Uteskole: Natursti i norsk

Her kommer «Natursti i norsk» – en oppfølger etter «Natursti i matematikk», som jeg delte med dere i forrige blogginnlegg. Denne naturstien hører altså til i den samme serien. Formålet er repetisjon.

Denne naturstien er noe av det mest utfordrende jeg har laget – tro det eller ei! Hensikten var å lage en natursti tilsvarende den jeg laget sist, men denne gangen repetisjon i norsk. Og hva skulle jeg legge vekt på? Norsk-faget er så omfattende! Vi har jobbet på bokstavnivå- , ordnivå, og setningsnivå. Vi har lært ord og begreper, og ikke minst lesestrategier. Lesing og skriving er også en grunnleggende ferdighet som vi har jobbet med i alle fag.

Etter å ha laget flere forskjellige utkast, endte jeg på at «det enkle er ofte det beste». Istedenfor å ta med litt av alt, valgte jeg å lage repetisjonsoppgaver hovedsakelig knyttet til lesing, bokstaver og ord. Her er noen kommentarer:

 • Som dere ser er det lagt inn en del tekst i postene, noe som krever at elevene må lese med innholdsforståelse.
 • Elevene får repetert bokstavene. I oppgaven: «hvilken bokstav er jeg?» har jeg valgt bokstaven Åå. Dermed får elevene repetert bokstaver som ligner. Åå ligner på Aa. Åå har sirkel over seg, liten i har prikk over seg. Tanken er at i den felles gjennomgangen av postene på skolen dagen etter kan vi bruke denne posten som innfallsvinkel til å diskutere om det er noen andre bokstaver som også ligner på hverandre. Hva er viktig å huske på for å skrive bokstavene riktig?
 • En annen oppgave går ut på å forme en bokstav av naturmaterialer. Ta gjerne bilder, slik at dere kan bruke bildene i klassesamtalen som en del av etterarbeidet.
 • Elevene får repetert førstelyd. Her valgte jeg å ikke bruke midtlyd og sistelyd, dette tenker jeg fint kan nevnes under felles gjennomgang av postene dagen etter.
 • En oppgave går på begreper i praksis. Elevene må vise at de forstår begrepene ved å vise til noe de ser i naturen rundt seg. Her er det flere begreper jeg kunne valgt, men jeg endte opp med antonymer.
 • Regning er en grunnleggende ferdighet, og derfor har jeg prøvd å få med regning også i norskpostene. Jeg tenkte at i norsk-postene kunne telling kobles til bokstaver og navnene til elevene på gruppa. I tillegg må elevene regne med addisjon og subtraksjon på post 10 og post 11 for å finne riktig bokstav i hver av rutene. Verdt å nevne er det også at denne gangen har jeg blandet addisjons- og subtraksjonsoppgaver, i motsetning til tilsvarende oppgave på naturstien i matematikk. Hensikten er at elevene denne gangen skal lære seg å lese regnestykket riktig: er det pluss eller minus? Det er også viktig å repetere.
 • Rim har vi jobbet mye med i år. Det måtte være med! I post 12 har jeg ikke engang nevnt ordet «rim». Målet er at elevene skal kunne oppdage dette selv, bare ved å se på mønsteret i ordene. «Hvilket ord skal ut?». I oppgave 14 får elevene selv finne rimord. Denne oppgaven hentet jeg fra klypekortene her på Undervisningsmetoder, som ligger ute på temasiden «Rimord». Den første oppgaven henspeiler på sangen de må synge i oppgaven før, den andre rimeoppgaven har kroppsord som løsningsalternativer. Og kroppen har vi jobbet med i naturfag. Har også fått med flere ord fra naturfagtemaet «vår» i oppgavene.
 • Ellers har jeg tatt med alfabetet, dagens ord og handleliste. Grunnen til at jeg valgte å ta med handlelista var for det første at elevene har lært å skrive lister, og for det andre å bruke det som en innfallsvinkel til å snakke om hvor viktig det er å huske å ta med alle lydene i ordene når vi skriver. Hvis vi er usikre på lydene, klapper vi stavelser for å dele ordet opp i mindre deler. Dette har vi jobba mye med, og det er viktig å få med som en del av repetisjonen.
 • Til slutt må jeg også nevne at jeg endte opp med å ha lite fokus på setninger. Når elevene er utendørs er det lettest for elevene å skrive ord. Derfor konkluderte jeg med at naturstien kan ta for seg bokstaver og ord, mens repetisjon av setninger kan være fokus i etterarbeidet (se under: bildefortelling).

Å lage denne naturstien har vært som å løse et puslespill. Mange brikker skal passe sammen, men når man ser at det blir en helhet, så gir det en innmari god følelse. DET ER ALTSÅ SÅ GØY!! 🙂 Og når jeg vet at sommerferien er like om hjørnet, kan man gi litt ekstra. Må innrømme at det å komme tilbake til klasserommet og elevene også var en vitaminsprøyte av de sjeldne! Hellandussen så godt etter 6 uker med fjernundervisning.

Håper denne naturstien kan være nyttig for mange der ute. Tips gjerne kollegaer du tror kan få bruk for det.

Og til slutt:
Tuuuusen hjertelig takk for alle fine, hyggelige, gode tilbakemeldinger! Dere er så gode. Jeg blir oppriktig glad for hver eneste en. Må også si takk til dere som har motivert meg til å repetere nynorsk igjen. Denne naturstien publiseres derfor både på bokmål og på nynorsk.

Naturstien ligger nå ute HER i nettbutikken!

Og hvis du vil ha opplegg til dagen etter også:

Snakk om turen, vis bilder og skriv! På temasiden «Skrivemaler» finner du maler på bildefortelling og andre skrivemaler som gjør at du kan tilpasse skrivingen til akkurat dine elever. Du finner den under norsk på hovedmenyen, eller ved å følge direktelinken under:

NORSK – Skriverammer

4 kommentarer om “Uteskole: Natursti i norsk”

 1. Begge naturstiene ser knall ut, takk for at du deler 🙂 Hvilket klassetrinn er de laget for?

  Mvh Sissel

  Svar

Legg igjen en kommentar