Uteskole: Natursti i matematikk

Det nærmer seg skolestart, og i morgen er siste dag med hjemmeskole. Jeg gleder meg veldig til å møte elevene igjen, men må ærlig innrømme at jeg er spent på hvordan den nye skolehverdagen vil bli.

De to første dagene vil vi bruke på «tilbakeføring», og ha fokus på sosial kompetanse, følelser, vennskap, relasjoner til voksne og medmenneskelighet. Siden elevene ikke bare har gått glipp av det sosiale over lengre tid, men også det faglige, kommer vi deretter til å starte mykt med litt repetisjon. Vi vet at store deler av undervisningen vil foregå utendørs. Skolen skal kjøpe inn skrivebrett til alle elevene, slik at vi også kan ta skrivingen med ut.

For å repetere det elevene har lært i matematikk bestemte vi oss for å ha natursti, eller poster. Før sommerferien hvert år bruker vi å henge opp poster rundt omkring i skolegården som elevene jobber med i grupper. De får også utdelt et kart der vi har markert hvor postene er plassert. Dette er selvfølgelig ikke nødvendig, men siden kart er tema i første klasse, er det fint å kombinere med poster og uteskole.

Matematikk-naturstien jeg har laget består av 15 poster. Her har jeg tatt utgangspunkt i noe av det mest grunnleggende vi har lært i år; begreper, telling, forming av tall, addisjon, subtraksjon, regnestrategier, geometriske former, leseforståelse og sortering.

På de to siste sidene finner dere svararket. Svararket har jeg laget slik at læreren skal kunne gå igjennom alle postene med elevene før oppstart, uten å måtte fortelle hva de skal gjøre på posten. Mange av elevene begynner nå å bli gode lesere, så derfor har jeg også lagt inn tekst både på hver enkelt post, og på selve svararket.

På post nummer 4 skal elevene forme det kuleste tallet de vet om. Dette må de vise til læreren sin. Her kan det være fint å ta bilde av tallet til hver av gruppene. På post nummer 15 skal elevene stå på en fot mens de teller nedover fra 20 til 0. Denne må godkjennes av læreren, fordi det kan være nyttig å vite hvordan de teller. Vi vet av erfaring at det for mange er utfordrende å telle nedover.

På post 10 og 11 skal elevene finne et hemmelig ord. For å finne ordet må de løse flere regnestykker. I etterkant av aktiviteten er dette to av postene som kan dras frem. Er det noen som oppdaget hvilket regnetriks det lønnet seg å bruke på hver av oppgavene? På post 10 har jeg bare tatt subtraksjon med tiervenner, og på post 11 får de repetert «telle nedover»-strategien.

Naturstien med poster i matematikk finner du HER i nettbutikken!

7 kommentarer om “Uteskole: Natursti i matematikk”

 1. Så flott! Jeg trenger opplegg på nynorsk. Kan jeg bruke din som utgangspunkt for min egen på nynorsk?

  Svar
  • Hei Kirsti!
   Det er flere som har etterlyst en nynorskversjon, så den kommer i løpet av kvelden. Legger ut melding på Undervisningsmetoder sin side på Facebook når den er klar.
   Hilsen Anne Marte

   Svar

Legg igjen en kommentar