Hvem er jeg? Ferdige skrivemaler på 1-2-3!

«Jeg har et navn. Jeg har brunt hår. Jeg er tyn. Jeg likker gule røter. Jeg likker skumle historier. Jeg likker skolen. (…) Hvem er jeg?«

I uka som gikk hadde jeg enda en knallgøy skriveoppgave.

Det var siste dag med lese- og skrivegrupper på tvers av trinnet, og i denne anledningen trengte jeg en oppgave der elevene kunne få vise hva de hadde lært, skrive mye, og et viktig poeng var at denne skrivingen skulle være lystbetont. På grunn av full dag med undervisning og deretter møter, hadde jeg snaue 5 minutter å planlegge og forberede timen på før arbeidsdagen var slutt. Men hodet mitt var helt tomt for ideer etter en hektisk arbeidsdag, så løsningen ble å dra hjem, gå på tur med hunden, og heller satse på at det dukket opp en god ide etter å ha tatt en pause.

Og det gjorde det! Heldigvis 🙂

Jeg så på temasiden norsk/skriveopplæring her på Undervisningsmetoder, og la ganske fort merke til oppgaven «Hvem er jeg?». Kanskje den kunne være gøy? Og passet den ikke godt siden det var siste dagen gruppa var sammen? Jeg tenkte at med denne oppgaven kunne elevene se hvor godt kjent de var blitt med hverandre i løpet av de fire ukene vi hadde vært ilag. Heldigvis var det ikke noe mer jeg trengte å forberede, for skrivemaler hadde jeg liggende klart i klasserommet.

Dagen etter gikk veien til jobb feiende fort.

Jeg gleder meg alltid litt ekstra når jeg vet at jeg skal jobbe med skriving. Beina tripper avgårde som om jeg skulle vært en førsteklassing på vei til første skoledag. En GRØNN MANN møter meg i alle lyskryss, og jeg tenker at grønne menn må være noe av det beste jeg vet når jeg skal komme fort frem. Jeg legger knapt nok merke til den morgentrøtte kråka som hakker i isen like foran meg, og sola som titter nysgjerrig frem fra skyene på den lyse februarhimmelen. Men jeg har på følelsen allerede at dette blir en god dag.

Det var ingen problem å skape interesse for oppgaven.

Jeg har lagt merke til at når jeg legger frem oppgaven eller oppdraget på en måte som får elevene til å le, skape latter og godt humør i gruppa, ja, så skriver de desto mer. De fikk ikke lov til å skrive navnet sitt i teksten, og overskriften skulle være «Hvem er jeg?». Elevene kom med mange gode forslag til setninger de kunne skrive UTEN å røpe hvem de var:

«Jeg går i klasse 1A».
«Jeg har verdens beste prompelukt».
«Jeg er forelska».
«Jeg har mistet fire tenner».
«Jeg liker å klatre i trærne».

Elevene skrev og skrev. «Har du flere ark?», fikk jeg spørsmål om.

«Jeg er flingk i timen. Jeg har orans hår. Jeg liker lærerern min. Jeg liker friminutet. Jeg liker tivoli Jeg liker kor. (…) Hvem er jeg?».

Det hadde jeg. Tilfeldigvis hadde jeg begynt å jobbe med en ny temaside her på Undervisningsmetoder, skrivemaler, som ligger på menyen under faget norsk. Det slo meg plutselig en dag hvor mye tid jeg har brukt på å lage ulike skrivemaler opp igjennom årenes løp. Og gjerne flere forskjellige til en time. I en klasse har du noen elever som kan skrive mye, andre kan skrive betydelig mindre. Noen elever kan bruke veldig lang tid på å tegne dersom det er store tegneruter, og nesten ikke ha tid til å begynne på teksten.

Derfor laget jeg liksågodt en ny temaside.

Inne på temasiden skrivemaler skal du enkelt kunne finne frem til den malen du trenger til dine elever. Jeg har lagt ut mal til bildefortellinger med og uten tittel og tre ulike versjoner av skrivemaler til elevtekster med overskrift/bilde/tekst + bakside (5/6/7 linjer + bakside). Noen ganger har man bruk for ark med kun linjer, og da kan man fint bruke kun baksiden av den malen man ønsker. Jeg har kopiert opp mange som jeg har liggende i klasserommet, slik at de er klare til jeg trenger dem. Skrivemalene kan brukes til så mye i mange fag! Og spesielt etter ferier er det godt å ha noe som ligger klart og ikke trenger de store forberedelsene.

Så … tilbake til timen... FOR EN SKRIVEGLEDE!

Vi avsluttet skriveøkta med en felles samling. Noen hadde skrevet fem sider, og var så stolt at de ikke kunne styre kroppen (egentlig fire sider og to linjer, men i dag sa vi fem!). Og det er litt av en prestasjon for elever i første klasse. Munnen gikk i ett, armene og beina var nærmest ute av kontroll. Stoltheten strålte ut av øynene, den kunne ikke skjues. Jeg måtte fortelle at akkurat sånn synes jeg det er å skrive også – man blir glad og ør i hele kroppen! DET ER SÅ GØY!.

Jeg samlet inn alle arbeidsarkene, mens elevene satt med hendene for øynene. Det var ikke lov å se, for da kunne det bli lettere å gjette. Egentlig ikke helt nødvendig, men hva gjør man ikke for å skape mer spenning og entusiasme? Jeg valgte noen «Hvem er jeg?»-tekster som jeg leste, og elevene rakk opp en stille, rolig hånd med en gang de visste hvem det var som hadde skrevet teksten. Vi avsluttet med utdeling av klistremerkepremier og klasse-«dæbb». Selv måtte jeg ta med meg alle arbeidsarkene opp på kontoret for å kose meg med å lese tekstene. Selvfølgelig med en varm og god kopp kaffe til.

Noen ganger er lykken i livet å være norsklærer – enkelt og greit.

PS (1): Denne oppgaven kan brukes på flere ulike måter, også på høyere trinn. «Hvem er jeg» kan være å beskrive en historisk person, osv. Du kan også gjøre den om til: «Hva er jeg» der elevene kan jobbe med å beskrive et substantiv. Jobber dere med verdensrommet kan oppgaven være: «Hvilken planet er jeg?», osv. Her finnes det mange muligheter og variasjoner.
PS (2): For å motivere de yngste anbefaler jeg å kopiere opp en bunke med kun fremsider, og en bunke med kun skrivesider (altså hel side med linjer som hører til samme mal) – med andre ord: kanskje unngå tosidig. Da må elevene frem for å hente neste side, og det blir tydeligere for de at de hvor mye de har klart å skrive.

Skrivemalene kan du laste ned fra temasiden SKRIVEMALER.

2 kommentarer om “Hvem er jeg? Ferdige skrivemaler på 1-2-3!”

 1. Hei
  Supert opplegg. Dette vil jeg gjøre i forkant av utviklingssamtalen med 2. klassingene mine.
  Lenkene til skrivemalene fungerer ikke.
  Ellers tusen takk for alle oppleggene. Du er kjempeflink:-) Spanderer en kaffe av og til.
  mvh Solvor

  • Hei Solvor!
   Takk for tilbakemelding. Grunnen til at linken ikke virket var at siden skrriverammene ligger på ble flyttet i etterkant av at innlegget var publisert.
   Nå skal linken fungere igjen!
   Mange hilsener fra Anne Marte

Det er stengt for kommentarer.