Vinter

Ord og begreper

Eksempler:

Været: kaldt, overskyet, regn, frost, snø, sludd, haggel, is, minusgrader, snøkrystaller/snøfnugg, glatt, istapper, fryse

Naturen: Hva gjør dyr (dvale/vintersøvn), fugler (trekkfugler/standfugler) og insektene om vinteren? Sportegn etter dyr. Nordlys.

Fugler: standfugler: dompap, kjøttmeis, blåmeis, skjære, stokkand, flaggspett (vs. trekkfugler), fuglenek

Trær: bartrær vs. løvtrær

Klær: lue, votter, hansker, jakke, vinterdress, vintersko, hals, ullgenser, ullundertøy, ørevarmere, skjerf

Aktiviteter: ake/akebrett/kjelke/spark/akebakke, ski/skistaver/skiheis/skiløper/skihopper, skøyte/skøytebane/is/glatt, snowboard/snøbrett, ishockey, snøscooter, lage snømann/snøhytte/iglo/snølykt, kaste snøball, dra på fjellet/hytta,

Diverse: brodder, brøytebil, kakao/te, måke snø, fotspor

Bok: «Karsten og Petra – Året rundt«

Denne boka er en samleutgave med Karsten og Petra-bøker og inneholder en bok fra hver årstid.

Hver årstid starter med et oppslag som forteller hva Karsten og Petra liker ved årstiden. Deretter kommer historien.

Årstiden vinter i denne samleutgaven handler om Karsten og Petra som skal gå på skøyter. karsten fikk skøyter til jul. Sammen med storesøster Siri går han til skøytebanen like ved der de bor. På veien går de innom kjøpmannen og får tak i en stor bruskasse. Den bruker Karsten til å skyve foran seg bortover isen. Noen spiller ishockey.

Neste dag forteller Karsten om gårsdagens opplevelser til Petra. Hun har også fått skøyter til jul. Foreldrene til Karsten og Petra blir med til skøytebanen. Plutselig oppdager Karsten at han ikke trenger bruskassen lenger!

En fin bok som passer for de yngste elevene, fra 6 år og oppover. Hva med å bruke boka som høytlesningsbok og lese den ute i skogen? «Karsten og Petra – Året rundt» er skrevet av Tor Åge Bringsværd og illustrert av illustratør Anne G. Holt.

Hva gjør insektene om vinteren?

Nysgjerrigper

Skriv en faktatekst

Hva kjennetegner årstiden vinter?

Samarbeid med læringspartner og fyll ut boksskjemaet. Skriv så en faktatekst med utgangspunkt i skjemaet. Skriveramme til faktateksten finner du på NORSK – skriverammer.

Denne teksten kan også samles inn av læreren for å se hvor mye elevene har fått med seg. Selv samler jeg slike skriveoppgaver underveis. Teksten legger jeg i hver enkelt elev sin skrivemappe. Jeg retter teksten grundig, markerer feil med rød penn og skriver en skriftlig tilbakemelding til slutt. Deretter får eleven rette teksten sin, før teksten blir lagt tilbake igjen i skrivemappa. Fint å ha til utviklingssamtaler!

Natursti

Denne naturstien passer for 1.-3. klasse.

Postene i naturstien handler om vintertegn, vintermåneder, «hvem er jeg?»-oppgaver (leseforståelse), «hvilket ord gjemmer seg her?» (regneoppgaver), standfugler og trekkfugler, klær, insekter om vinteren, muntlig telling, sang som handler om vinteren og temperatur.

Du får produktet på bokmål og nynorsk.

Denne naturstien ligger ute HER i nettbutikken!

Musikk

Vivaldi

Sanger

  • Reven rasker over isen
  • Julesanger
  • Jeg snører min sekk
  • Snømannen Kalle

%d bloggere liker dette: