INSEKTER OG SMÅKRYP: hentediktat, domino, letekryss, uteskoleopplegg, skriveoppgaver og mye mer!

Dagens blogginnlegg handler om småkryp. Det er så mye spennende å oppdage og undersøke ute i naturen nå for tiden, og da er det også moro å lage læringsmateriell som kan brukes på uteskole!

Denne gangen har jeg laget to versjoner av småkryp-bingoen. Den ene har jeg enkelt og greit kalt for «Bingo – småkryp». Denne har 9 ruter. Her kan utfordringen ligge i å få tre på rad enten vannrett, loddrett eller på skrå, og deretter førstemann til fullt brett (om mulig!). Den andre versjonen har fått navnet «Vær en småkryp-detektiv!«. Her er det 12 ruter, og på denne versjonen kan utfordringen ligge i å prøve å finne flest småkryp i løpet av et gitt tidsrom. Legg merke til at jeg ikke har skrevet helt nøyaktig instruksjon i oppgaveteksten. Slik kan det være litt opp til læreren hva elevene skal gjøre. Fine og tydelige foto håper jeg skal bidra til at elevene lærer mye! Bildene er også tenkt som en god støtte til elevene dersom de skal skrive om turen i etterkant.

(Saken fortsetter under bildet)

Da jeg laget letekrysset hadde jeg spesielt elevene som er ny i Norge og skal lære seg norsk i tankene. Letekrysset om småkryp har jeg derfor laget i to versjoner. Det ene har 12 ord, og den andre versjonen har færre ord – men her er bildet av ordet plassert like ved siden av. Slik kan oppgaven løses også av elever som ikke har eierskap til ordene.

(Saken fortsetter under bildet)

Jeg har også laget en helt ny hentediktat! Selve oppsettet er ikke tilfeldig. Som regel er målet med hentediktat at elevene skal lære seg å skrive ordene riktig. Men så vet vi at elevene i en og samme klasse kan være på veldig forskjellige nivå. Kanskje er det noen i klassen som har kommet mye lenger i lese- og skriveutviklingen enn resten. For at også. disse elevene skal få utfordre seg, laget jeg oppgavekortene med nummeret øverst, og ordet nederst. Slik kan du enkelt lage to løyper!

Den ene løypen kan være en klassisk hentediktat der målet er å lære seg å skrive ordene riktig. Da bruker du oppgavekortene slik de er. Den andre løypen kan være for elever som trenger ekstra utfordringer. Det gjør du enkelt ved å klippe av den nederste delen med selve ordet på oppgavekortene. Slik kan målet for disse elevene være for eksempel å skrive ordet korrekt uten hjelp, eller å lage en setning med ordet, osv. Læringsmateriellet til hentediktaten består av 16 oppgavekort med tilhørende svarark.

(Saken fortsetter under bildet)

Etter ønske fra en følger på Instagram ble det også domino! Den består av 17 oppgavekort. Småkryp-dominoen kan gjøres inne, eller tas med på uteskole om været er fint.

(Saken fortsetter under bildet)

«La oss skrive!»-oppgavene med silhuetter er så kjekke å ha at jeg laget de også! Inne på temasiden «Småkryp» finner du også kryssord, videosnutter, sanger, ulike aktiviteter, formingsoppgaver, og tips til aktuelle bøker og linker. Håper denne temasiden kan være til hjelp! Kom gjerne med ønsker dersom det skulle være noe mer du trenger.

Alt læringsmateriell ligger ute til gratis nedlastning både på bokmål og nynorsk.

Tips gjerne en kollega du tror kan få bruk for det! ❤️

Naturfag: Småkryp

Denne temasiden finner du også under «Naturfag» oppe på hovedmenyen. 

Uteskole: Hentediktat

Denne temasiden finner du også under «Uteskole» oppe på hovedmenyen. Her finner du en innføring i hentediktat som læringsaktivitet; utstyr, forberedelser og regler.

Uteskole: Bingoer

Denne temasiden finner du også under «Uteskole» oppe på hovedmenyen. Her finner du en innføring i bingo som læringsaktivitet; utstyr, forberedelser og regler.

Legg igjen en kommentar