Bronsealderen


Bronsealderen: bronse, periode, arkeolog

Dyr og mennesker: langhus, griser, sauer,

Graveplasser: gravhauger, eikekister, smykker, våpen

Klær: ull, skjørt, kofte

Helleristninger: solen, hjul, skip, våpen, dyr

Dette er en «Leseløve»-bok som er skrevet av Cecilie Winger og illustrert av Irene Marienborg. I denne boka forteller de Norges historie fra istid til oljealder på en spennende og humoristisk måte.

For å sette bronsealderen i et tidsperspektiv er det interessant å lese boka helt fra starten. Kapittl 1 handler om istiden. Her får vi lese om den lange, kalde istiden. Isen nådde helt ned til Nord-Tyskland. For omtrent 12 000 år siden begynte isen å smelte. Det tok sin tid, for årlig smeltet bare 200 meter av jorda.

Kapittel 2 handler om steinalderen. I dette kapittelet får vi lese om de første menneskene i verden og hvordan de vandret fra Afrika og oppover Europa. De første innvandrerne kom til Østfold for ca 8 000 år siden. Folk laget verktøy av stein og oppdaget at de kunne lage ild ved å gni to steiner mot hverandre. dermed slapp de å spise rå mat. Noen bodde i huler, andre bodde i telt.

Kapittel 3 handler om bronsealderen. Rundt år 1700 oppdaget de at man kunne lage bronse ved å blande kobber og tinn. Bronse kunne man bruke til å lage smykker, redskaper og våpen. Siden bronse fremdeles var sjeldent, fortsatte mange å bruke stein. I Norge begynte menneskene å dyrke jord. Noen bygde hus, og slik vokste det frem bygder. noen ble storbønder og høvinger, og hadde råd til slaver. Døde slektninger ble begravet i gravhauger.

«Rikfolk kunne få med seg digre skip på elleve tonn. Vogner, sleder, store telt, hunder, okser og kanskje … en slavekvinne!»

Denne boka passer godt til høytlesning, gjerne med elevene sittende tett på. Selv brukte jeg den som intro på temaet bronsealderen. Deretter laget vi tidslinje felles i klassen som vi hang opp på veggen.

Dette er en faktaløve-bok, skrevet av Cecilia Lindstrøm Holberg og Kåre Vigestad.

I «Norgeshistorien på 1-2-3» får vi en generell innføring i hver tidsalder og kan sette hver tidsalder i en kontekst. I «Min første bok om bronsealderen» får vi lese mer om bronsealderen, og hva som kjennetegner den.

Denne boka handler om menneskene som levde i Norden i bronsealderen: hvordan de bodde og arbeidet, hva de spiste og hvordan de tenkte.

Også denne boka har fine illustrasjoner, noe som gjør den godt egnet til samtale. Deler av den kan leses høyt for elevene, andre deler kan gjenfortelles. Boka kan også være fin å ha på en lesestasjon slik at to og to elever kan sitte sammen og bla, lese og se på illustrasjonene.

Nedenfor ser du et typisk sideoppslag:

Bronsealderen i Norge regnes fra ca. 1800 fvt. til ca. 500 fvt.

Bronsen kom til Norge fra Sør-Europa for 3 800 år siden. Det er derfor vi kaller denne perioden for bronsealderen. Bronsen ble kjøpt fra andre land. Deretter ble den brukt til å lage våpen, redskaper og smykker.

I bronsealderen smeltet bronsestøperen tinn og kobber på store bål. Tinn og kobber er myke metaller. Blandingen av tinn og kobber ble til flytende bronse. Bronsen ble helt over i former til spyd, økser eller smykker. Når bronsen ble kald ble den et klart og gyllent metall klar til bruk.

Det var kun de rike som hadde råd til å kjøpe bronse. Bronsen kostet mye siden den ble fraktet gjenno flere land fr den kom frem til Norge. En annen grunn til den høye prisen var at dettok lang tid og mye arbeid å smelte tinn og kobber til bronse. Derfor fortsatte de fleste å leve som før bronsen kom til landet.

Nrk: Bronse- og jernalderen i Norden

Artikkel på norgeshistorie.no: En bronsealdersko fra Jotunheimen

I bronsealderen bodde folk i lange hus. huset var bolig for mennesker og dyr. Menneskene bodde i den ene enden av huset. I midten av huset var det et ildsted.. Ildstedet ble brukt til å varme opp huset og til å lage mat. Dyra bodde i den andre enden. Vi kaller husene langhus.

Dirdal skole: 3. trinn har laget langhus fra bronsealderen

Artikkel på norgeshistorie.no: Langhuset – jordbrukernes sentrum i 300 år

NRK: fant langhus fra jernalderen

Folk med mye penger og mat ble gravlagt i gravhauger. Rundt den døde ble det lagt store steinheller. Gravhaugene ble laget av jord, grus og stein. Mange mennesker måtte hjelpe til for å få ferdig en gravhaug. Vanlige folk ble gravlagt i jorda slik som i dag.

Artikkel på norgeshistorie.no: Tro og makt i graven

Nrk: sensasjonelle funn fra bronsealder

Les fakta om bronsealderen med mer!

What was life like in the bronze age?

Lag pil og bue

Finn en stein og mal på helleristninger