SAMMENSATTE ORD: Mimring, arbeidsark, natursti, litt påfyll – og flytting!

Jeg klyper meg i armen og kan nesten ikke tro det.

For litt over 11 år siden flyttet jeg til Tøyen i Oslo. En liten, koselig leilighet på 37 kvadrat, like ved Botanisk hage. Jeg begynte i ny jobb som kontaktlærer på en barneskole, og husker hvor misunnelig jeg var på lærere som nærmet seg pensjonsalderen og hadde store røde permer som bugnet av undervisningsopplegg liggende på pulten sin. Hvorfor fantes det ingen delingskultur oss lærere imellom?

Siden jeg brukte mye tid på å lage læringsmateriell, ønsket jeg å finne en måte å dele det på. Jeg ville ikke bare dele med lærere på skolen hvor jeg jobbet, men med lærere over hele landet! Jeg bestemte meg for å lage en nettside.

Slik ble Undervisningsmetoder til.

Våren 2016 publiserte jeg blogginnlegget «Særskriving og sammenskriving», og skrev om en morsom ide som ramlet ned i hodet på meg midt på natten:

«(…) Med ett våknet jeg.

I løpet av et sekund ble jeg lys våken, til tross for at det framdeles var midt på mørke natta. Jeg hadde fått en idè! De verste merkene på skapdørene var inn mot midten, der de møtes. Og akkurat som skapdørene, kan sammensatte ord også «deles» opp i to (eller flere). Jeg lå og ruget lenge på idèen. At jeg ikke hadde kommet på det før! Det var bare å stå opp for å skrive det ned, så det ikke skulle gå i glemmeboka.

Har du også et (snev av gal) skap? Dekorer skapdørene dine du også!»

Det var tydeligvis mange som hadde både et skap og kanskje også et snev av galskap, for plutselig ble skapdører dekorert med sammensatte ord på skoler over hele landet. Undervisingsmetoder fikk flere lesere. Ikke bare her til lands, men fra Skandinavia, og deretter Tyskland og flere land i Europa.

I årene som fulgte har Undervisningsmetoder vært en stor del av hverdagen min. Jeg ble intervjuet av «Fabelaktig formidling» og i bladet «Utdanning»Lærere punger ut for undervisningsopplegg«). Mottoet var «Undervisningsmetoder – for en raus og fri delingskultur i skolen».

I de seinere årene har jeg også brukt stemmen min til å snakke om vold i skolen og hvor store konsekvenser det kan få. Ved å fortelle offentlig om hvordan det opplevdes å bli utsatt for psykisk vold i klasserommet, for deretter å få PTSD, håpet jeg å bidra til å løfte frem temaet i den offentlige debatten. I fjor var jeg på fremsiden av Dagsavisen (03.04.2023: «Hun elsket lærryrket. Plutselig skjer det. Hun er sikker på at de skal bli skutt»). Saken ble fulgt opp av Nettavisen (28.10.23: «Eleven dro frem pistol i klasserommet: Var sikker på at jeg skulle dø»), i tillegg til «Ukeslutt» og «Ekko» på NRK. Å holde foredrag med Clemens Saers og Børge Skåland om vold i skolen var også et høydepunkt.

Jeg har følt meg som verdens heldigste som har fått drive dette nettstedet så lenge. Det å kunne skrive om undervisning, min store lidenskap, er utrolig givende. Kollegaene mine har ikke bare vært de jeg jobber sammen med, men lærere over hele landet. Gjennom årenes løp har jeg laget og delt flere tusen oppgaver, spill og aktiviteter – og fremdeles strømmer nye ideer til!

Nå starter en ny tid. Leiligheten som jeg har drevet Undervisningsmetoder fra, skal selges. Det ble helt nødvendig, for alt utstyr og materiell som fulgte med det å drive nettstedet tok all plass. Planen er å forlate hovedstaden og finne et hus som kan fungere både som et hjem og som et kontor. Men hvor? Send meg gjerne en mail om du har et godt forslag!

Mandag og tirsdag 6.-7. mai er det visning, så om du er på jakt etter leilighet i Oslo er du velkommen!

Finn-annonsen finner du her:
https://www.finn.no/realestate/homes/ad.html?finnkode=350777715

SÅ TIL NY TEMASIDE! Under NORSK oppe på hovedmenyen finner du nå temasiden «Sammensatte ord».

Her finner du blant annet hentediktat med flotte ord-og bildekort og arbeidsark hvor elevene skal lage sine egne sammensatte ord (inspirert av «Nytt på Nytt» på NRK).

Det å lage sine egne sammensatte ord er også blant oppgavene som er tatt med i «Natursti: Lær om sammensatte ord!». Klarer dere å finne svaret på bilderebusene? (Denne naturstien inneholder også fasit til læreren).

PÅFYLL: Etter forrige blogginnlegg (««DIRIGENTEN»: En litt annerledes form for stasjonsundervisning«) kom det inn flere ønsker om å få det samme læringsmateriellet til flere tallområder. Det kommer her:

På temasiden «Tall-og mengdeforståelse 0-20» finner du nå aktiviteten «Løp, hent tallkort og fyll ut» med nabotall og tilsvarende arbeidsark med plassverdi og utvidet form. Du finner også en egen «Dagens tall»-oppgave laget kun til arbeid med dette tallområdet.

På temasiden «Tall-og mengdeforståelse 0-100» finner du nå også aktiviteten med nabotall og med plassverdi og utvidet form. Her finner du også «Dagens tall»-oppgaver på 5 ulike nivå laget kun til arbeid med dette tallområdet.

På temasiden «Tall-og mengdeforståelse 0-1000« finner du de samme oppgavene laget spesielt til arbeid med tallene opp til 1000. «Dagens tall»-oppgaver på 5 ulike nivå finner du også til arbeid med dette tallområdet. Legg merke til hvordan oppgavene forandrer seg fra nivå til nivå.

Alle disse arbeidsarkene ligger ute til gratis nedlastning.

NORSK: Sammensatte ord

(Tar med 17. mai også, siden det er et tema som mange vil trenge læringsmateriell til fremover!)