Klær

Ord vi skal lære

Sommerklær: ei dongeribukse, en shorts, en kjole, et skjørt, en topp/en bluse, ei skjorte, ei jakke, en anorakk, en kaps, en solhatt, et par sandaler, et par sko

Vinterklær: ei lue, et skjerf, et par vanter, et par votter, en ullgenser, ei fleecejakke, en stillongs, et par ullsokker, ei vinterjakke, en vinterdress, et par vintersko

Babytøy: ei bleie, en body, ei sparkebukse

Regntøy: et par støvler, ei regnjakke og ei regnbukse, en sydvest, en paraply

Gymtøy: en treningsdress, en shorts, ei t-skjorte, et par joggesko, et par sokker, et håndkle, ei såpe, en sjampo

Muntlig: Stå i en ring og fortell

La alle elevene stå i en ring og fortelle hvilke klær de har på seg. Når runden er ferdig kan læreren stille spørsmål som:

«Hvem har på seg svarte joggesko, en blå dongeribukse og en grå ullgenser?«

Skriv setninger om klær

Skriv setninger felles på tavla og fortell hvilke klær hver av elevene har på seg. Eks:

Mohamed har på seg en blå bukse og en svart genser.
Linda har på seg et rosa skjørt og en grå bluse, osv.

La alle elevene skrive setningene i boka si.

Uteskole: Snakk om yttertøy

Stå i en ring. La alle fortelle hvilke klær de har på seg, nå med fokus på yttertøy. Når runden er ferdig kan læreren stille spørsmål som:

«Hvem har på seg gule støvler, ei svart regnbukse, ei blå regnjakke, og rød lue?»

Som etterarbeid er en fin oppgave å tegne seg selv på uteskole og skrive en tekst om hvilke klær man hadde på seg.

Skriveoppgave

Denne oppgaven laget jeg da vi jobbet med analysebegreper, denne gangen analysebegrepet mønster. Elevene lærte om klær og sko, og mønster var en del av dette. Denne oppgaven ble til da jeg trengte en oppgave til lærerstyrt stasjon som skulle samle og oppsummere ordene vi hadde lært om dette temaet. 

«Kast, tegn og fargelegg» er en oppgave der elevene har hver sin terning. I denne oppgaven skal de tegne og fargelegge en gutt eller ei jente. På første kast, kaster de kjønnet på personen de skal tegne (det kan være lurt å sette kryss i ruta). På andre kast, kaster de hvordan håret skal se ut. På tredje kast, finner de mønsteret som skal være på genseren. Fjerde kast forteller hvilke andre klær personen har på seg, og femte kast er sko. 

På lærerstyrt stasjon gikk vi gjennom begrepene. Legg merke til bildene på arket. De er der for at det skal være lettere å forklare hva ordene betyr, slik at du slipper å lete frem alle. Men siden elevene mine var nyankomne, jobbet vi med ordlista i boka og hadde Google translate tilgjengelig på en iPad.

Oppgaver på internett

👍🏽 Oppgaver – Norsk start 1-2: Klær og farger

👍🏽 Ordbank – Norsk start 1-2: Klær og tilbehør

Sang: Se min kjole