ord til oss taler
Dagen skal atter ny
Stige av røde sky
Santa Lucia, Santa Lucia

Jul i Svingen-versjonen

Når mørket er som mørkest,
Og ingen klokke slår.
Da virker det som natten
Har vart i hundre år
Når alt er stille ute
Og solen har gått ned
Da kommer vi langs veien
I lyset vi har med

Ref:
Santa Lucia…
Santa Lucia…
Når natten er sort
Så tenner vi lys
og drar mørket bort

Når alle stjerner lyser
Og himmelen er sort
Og ingen kan bli vant til
At dagen går så fort
Da kommer vi og synger
Med glad og vennlig røst
Et lys er tent i natten
Og gir deg håp og trøst.

Lussekatter

De gule lussekattene har lite å gjøre med helgenen Lucia. Vi har arvet skikken fra Sverige, der de har en lagt sterkere Luciatradisjon enn vi har her i Norge. Men egentlig stammer de S-formede lussekattene fra Tyskland der skikken oppsto på 1600-tallet. Da trodde man at djevelen, i form av en katt, ga barna juling, mens Jesus, i skikkelse av et barn, delte ut boller til alle de snille barna. Den gule fargen av safran skulle skremme bort den lyssky djevelen.

Fra gammelt av fikk gjerne buskapen noe ekstra godt, en «lussebit» for å verne seg mot onde makter den farlige lussenatten. Etter hvert ble det skikk at også menneskene fikk en ekstra god frokost Lucia-dagen. På begynnelsen av 1800-tallet ble det vanlig på storgårder i Vest-Sverige at en ung kvinne, utkledd som engel med en krans av levende lys i håret, serverte lusse-frokost for herskapet før soloppgang på Lucia-dagen. Dette er sannsynligvis opphavet til skikken med servering av lussekatter.

Luciatog

Tradisjonen med Luciatog har vi nordmenn stjålet fra Sverige, der den gamle skikken ble tatt opp igjen i 1927 etter initiativ fra Stockholmstidningen.

Skikken med opptog og jenter med lyskrans stammer fra Tyskland. Lysekronen skulle minne om helgenkronen til den hellige Lucia. Først på 1900-tallet fikk Lucia-toget den formen vi kjenner.

En kommentar om “Sankta Lucia”

Legg igjen en kommentar

%d bloggere liker dette: