Kunnskapsløftet
Udir.no
På siden til Utdanningsdirektoratet finner du kompetansemålene til de ulike årstrinnene i faget norsk.
Nasjonale sentre
Lesesenteret
Lesesenteret er både en del av Universitetet i Stavanger (UiS) og nasjonalt senter for leseopplæring og leseforsking.
“Vår oppgave er å sette leseopplæring og leselyst på dagsorden, og bidra til å styrke språkstimulering, leseopplæring og leseutvikling i skole og barnehage på et nasjonalt plan. Senteret har også et utvidet mandat for PP-tjenesten.”
Skrivesenteret
Skrivesenteret er nettstedet til Nasjonalt senter for skriveopplæring og skriveforsking. Det overordna målet til Skrivesenteret er å styrke skriveopplæringa til barn, unge og voksne. Her finner du blant annet mange forslag til undervisningsopplegg og andre ressurser til bruk i skriveopplæringen.
“Senteret skal være et nasjonalt ressurssenter i arbeidet med å styrke kompetansen i den grunnleggende ferdigheten skriving. Senteret skal gjennom sin virksomhet bidra til skrivestimulering og skriveglede i barnehagen og grunnopplæringen.”
Læreverk i norsk
Salto
Salto er Gyldendals nye norskverk for barnetrinnet. Salto har blitt kåret til Europas beste læreverk i kategorien «læremidler rettet mot barnetrinnet» under BELMA Awards 2018.
Ordriket
Serier og videoklipp
Lesekorpset
Lesekorpset inspirerer barn til å utforske alfabetet. Med Lesekorpset finner barna lyden som hører til bokstaven. Hvilket ord lager stavemaskinen i dag?
Lesekorpset er en norsk serie. Hver video varer ca. 12 min.
Bokstavkongen
På Bokstavkongen får du høre eventyrene om da bokstavene fikk lyder. Bokstavkongen er fint å bruke i forbindelse med bokstavopplæringen. Det er lagt vekt på å skille mellom lyd og bokstav, noe som gjør at opplegget kan være en god hjelp til å bevisstgjøre barna på lydsiden av ord.
NRK Skole
NRK Skole er et digitalt klipparkiv som består av lydklipp og videoer fra NRKs radio- og fjernsynsarkiv, samt kanalen sine egne produksjoner. Innholdet er tilrettelagt for elever og lærere i grunnskole og videregående opplæring, og er knyttet opp mot kompetansemålene i Udirs læreplandatabase.
Læringsressurser for minoritetsspråklige
Bildetema
Bildetema er en flerspråklig interaktiv bildeordbok med tekst og lyd på norsk og ulike morsmål. Bildetema er spesielt laget for flerspråklige barn og unge. Bildeordboken er delt inn i hovedtemaer som for eks. klær, natur og landskap, idrett og sport, pattedyr og insekter. Hvert hovedtema er igjen delt inn i ulike undertemaer.
Tema morsmål
Tema Morsmål er et nettsted som driftes av NAFO. Nettstedet har egne sider for både barnehage og grunnskole. Her finnes læringsressurser for skolens ulike fag, forankret i Kunnskapsløftet. Læringsressursene består av aktuelt stoff til bruk i morsmålsopplæring, tospråklig fagopplæring på skolen og flerspråklig arbeid i barnehagen. I tillegg formidles aktuelle nyheter og forskning om morsmål og flerspråklighet nasjonalt og internasjonalt.
Skolekassa
Skolekassa er en lenkeportal som samler læremidler og læringsressurser tilpasset elever med kort botid i Norge. Læringsressursene presenteres på sju ulike språk. Oppgavene er sortert i kategoriene lytte og tale, lese og skrive, språk og kultur, lese og skriveopplæring på morsmål. Skolekassa ble opprettet av Kunnskapsdepartementet i 2016 for å være en støtte i opplæringstilbudet til asylsøkere og flyktninger med rett til opplæring etter opplæringsloven. Sidene krever Feideinnlogging for full tilgang.
Glimt fra et flerspråklig klasserom
Bøker på internett
Deichmanske bibliotek
Deichman overdrive
Her kan du låne bøker, lese bøker og lytte på nett.
Libby (app)
Med appen Libby kan du enkelt låne, lese og lytte til e-bøker og e-lydbøker på engelsk. Last ned appen på telefonen eller nettbrettet ditt. (iOS og Android). For å bruke tjenesten må du ha bibliotekkort i Deichman. Last ned appen her
Ebokbib (app)
Med appen BokBib kan du enkelt låne og lese e-bøker på telefon eller nettbrett. Last ned appen og logg på med bibliotekkortnummer og PIN-kode, så kan du velge blant over 10.000 titler.
Last ned eBokBib til iPhone/iPad
Last ned eBokBib til Android
Nasjonalbiblioteket
Søk etter blant annet aviser, foto, plakater, bøker, film, musikk, radio, lydopptak, kart, noter og tidsskrift på Nasjonalbiblioteket.
Billedbokhylla
Les bøker på nett! På denne nettsiden er alle de elektronise billedbøkene fra Nasjonalbiblioteket samlet.
Saltos bokhylle 1 – 4
Bokbussen – GAN Aschehoug
Bokbussen er GAN Aschehoug sitt digitale lettlest-bibliotek.
Bokbussen RØD (1.–2. trinn): 48 lettleste bøker til 1 og 2 trinn. Variert innhold. Oversatt til 12 språk.
Bokbussen FAKTA (3.–4. trinn): 20 lettleste faktabøker for de litt erfarne leserne. Variert innhold. Oversatt til 6 språk.
Barnas eget univers
Aftenposten Junior
Interaktive oppgaver
Sandefjordskolen – talende tastatur
På portalen til Sandefjordskolen kan en skrive på talende tastatur, det vil si at elevene hører bokstavlydene etter hvert som de skriver. Dette er et nyttig verktøy i begynneroplæringen.
Eks: Skriv minst tre setninger fra boka du leser denne uka på talende tastatur. Husk stor bokstav, mellomrom og punktum.
Salaby
Gruble
På Gruble.net finner du øvelser knyttet til lesehastighet, ordklasser og rettskriving.
Norsk nettskole
På norsknettskole.no finner du mange interaktive øvelser knyttet til f.eks: diftonger, dobbeltkonsonant, da eller når, og eller å, osv.
Ordtrener
På Ordtrener finner du oppgaver om diftonger, lydstridige ord, lang og kort vokal, j-lyden, kj-ord og skj/sj/sk-lyden. Hver øvelse er laget som en quiz hvor du skal lytte til ordene og finne riktig ord. Under fanen “Materiell” kan du laste ned eller skrive ut flere øvingsoppgaver.
Askiraski
“Aski Raski er et nettbasert verktøy for intensiv lesetrening. Elever av Aski Raski lærer teknikken å lese gjennom trening i å høre, finne, skrive og lese enkeltord. I Aski Raski blir enkeltord brutt ned til én og én lyd som settes sammen til stavelser og ord. Slik blir elevene gode til å uttale både lyder og ord hurtig og rett.”
Aski Raski benytter Feide eller e-post til pålogging slik at alle kan jobbe med programmet hjemme.
Samlesider med linker og undervisningsmateriell
Netteleven
Sandefjordskolen.no – lesetrim
IKT-ansvarlig i Sandefjordskolen, Frode Rustøy, har laget en portal som er ment som hjelp i læringsarbeidet. Her er det lagt ut flere verktøy og eksterne lenker.
Lesetrim er et program som kan brukes til å øve på høyfrekvente ord. Du kan selv stille inn hvor mange ord dere vil øve på, hvor lenge hvert av ordene skal være synlig på skjermen, pause mellom ordene og om du vil ha på tale.
Fredagskilden
Fredagskilden er et nettsted drevet av et pensjonert ektepar som har bakgrunn fra spesialundervisning i skolen. Her legger de ut sitt egetproduserte materiale, i tillegg til at de deler sine tanker og erfaringer rundt ulike tema.
Kittys norskoppgaver
På Kittys norskoppgaver finner du oppgaver som dekker det aller meste.
Moava
Worksheetworks
Her kan du lage arbeidsark med stavskrift – enkelt og gratis.
Klyve skole
Klyve skole har lagt ut flere powerpointpresentasjoner over høyfrekvente ord. Alle powerpointene kan enkelt lastes ned fra nettsiden.
Ordbøker
Bokmålsordboka – Nynorskordboka
Nynorskordboka og Bokmålsordboka er definisjons- og rettskrivings-ordbøker for nynorsk og bokmål. Den er utarbeidet av Universitetet i Oslo i samarbeid med Språkrådet.
Rimord
Rimord.com er en nødrimordbok der du kan skrive inn ordet du ønsker å finne rimord til.
Grammatikk, oppslag
Språkrådet
Korrekturavdelingen
Skriveregler
Fremmedord
Eventyr
Norske folkeeventyr
Sider der du kan lage oppgaver selv
Tools for educators
På toolsforeducators finner du mange verktøy du kan bruke til å lage oppgaver. Noen nyttige verktøy er brettspill, kryssord, bingo, domino, sporeoppgaver, osv.
Crossword puzzle maker
Her kan du lage dine egne kryssord til tema dere jobber med i undervisningen.
Tagul
Tagul er et verktøy du kan bruke for å lage ordsky. Krever innlogging.
Bildebaser
Openclipart
Pixabay
Wikipedia commmons
Pics4learning
Pics4Learning er en bildebase ment til bruk i utdanning. Bildene kan fritt brukes av lærere og studenter i klasserom, multimediaprosjekter, websider, videoer og andre prosjekt.