Rimord

LOTTO: Lær å finne ord som rimer!

Dette lotto-spillet laget jeg for at elevene skulle lære seg å finne ord som rimer. Spillet består av 4 spillbrett og 36 tilhørende brikker. 

Det er ingen hemmelighet at dette spillet har jeg brukt lang tid på å lage! Ordene som er tatt med er nøye utvalgt, og hvert eneste foto er bearbeidet. Fototurer har det også blitt. Bildene er klare og tydelige, og skal bidra til å vekke elevenes interesse. Her har man også en gylden mulighet til å jobbe med ord og begreper parallelt i arbeidet med rim.

Siden du kan printe ut så mange utskrifter du vil, kan du også bruke spillet på flere måter. En måte er å laminere og klippe ut alle kortene og brikkene, for så å bruke de som utgangspunkt for skriving, for eksempel som en del av stasjonsarbeid. Her er det mange muligheter. Eksempler på oppgaver kan være:

  • Trekk et kort og skriv en setning der du bruker ordet.
  • Trekk et kort og skriv så mange ord du kan som rimer på ordet.
  • Jobb sammen to og to. Trekk et kort, beskriv ordet uten å bruke ordet (det er lov å hinte med å fortelle rimord!), og la læringspartneren gjette.

Dette spillet kan brukes om og om igjen. Jeg håper mange, både lærere og elever, vil ha glede av det! Spillet får du både på bokmål og nynorsk.

Denne rimlottoen ligger ute HER i nettbutikken!

Klypekort med 48 rimord

I denne serien får du 6 brett med klypekort. Du kan velge mellom bokmål og nynorsk, og små eller store bokstaver. Skriv ut, laminer og klipp ut. Elevene markerer riktig rimord med en klesklype. Lag gjerne en prikk på baksiden av kortet slik at elevene kan sjekke om svaret stemmer.

BOKMÅL

NYNORSK

Rimlotto – 4 spillbrett med 72 rimord

Tull og tøys med rim og navn!

Lag nonsensord som rimer på navnene til elevene i klassen. For eksempel: Sier du «Pars!» må Lars reise seg.

Finn din rimevenn

Del ut et kort med rimord til hver elev. Kortene fra rimlottoen (se over) kan også fint brukes til denne aktiviteten, Skru på musikk, og la elevene vandre rundt i klasserommet. Når musikken stopper skal elevene finne ut hvem som har ord som rimer på «sitt» ord. Etter hvert som elevene finner hverandre går de frem til læreren, viser kortene sine og får de godkjent. Elevene setter seg parrvis i samling. Det er fint å avslutte aktiviteten med en felles oppsummering der elevene få vise frem og lese sine rimord, eventuelt også forklare hvorfor ordene rimer.

Bytt en bokstav (minimale par)

Eleven legger et utvalg bokstavbrikker utover bordet. Eleven legger for eksempel tre bokstaver med bokstavbrikkene. Hvor mange forskjellige ord kan han/hun lage ved å bytte ut en og en bokstavbrikke? For eksempel: pil – mil – sil – sel – ser. Eleven skriver ordene han/hun velger som en kjede i skriveboka si, for eksempel som en kjede av ord. Aktiviteten kan differensieres ved å tilpasse antallet bokstavbrikker.

Rime-bingo

Fyll et bingo brett med ord som elevene skal finne rimord til enten ute, eller i klasserommet.

Skriv dikt og sangtekster

Lag enkle dikt med enderim! Dette diktet er laget av 2. klasse: Dikt på rim.

Musikk: Lag egne vers til denne sangen: “Det var ei ku som var sjalu. Er det ikke rart? Er det ikke rart? Det var ei ku som var sjalu. Jeg tro det ikke før jeg får se det!

Andre oppgaver

Krem nasjonal – Rimeræpp

Oppgaver på internett