Julekalendere

Aktivitetskalender:
Skriv noe dere skal gjøre på baksiden av hvert tall. Eks: les en bok eller julefortelling, bake, lage julepynt, spise pepperkaker, se film, gi hverandre en klem, spille spill, osv.

Hyggelig hilsen:
Alle elevene får festet et ark på ryggen sin, for deretter å gå rundt og skrive en hyggelig hilsen på hverandres ark. Alle skal skrive på alle! Rull arkene sammen og nummerer arkene. Hver dag i desember trekkes en hyggelig hilsen som skal leses høyt.

Adventskalender_Marte Brandsæter

Høytlesning:
Deichmanske bibliotek oppfordrer foreldre til å lage adventskalender med bøker – en bok for hver dag. Denne ideen kan vi fint ta med oss til klasserommet også. Pakk inn bøkene, så de ser innbydende og spennende ut!

Juletre med julekuler:
La elevene få dekorere hver sin pappkule med maling og glitter. Skriv navnet på baksiden og legg den i en kurv.
Klipp ut et stort tre i grønn papp som henges opp på veggen i klasserommet.
Hver dag trekkes n kule fra kurven. Den som lager kulen får gå og henge den opp på treet. I tillegg får eleven f.eks. et pepperkakehjerte i vinduet. Slik blir treet stadig mer pyntet jo mer det nærmer seg jul.

Kalenderlys:
Med kalenderlyset teller man dagene frem til jul. Noen kalenderlys teller hvor mange dager som er igjen, andre følger datoen. Kalenderlys har vært i bruk siden andre verdenskrig.

Gjenbrukskalender:
La elevene ta med seg ting de har hjemme som de ikke bruker lenger, men som er like fine. Disse tingene pakkes inn, og blir gaver i gjenbrukskalenderen.
Foto: Johanne Drivarbekk

Lek:
La eleven som blir trukket få bestemme en lek de siste 10-15 minuttene av dagen.

Lokus/Solaris sin julekalender:
“Dette er en julekalender med fokus på sosial kompetanse, bærekraft og livsmestring. Bak hver luke finner dere en liten fortelling om fire skolebarn. De havner stadig i situasjoner med vanskelig valg. Fortellingene er ment som et utgangspunkt for å snakke sammen i klassen om konkrete og gjenkjennelige valgsituasjoner. Målet er å øve elevene i sosial kompetanse, med fokus på empati, samarbeid, selvkontroll og ansvarlighet. For å sikre gode refleksjoner og diskusjoner, har vi til hver fortelling utviklet tips til samtalestartere. Spørsmålene og er tenkt som konkret hjelp for læreren i samlet klasse.”

Fortellingene med spørsmål ligger som egne PDF-er som kan skrives ut. Kalenderen er delt i to – en del for 1–4 og en del for 5–7. For 1–4 er det bak hver luke et tips om ulik julepynt dere kan lage sammen. Kalenderen er gratis og krever ingen innlogging.
http://www.lokus.no/open/Solaris/Julekalender

Matematikk.org:
Bruk årets julekalender på matematikk.org. Her er det en konkurranse for 1.-4. trinn, en for 5.-7. og en konkurranse for 8.-10. trinn. Det er læreren på vegne av trinnet som skal sende inn løsningsordet.
Julekalender 1.-4. trinn
Julekalender 5.-7. trinn

Nellikspikre i appelsin:
Sett 24 nellikspikre inn i en appelsin. Hver morgen fjerner dere en nellikspiker, også kan dere telle hvor mange dager det er igjen.
Nellikspikre i appelsin er hyggelig å ha på alle trinn, men passer spesielt godt til 1. og 2. trinn som jobber i tallområdet 0 – 20.

Nisseskjeggkalender:
Tell ned til jul ved å sette en bomullsdott på skjegget til julenissen for hver dag! Julenissen kan du laste ned fra bloggen The organised housewife .

Omvendt julekalender:
– SOS Barnebyer – gi istedet for å få! Dette er en digital julekalender. Hver skoledag i desember kan dere gå inn på dagens kalenderluke, der elevene blir tatt med med på en reise for å besøke barn i ulike deler av verden. Gjennom film og bilder får elevene et innblikk i barnas hverdag. Filmene og historiene er laget for elever i 1. til 7. trinn.
– Elevene tar med en pakke med klær eller leker de har vokst fra, merket med navn og hvem innholdet passer til. Trekk en lapp hver dag med navnet til eleven som skal få lov til å fortelle alle i klassen hva som er i gaven og hvem det passer til. Gi gavene til barn som ellers ikke hadde fått julegaver. På slutten kan man få besøk av en representant fra organisasjonen man gir til som tar imot alle gavene.
– Elevene får en lapp på sin dag hvor det står at de skal gjøre noe hyggelig mot andre, f.eks: «Skriv et koselig julekort til Ahmed», eller «Lek med Anne i friminuttet».

Pepperkakehjerter:
Lag store pepperkakehjerter med tall i melisglasur. Pynt med nonstop. Heng hjertene i vinduet og trekk hver dag.

Papptallerken med sløyfebånd:
Hver elev limer et bilde av seg selv i midten av papptallerkenen. Fest på røde sløyfebånd til pynt. På baksiden skriver de andre elevene en hyggelig hilsen.
Hver dag trekkes en elev som kommer frem til tavla og får medaljen sin rundt halsen. Læreren leser opp alle de hyggelige tingene de andre elevene har skrevet.

Salabys julekalender:
Salabys julekalender

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.