Høyfrekvente ord

Det er ikke alle ord vi bruker like mye i språket vårt. Høyfrekvente ord er ord som ofte blir brukt.

I 1.-3. klasse er det vanlig å ha fokus på de 100 mest brukte høyfrekvente ordene. Målet er at elevene skal automatisere ordene, slik at det blir lettere å lese og skrive.

Universitet i Bergen har undersøkt romaner og aviser, og kommet frem til hvilke ord vi bruker mest. Blant de 100 mest brukte ordene finner vi blant annet ordet «dash». Dette har jeg valgt å ikke ta med, fordi det ikke er et ord som er viktig å lære for de yngste.

Vær oppmerksom når du laster ned læringsmateriell til høyfrekvente ord fra internett. Da jeg selv skulle begynne å lage læringsmateriell til temaet studerte jeg det som lå ute. Slik oppdaget jeg at for det første var de fleste listene forskjellige – de inneholdt ulike ord. For det andre var det ikke oppgitt kilde. Hvor var ordene tatt fra? Hvis du laster ned lister der det ikke står oppført kilde risikerer du altså å få lister som ikke stemmer.

Dette læringsmateriellet er laget med utgangspunkt i oversikten til Korrekturavdelingen, som har laget en frekvensordliste med ordene fra undersøkelsen i regi av Universitetet i Bergen.

Oversikt:
De 100 mest brukte ordene i språket vårt

En enkel oversikt over de 100 mest brukte ordene i språket vårt, ifølge undersøkelsen gjort av Universitetet i bergen.

Lista har jeg laget slik at ordene er gruppert i 10 og 10. På midten har jeg satt en delestrek for å dele opp i femmergrupper. Dette var rett og slett bare for at det skulle bli lettere å holde oversikt, i og med at mange velger å ha 5 øvingsord per uke. En toukersplan kan for eksempel inneholde ordene fra 1-10.

Denne oversikten er først og fremst ment for læreren, slik at læreren enkelt skal kunne holde oversikt og evt krysse ut ord etterhvert som de er gjennomgått.

Powerpoint

Her er en powerpoint med de 100 mest brukte ordene. Denne har jeg lagt ut i redigerbar versjon, slik at du selv kan gjøre om på den om du ønsker.

Kanskje ønsker du å legge inn en aktivitet for hvert tiende ord elevene leser? For eksempel en slide med «Hopp 5 ganger», og lignende. Kanskje ønsker du å legge inn en oppmuntring underveis? «Gratulerer! Nå har dere lest 50 ord!». Gjør om på den slik at den passer akkurat din elevgruppe.

Ordkjeder

I denne oppgaven skal elevene øve på å gjenkjenne de 100 mest brukte høyfrekvente ordene. Denne aktiviteten passer godt til stasjonsundervisning.

Skriv ut sidene, laminer og klipp ut hver oppgave. Legg lappene enten utover pulten eller i en boks. Elevene trekker en lapp, skriver nummeret på lappen/oppgaven i skriveboka si og deretter de fem ordene på hver oppgave. Adskill gjerne ordene med en bindestrek.

Om du ønsker kan også lappene brukes som en hentedikat. Heng opp lappene i klasserommet eller ute, og la elevene skrive ned ordene i skrivebøkene sine.

Spill: Kaboom (plask/jippi)

Her er 2 kaboom-spill: et med ordene fra 1-50 og et med ordene fra 51-100. Gjennom dette spillet skal elevene få øving i å lese ordene, eventuelt stave ordene, og bruke ordene i egne setninger.

Skriv ut, laminer og klipp ut kortene i det spillet du ønsker at elevene skal jobbe med. Velg hvor mange kaboom-kort du vil bruke (du må naturligvis ikke bruke alle!). Legg kortene utover et bord med teksiden vendt ned, eller legg kortene i en boks.

Elevene spiller sammen i små grupper. Bruk stein, saks, papir for å avgjøre hvem som skal starte spillet.

Eleven som starter trekker et ordkort og leser ordet. Deretter skal eleven lukke øynene og stave ordet for de andre. Her kan du eventuelt velge å nivådifferensiere ved at elevene først skal lese ordet, for så å lage en setning med ordet.

Hvis eleven får godkjent, får han/hun beholde kortet. Deretter er det nestemann sin tur.

Når en elev trekker et kort med KABOOM! på, mister eleven alle kortene sine, og må legge de tilbake i fellesbunken. Vinneren er den som sitter igjen med flest kort, enten når tiden er ute eller når det ikke er flere kort igjen å trekke.

Ordene 1-50

Ordene 51-100

EKSTRAMATERIALE: Plask og jippi

Hvis du har elever som kan ha vonde assosiasjoner til ordet «kaboom», eller rett og slett ønsker et alternativ, så kan du velge å erstatte kaboom-lappene i spillet, og heller kalle spillet PLASK! eller JIPPI!.

Tanken bak «PLASK!» er at spilleren må hoppe i havet (til selfien, selen, blekkspruten og sjøstjerna), og dermed mister spilleren alle kortene sine.

Tanken bak «JIPPI!» er at det skal være morsomt for elevene å trekke et så positivt lada ord, og i neste omgang mister eleven alle kortene sine. Humor er gøy i spill!

Uteskole: 50-leken

I denne versjonen av 50-leken kan dere ta med arbeidet med de høyfrekvente ordene ut!

Her er det to sett med 50-leken: et med de 50 første ordene, og med ordene 51-100. Velg det oppgavesettet som passer ordene dere jobber med. Laminer arkene, og klipp hvert ark i fire ved å følge de svarte linjene. Husk at 50-leken ogsålike godt kan være 40-leken eller 30-leken! Hva du kaller den er avhengig av hvor mange spørsmål du velger å bruke.

I denne 50-leken kan du velge hva du ønsker å ha fokus på:

⭐️ Alternativ 1: Elevene løper til postene og skriver det høyfrekvente ordet som står på posten. For hver post må elevene løpe til læreren og få ordet godkjent. Hvis du går for dette alternativet kan elevene bruke svararket under ⬇️.

⭐️ Alternativ 2: Elevene løper til postene og skriver det høyfrekvente ordet som står på posten, for deretter å stave ordet for læreren (uten å se på svararket sitt). Hvis du går for dette alternativet kan elevene bruke svararket under ⬇️.

⭐️ Alternativ 3: Elevene løper til postene og skriver en setning med det høyfrekvente ordet som står på posten. Elevene skriver i skriveboka.

⭐️ Alternativ 4: Elevene løper til postene og skriver det høyfrekvente ordet som står på posten. Hvis du går for dette alternativet kan elevene bruke svararket under ⬇️. Når de kommer bort til læreren viser de hvordan de har skrevet ordet, og sier en setning der de bruker ordet.

PS: Du kan også dele elevene i nivådelte grupper, slik at noen kan jobbe på ordnivå og andre kan jobbe på setningsnivå.

Uansett hvilket alternativ dere velger, kan dere også bestemme dere i forkant av aktiviteten for hva «straffen» skal være for å svare feil. 10 spensthopp? Telle sammen så langt dere klarer i 1 min? Springe en gang rundt lekestativet?

Læreren trenger oversikten over ordene som du finner øverst på denne siden. Der har du oversikt over alle ordene på postene. Rekkefølgen på oversikten er den samme som rekkefølgen på de ulike postene på 50-leken.

En kort oppsummering av reglene for 50-leken og om hvordan du gjennomfører den finner du her: Uteskole – 50-leken.

Ordene 1-50

Ordene 51-100

Svarark

Nyttige linker

🤭 Korrekturavdelingen:
Frekvensordliste over de vanligste ordene i norsk

🤭 Sandefjordportalen:
Lesetrim med høyfrekvente ord

🤭 Bente Sandholdt:
Oppgaver til høyfrekvente ord