Kroppen, ytre kroppsdeler

Ord vi skal lære

Hode: hode, ansikt, øye, nese, munn, tann, tunge, øre, panne, hake, kinn, hals, nakke, hår

Arm: albue, håndledd, hånd, finger, negl

Overkroppen: skulder, rygg, mage, bryst, rumpe

Fot: lår, kne, legg, hel, ankel, tå

Ordliste

Tegn kroppen på gråpapir!

La en av elevene få legge seg ned midt på gråpapiret. Lag en skisse av menneskekroppen.

Her har elevene fått komme frem en og en etter en felles gjennomgang, valgt en kroppsdel, for så. å skrive navnet på kroppsdelen.

Plakaten ble deretter hengt opp godt synlig på veggen i klasserommet og brukt som læringsstøtte.

La oss skrive, silhuetter

La oss skrive, silhuetter og bokstavhus

Letekryss

Kryssord

Domino

Bingo

1. Fyll ut bingo-brettet
Elevene velger ni ord hver som de skriver på bingo-brettet sitt.

2. Fyll ut bingobrettet
La elevene velge 9 av ordene på lista og skrive ordene i vilkårlig rekkefølge. Det er bare lov å bruke hvert ord en gang. 
Siden noen av elevene vil bli fort ferdig, og andre vil bruke noe mer tid, er det lurt å planlegge noe som kan være ventearbeid (f.eks. andre oppgaver eller tegne på baksiden).

3. Spill bingo!
Når spillet starter, velger læreren ett ord fra lista. Dette kan du gjøre på ulike måter:

🥸 Forklar ordet uten å bruke selve ordet – akkurat som i alias.
Eks: «En kroppsdel du bruker til å tenke med».
Elevene skal på egen hånd koble forklaringen til riktig ord, for så å krysse det ut dersom de har skrevet det på spillbrettet sitt.
🥸 Pek på/vis ordet på kroppen din, men ikke si ordet.
Eks: Istedenfor å si ordet «øre», pek tydelig på øret ditt. Elevene skal prøve å huske ordet på norsk, og dersom de ønsker kan de bruke oversikten med bilder under.

Læreren skriver ned ordet på et ark for seg selv, for slik å ha oversikten. Deretter velger læreren et nytt ord fra lista.

4. Kår en vinner (eller flere)
Vinneren er den som er førstemann til å få 3 på rad, enten vannrett, loddrett eller diagonalt. Man kan velge å kåre en 1.plass, en 2. plass og en 3. plass, eventuelt kan man også ta førstemann til å få fullt brett.

Aktivitet

Sitt i en ring. La en elev få komme fram og peke på en kroppsdel. Den som først rekker opp hånda og klarer å si ordet riktig på engelsk, får være den neste til å komme fram. Slik fortsetter det.

Peke-leken

Del elevene i to lag. Hvert lag står på en rekke. Læreren sier kroppsord som «Nese!», og dermed er det de elevene som står fremst i rekka som skal konkurrere om å være førstemann til å peke på den kroppsdelen som læreren sier. Læreren, eller en elev hvis antallet elever er et oddetall, fører poeng på tavla underveis. Hvem får flest poeng?

Uteskole: Stafett

En elev kommer frem og legger seg ned på gulvet. På forhånd må du ha klipt opp en haug små lapper. Elevene rekker opp hånda og kommer med forslag til kroppsord som de kan. Læreren skriver ordet raskt ned på en lapp, deretter kommer eleven som foreslo ordet frem for så å plassere ordet på riktig sted. Ordet legges ved siden av på gulvet. Fortsett slik til du ser at du må avslutte. Ta bilde av eleven med lappene, print ut og heng opp på veggen. Ta vare på lappene me <d ord på.
Neste time kan du starte opp med å ta frem en elev, ta kroppsord-lappene i en pose eller boks, og la en og en elev få komme frem, trekke en lapp, lese ordet høyt, for deretter å legge den på riktig plass. Når alle lappene er trekt kan dere se om dere klarer å finne enda flere ord.

-Del klassen opp i grupper på 4-5 elever. Du trenger et sett med laminerte ordkort til hver gruppe. Det kan derfor være en fordel å skrive ut ordkortene i ulike farger.
En elev på hvert lag legger seg ned på gulvet på rygg med utstrekte armer og bein. På den andre siden av rommet legger du ordkortene til hvert lag, gjerne i rokkeringer. Når stafetten starter løper en etter en over til den andre siden og henter et ordkort fra rokkeringen tilbake til laget sitt, leser ordet høyt, og finner ut hvor på kroppen det skal være. Legg ordkortet ved siden av riktig kroppsdel.
(Jeg har ikke funnet på et navn til denne stafetten, så foreløpig heter den bare stafett..).

Vil du bruke denne aktiviteten i klasserommet, kan elevene gå sammen i grupper. En elev på hver gruppe legger seg ned på gulvet, og de andre bytter på å lese ordet høyt, for så å finne ut hvilken kroppsdel ordet passer sammen med.

Sang: Hode, skulder, kne og tå

En annen versjon er denne:

Hode, skulder, mage, lår, rumpa går.
Hode, skulder, mage, lår, rumpa går.
Øyne, øre, kinn og klappe på,
Hode, skulder, mage, lår, rumpa går.

Sang: Buggi-buggi

Serie: Den magiske kroppen

Skjermdump, NRK

«Den magiske kroppen» er en dokumentarserie om kroppens fantastiske organer. Episoder som tar for seg ytre kroppsdeler er episode 9 handler om munnen, episode 11 handler om ørene, episode 12 om øynene og episode 13 om nesen.

Hver episode varer 14 min.

%d bloggere liker dette: