Resirkulering og ombruk

Begrepsavklaring

Ombruk eller gjenbruk betyr at ting som er overflødige eller unødvendige brukes på nytt i stedet for å kastes. I de senere årene har bruktbutikker og interessen for brukte ting hatt en kraftig økning. Det er godt nytt for miljøet! Når vi reparerer istedenfor å kjøpe nytt, eller tar i bruk et gammel møbel istedenfor å kjøpe nytt, sparer vi miljøet for bruk av energi, uttak av naturressurser og reduserer utslipp både i produksjon og transport. I tillegg kan det være en fin opplevelse å finne en skatt på et loppemarked, en bruktbutikk eller på farfars loft. Gjenbruk er en av hovedprioriteringene i den nasjonale avfallspolitikken.

Kildesortering vil si at avfallet sorteres i ulike kategorier etter hvert som det oppstår. Hensikten er å oppnå størst mulig grad av gjenvinning.

Gjenvinning betyr at ting plukkes fra hverandre til råvarer og settes sammen igjen til et nytt produkt. For eksempel kan en melkekartong bli til en ny melkekartong, og et yoghurtbeger kan bli til en kleshenger. Avfallet vi kaster er viktige råvarer i produksjonen av nye produkter.

Ressurser på nett til tema

LOOP Miljøskole
Tilbyr undervisningsopplegg om kildesortering og gjenvinning for alle alderstrinn. Opplegget er variert og består av hefter, tegneserier, musikk, film, spill, en teaterforestilling og oppgaver. De tilbyr også gratis undervisningsmateriell til barnehager og ulike trinn i skolen.

Avfallssymboler
Her kan du laste ned alle avfallssymbolene.

Filmer og videosnutter til tema

Videosnutter på LOOP Miljøskole

Aktiviteter til tema

Kildesortering hjemme hos deg

Avfallssymbolene
Print ut avfallssymbolene. Ta med ulike typer søppel og sorter sammen med elevene i klasserommet.

Lag papir
Se på NRK/Forskerfarikken og lag papir.

Lag plakat med klassens miljøtips

Spill

LOOP Miljøskole – spill
Båndet: Hjelp Skotten å kildesortere tingene på båndet i riktig dunk.

Sanger til tema

En kommentar om “Resirkulering og ombruk”

  1. Hei Hilde
    Takk for beskjed!
    Fikser det i løpet av dagen.
    Vi har hatt forskeruke og jobba med gjenbruk/ombruk hele uka, så skal se om jeg får lagt ut noen bilder også.
    Hilsen Anne Marte

Det er stengt for kommentarer.