Leseopplæring

LESEKORPSET

Se programserien om bokstavene i alfabetet vårt på NRK Lesekorpset. Hver episode varer ca. 13 min.

BOKSTAVPLANSJER
OG BOKSTAVKORT

Dette er en samlepakke som består av bokstavplansjer i A4-format, bokstavplansjer i A5-format, bokstavkort med små bokstaver og bokstavkort med store bokstaver.

På hver bokstavplansje er det stor og liten bokstav, samt et ord som har bokstaven som førstelyd (skrevet med store bokstaver, deretter skrevet med kun små bokstaver). Bokstavplansjene har fine fotografier som også kan brukes som utgangspunkt for skriving. Vokaler har røde bokstaver og rød ramme, konsonanter har blå bokstaver og blå ramme.

Ordene på bokstavplansjene er: ape, banan, cello, dinosaur, eple, fiolin, gris, hane, is, jakke, katt,  løve, mus, nøkkel, ost, pizza, robot, sol, tiger, ugle, vann, q-tips, wc, xylofon, yoghurt, zalo, ærfugl, ørn, ål.

Bokstavkortene har også ramme. Når du laminerer og klipper de ut kan du selv velge om du vil ha med rammen på bokstavkortene eller ikke.

Denne samlepakken ligger ute HER i nettbutikken!

LESELOGG

Disse leseloggene er laget i ti ulike versjoner. 

Leseloggen sendes med elevene hjem. I leseloggen skriver man uke, navn på bok/tekst, setter en tellestrek for hver gang teksten er lest, og til slutt foresattes signatur.

Forslag til bruk: 

-Elevene får velge den de liker best

-Læreren velger etter tema klassen jobber med (for eksempel dinosaurer, livet i havet, verdensrommet, eventyr, dyr i skogen, osv.

Bakgrunnen til at disse leseloggene ble laget var at jeg ikke kunne unngå å legge merke til at leseloggene vi brukte var designet til voksne/foresatte, ikke til elevene. 

Disse leseloggene er designet på barnas premisser, og flere av designene er tatt fra tema elevene gjerne lærer om på skolen eller er interessert i å lese om for å lære mer.

Leseloggene ligger ute HER i nettbutikken!

LESELINJAL

Noen ganger kan det være nyttig å bruke leselinjal til støtte. En leselinjal gjør det elettere å holde fokus på en og en linje om gangen.

LESEBINGO

Øv på å lese med innlevelse! Denne lesebingoen er fin å bruke til for eksempel lekser og hjemmearbeid.

BOKMERKE

Bokmerker er gøy å lage, spesielt dersom det er lesekonkurranse!

Det er også praktisk for elevene å ha sitt eget bokmerke til lesekvart, eller lesing generelt, slik at de kan ha boka i skuffen sin og vite hvor langt de har kommet.

Kopier så mange bokmerker du trenger. Klipp ut et bokmerke til hver elev.

Elevene skriver navnet sitt i midten. Deretter dekorerer de og fargelegger slik at hele flaten blir dekket. Farg gjerne baksiden også!

LESEFORSTÅELSE

Les, klipp og lim

Fra ord til bilde

Å LESE NØYE

Les ordene nøye med lesefinger. Sett kryss på ordet som passer til bildet.
Diskuter: Hvorfor er det viktig å lese nøye?

ANDRE AKTUELLE SIDER

Skriveopplæring

Introduksjon av ny bokstav

Skriverammer

Setninger

Diftonger

Enkel- og dobbel konsonant

Rimord

Sammensatte ord

Synonymer og antonymer

Høyfrekvente ord

Spørreord