Påske

ORD OG BEGREPER

Eksempler

Religion:
Jesus, disippel, Jerusalem, Judas, måltid, brød, korsfeste, oppstå, bibel, kirke, kors, esel, konge, palmeblader, Judas, linklede, arrestert, spiker, tornekrone, lam, soldat, olje, dømt, arvesynd, grav, engel, skjærtorsdag, langfredag, palmesøndag

Tradisjoner:
gul, lilla, hvit, grønn, påskekrim, kryssord, påskeegg, påskehare, påskekylling, karse, appelsin, påskegodt, ski, hytte, fjell, solbriller, solkrem, kakao, påskekurv, familie, dekorere, påskeferie, male, påskekort, sjokolade

Årstid:
vår, påskelilje, krokus, tulipan, snøklokke, sol, snø, knopper, blader, hestehov, gåsunger, blomster

Tankekart

Oppstart: Felles tankekart

Hva vet elevene om påske fra før? Løft frem elevenes forkunnskaper og lag et felles tankekart.

Tankekart med læringspartner

Dagen etter at vi hadde startet temaet med å lage et felles tankekart, fikk elevene utdelt et A3-ark hver. Oppdraget var å lage et tankekart sammen med læringspartner med alle ord de kunne komme på som vi hadde lært hittil. Etter ca. 5-10 min stoppet jeg, og da måtte hver av elevene se nøye på tankekartet sitt for å finne ut hvilket ord de ville lese opp til alle i klassen under en felles gjennomgang. Utfordringen lå også i at dersom det var din tur, og ordet du tenkte å fortelle allerede var sagt, måtte du finne et annet ord. Etter hvert som elevene leste opp påskeordet sitt, skulle de elevene som ikke hadde ordet, skrive det på tankekartet sitt.

For hver dag som går starter vi med at elevene får 5 min til å fylle på nye ord på tankekartet sitt. Vi gjør akkurat som sist. Slik hjelper vi hverandre til å lære, og lærer sammen. Tankekartene vokser for hver dag som går, og viser at elevene stadig lærer mer.

Ordliste

Forslag til bruk:

1) Læringsstøtte til vegg: Heng den opp godt synlig i klasserommet gjennom perioden dere jobber med temaet på. Slik kan elevene finne ord de lurer på på egen hånd.

2) Skriv setninger med ordene: Her kan elevene også klippe ut et bilde, lime bildet i boka si, for så å skrive en setning med ordet ved siden av.

3) Skriv en fortelling der du bruker ordene: Sett kryss på over rutene du har brukt.

Fra ord til bilde

Sett strek fra ord til riktig bilde. Deretter skal elevene skrive setninger i skriveboka si der de bruker påskeordene. Husk stor bokstav, punktum og mellomrom.

 

 

Letekryss (2 nivå)

Påskekryssord (2 nivå)

Påskedomino / memory

Dette læringsmateriellet kan du bruke på flere måter:

  1. Domino: Laminer arkene og klipp ut kortene to og to sammen (vannrett), slik at de har en liten hvit stripe imellom seg. Begynn med start: «en Bibel», og legg kortet med bildet av Bibelen ved siden av. Deretter leser man neste oppgave: «ei kirke», og legger neste kort med kirka og «Jesus» ved siden av. Slik fortsetter det. Domino er fint å spille sammen med læringspartner, altså to og to.
  2. Memory: Laminer arkene og klipp ut kortene en og en. Ta bort kortet med «START» og kortet med «SLUTT». Legg kortene på bordet med bilde-og tekstsiden ned. Spill sammen to og to, eller flere. Trekk to kort og se om de hører sammen. Om du trekker bildet av i kirke og kortet med «ei kirke» får du et par. Splleren med flest par vinner.
  3. Finn din venn: Laminer arkene og klipp ut kortene en og en. Ta bort kortet med «START» og kortet med «SLUTT». Legg kortene på bordet med bilde-og tekstsiden ned. Spill sammen to og to, eller flere.
    Del ut et kort til hver elev. Antallet kortpar må gå opp i antallet elever, slik at du deler ut «ordet» til en elev og det tilsvarende bildekortet til en annen elev. På signal fra læreren skal alle elevene ut i klasserommet på vandring. Når læreren roper: «Finn din venn!», skal de finne personen som har det tilhørende kortet. Etter hvert som parene finner hverandre, går de til læreren, får det godkjent og setter seg i samling. Avslutt aktiviteten med en felles oppsummering.
  4. Alias: Bruk bare bildekortene eller bare ordkortene. La en og en elev få komme frem, trekke et kort, for så å forklare ordets betydning til de andre i klassen uten å bruke selve ordet. Den som gjetter riktig er nestemann til å komme frem og trekke.

Alias

Lag lapper med påskeord på. La en og en elev få  komme frem og forklare ordet, men uten å bruke selve ordet. De andre elevene i klassen gjetter. Kan også spilles i grupper.

Hvilket bilde skal ut?

I «hvilket bilde skal ut?» får elevene øve på å finne likheter og forskjeller. Oppgavene kan brukes enkeltvis for eksempel som avbrekk i en time, eller de kan inngå i et hefte. Derfor har jeg laget en PDF-fil med store oppslag.

Jeg har også laget to arbeidsark der jeg har samlet «Hvilket bilde skal ut»-oppgavene. Her kan elevene jobbe sammen med læringspartner, slik at de kan diskutere seg imellom underveis. I en felles oppsummering etterpå kan du bruke PDF-filen fremme på smartboarden, og la elevene få argumentere for hvorfor de har valgt å ta ut ordene sine. Det er en tanke bak hver oppgave, men ingen svar er gale, så lenge man kan argumentere for svaret sitt.

FORSLAG TIL LØSNINGER:

OPPGAVE 1: FØRSTELYD – kirke, kors, kurv, påskelilje – påskelilje skal ut, fordi det er det eneste ordet som ikke begynner på k
OPPGAVE 2: PÅSKEFORTELLINGEN – esel, krokus, palmeblad, Jesus – krokus skal ut, fordi det er det eneste ordet som ikke er med i påskefortellingen
OPPGAVE 3: SAMMENSATTE ORD – påskehare, påskeegg, påskekylling, gul – gul skal ut, fordi det er det eneste ordet som ikke er sammensatt
OPPGAVE 4: DOBBELKONSONSONANT – hytte, appelsin, gåsunger, fjell – gåsunger skal ut, fordi det er det eneste ordet som ikke har dobbelkonsonant
OPPGAVE 5: RUND FORM – sol, appelsin, snømann, påskeegg – påskeegg skal ut, fordi det har oval form og ikke sirkelform
OPPGAVE 6: KRYSSORD – malebrettet skal ut, fordi det er det eneste du ikke trenger når du løser kryssord
OPPGAVE 7: SUNT/USUNT – karse, appelsin, godteri, egg – godteri skal ut, fordi det er det eneste som er usunt
OPPGAVE 8: VÅRTEGN – solsikke, tulipan, gåsunger, fuglekvitter – solsikke skal ut, fordi det er ikke et vårtegn

Versjon 1: Kan inngå i et oppgavehefte.
Versjon 2: Store oppslag til felles gjennomgang i klassen.

Påskebingo (2 nivå)

 

Slik spiller du:

1. Lag en felles ordliste
Hvilke ord tenker dere på når dere hører ordet “påske”?
La elevene komme med forslag, og skriv ei liste over ordene på tavla.

2. Fyll ut bingobrettet
La elevene velge 9 av ordene på lista (eller 16 av ordene på lista i den andre versjonen) og skrive ordene i vilkårlig rekkefølge. Det er bare lov å bruke hvert ord en gang.
Siden noen av elevene vil bli fort ferdig, og andre vil bruke noe mer tid, er det lurt å planlegge noe som kan være ventearbeid (f.eks. andre oppgaver).

3. Spill!
Når spillet starter, velger læreren ett ord. Forklar ordet uten å bruke selve ordet – akkurat som i alias. Elevene skal på egen hånd koble forklaringen til riktig ord, for så å krysse det ut dersom de har skrevet det på spillbrettet sitt. Læreren skriver ned ordet på et ark for seg selv, for slik å ha oversikten. Deretter velger læreren et nytt ord fra lista.

4. Kår en vinner (eller flere)
Vinneren er den som er førstemann til å få 3 på rad, enten vannrett, loddrett eller diagonalt. I versjon gjelder tilsvarende, bare at her er vinneren den som er førstemann til å få 4 på rad, enten vannrett, loddrett eller diagonalt.

Man kan velge å kåre en 1.plass, en 2. plass og en 3. plass, eventuelt kan man også ta førstemann til å få fullt brett.

Kort oppsummert: en morsom og lærerik måte å spille bingo på!

Og selv om tanken er å bruke bingo til ord og begreper, så kan den selvfølgelig brukes i matematikk eller andre fag også!

DEN KRISTNE PÅSKEFEIRINGEN

I Det Nye testamentet feirer Jesus og disiplene påske sammen som alle andre jøder. Jesus feirer sin siste påske i Jerusalem. Der spiser han påskelammet sammen med disiplene sine før han blir henrettet. Selve oppstandelsen står det ikke noe om i Det Nye Testamentet, men vi leser at det har skjedd og om den betydningen det fikk for Jesu tilhengere.

Salaby er fortellinger fra Det Nye Testamentet lest inn. Her kan du blant annet høre på fortellingene om hva som skjedde de ulike dagene i påsken, følge med på teksten og se på bilder.

Palmesøndag: 
Jesus rir inn i Jerusalem 
Judas planlegger å forråde Jesus

Skjærtorsdag: 
Det siste måltidet 
Getsemane hage

Langfredag: 
Jesus for det høye råd 
Jesus og Pilatus 
Korsfestelsen

Påskedag:
Oppstandelsen
På veien til Emmaus

Nrk Super: https://nrksuper.no/derforfeirervipåske

Jesus dør og står opp igjen (Superblink)

Påskehistorien – skrevet og lest av Jarle Waldemar

Påskehistorien

Påskeevangeliet: Jesus blir korsfestet og står opp igjen

Bibelhistorier – Jesus og påsken

Påskeevangeliet – Jesus blir korsfestet og står opp igjen

The Story of Easter

PÅSKEKRIM FOR BARN

Jakten på Gullegget:

Matemagisk_Paaskekrim

Salami og tryllekunstneren som forsvant:

https://barnehage.salaby.no/paske-i-salaby

Nrk Supers påskekrim:

Superkrim sesong 1

LESE – OG SKRIVEOPPGAVER

Skrivemaler

Skrivemaler til utskrift finner du på temasiden SKRIVERAMMER under NORSK oppe på hovedenyen.

La oss skrive

Finn rimord

Kast og finn ut

 

 

Hentediktat med gåter

Både før og etter påskeferien er det hyggelig med litt ekstra morsomme, men likevel lærerike, aktiviteter i klasserommet. Denne ideen fikk jeg fordi jeg oppdaget at elevene mine syntes det var veldig spennende å løse gåter, og dermed bestemte jeg meg for å lage et opplegg der elevene fikk jobbe med gåter. Det er jo veldig god lesetrening!

Resultatet ble en hentediktat. Læringsmateriellet består av tre deler: ark med gåter, svarark og fasit.

Tanken er at elevene jobber sammen med læringspartner. Lappene henges opp hulter til bulter og på rare steder i klasserommet. Dersom været tillater det kan dere selvfølgelig gjennomføre aktiviteten utendørs. Arkene med gåter har jeg laget slik at du enkelt kan legge arkene i en bunke, for så å kutte over på midten med en papirkutter (evt. saks). Slik går forberedelsene fort!

Hvert læringsparr får utdelt et svarark (kopieres tosidig). Gå rundt i klasserommet med svararket og diskuter dere frem til svaret!

Siden vi lært om penger, ga jeg hvert læringspar en zip-lock-pose. Hvert par skulle tegne og klippe ut 100 kroner i mynter. De skulle ha minst en 1-kroning, en 5-kroning, en 10-kroning og en 20-kroning. Resten fikk de velge. Etter at vi startet aktiviteten, fikk hvert par gå frem til meg for å få et hint om hva svaret kunne være, dersom de lurte. Hvert hint kostet 10 kroner. Slik fikk vi regning med også.

PS: Elevene ville ikke gi seg før de hadde klart å finne svaret på alle gåtene, men du kan naturligvis også velge å gi en tidsramme i forkant.

Skrivesenteret

Skrivesenteret – Påskekrim for de yngste

Skrivesenteret – Opplegg til å skrive egen påskekrim

Skriv din egen påskekrim

Her er skrivemaler til fremside, presentasjon av personene i historien, samt tre skrivesider med ulik layout. Print så mange sider dere trenger slik at elevene selv får velge hvilken layout de ønsker. Oppbevar Oppbevar de ferdige sidene i ei plastmappe underveis i arbeidet. Når hele historien er ferdig skrevet, stiftes alle arkene sammen til ei bok.

Påskekrim – legg inn spor i teksten

Bruk den første malen til å planlegge fortellingen og legge inn spor i teksten. Kopier opp MAL 1 og MAL 2 slik at elevene får velge hvilke skriveark de ønsker å bruke.

REGNE-OPPGAVER

Oppgavesett 1

Oppgavesett 2

DIGITALE PÅSKEBØKER

Søk etter digitale påskebøker på Nasjonalbiblioteket.

ANDRE PÅSKEAKTIVITETER

Lag påskekort

På google finner du et stort utvalg påsketegninger som elevene kan fargelegge. Disse gjør seg fint på påskekort. På nettsiden www.fargelegg.no finner du også tegninger som elevene kan fargelegge. Du kan også bruke disse påskekortene laget av Laura Bedet til inspirasjon:

Påskejakt og påskedikt

 

Gå på jakt etter gule ting i hjemmet! 


Lag klippe-ord-dikt, ta et bilde av alt og send inn til læreren. Læreren kan lage en stor collage og sende hjem til alle i klassen før påske.


Takk til Monica Andreassen for deling av bilde og tips.

 

Påskegym

Slik gjør du det:
Kast en terning og gjør øvelsen som passer til det du fikk. Kast minst 10 ganger eller til du har gjort alle øvelsene.
Denne oppgaven kan gjøres både hjemme og på uteskole.

Utfordring:
Kast flere terninger samtidig. Klarer du å bli et hoppende egg? Eller hva med en skigående påskelilje?
Denne oppgaven er laget og delt av Ragnhild Lillehagen By.

Øisteins blyant

Fargeleggingsoppgaver

www.firstpalette.com er det fine påskeegg som kan printes ut gratis.

På nettstedet https://www.fargelegg.no/ er det mange fargeleggingsark med påsketema.

Arbeidsark

På nettstedet https://www.activityvillage.co.uk finner du mange arbeidsark med påsketema. Alle er skrevet på engelsk.

Pinterest

På Pinterest finner du mange ideer til hva du kan lage: Pinterest – Easter crafts

PÅSKENS FARGER

  • Gul er den viktigste folkelige påskefargen her i Norge og i resten av Nord-Europa. Gul er solens farge og lenge før vi begynte å feire Jesu død og oppstandelse feiret vi solfester rundt påsketider. Vi pynter til påske med gule servietter, gule lys, gule påskeliljer, gule tulipaner og gule påskekyllinger.
  • Lilla: Lilla er botens farge og brukes av kirken i påsken til og med påskeaften. Lilla symboliserer bot og troens frukter. Gjennom å tro på Jesus kan du leve med visshet om at dine synder blir tilgitt. Lilla brukes under fasten forut påsken og på skjærtorsdag og langfredag.
  • Hvit: Hvit er kirkens festfarge. Det er gledens farge som symboliserer nettopp glede, renhet og det hellige. Hvitt brukes på første påskedag.
  • Grønn: Grønn er også en av påskens farger i hjemmene. Grønn symboliserer liv og vekst.

Easter craft: Egg surprise

Andre tips:

  • Så karse i melkekartonger.
  • Lag påskekort av gul kartong. Kopier opp små tegninger som elevene kan fargelegge og lime på til pynt.
  • Klipp ut en påskehare i gul papp og mal pynt på.
  • Lag påskeegg av gips. Mal eggene og heng de opp i vinduet. Se bilde på www.designmom.com.
  • Påskeverksted 1. klasse: Se hva elevene i 1. klasse på Eik skole laget her!

PÅSKESANGER
(med religiøst innhold)

Dine hender er fulle av blomster

Deg være ære

Påskemorgen slukker sorgen

Tekst og lydklipp: http://www.barnesanger.com/paskemorgen-slukker-sorgen-sangtekst/

Andre passende sanger med religiøst innhold:

  • På Golgata stod der et kors
  • På veien til Jerusalem

PÅSKESANGER
(uten religiøst innhold)

Kyllingen – Alf Prøysen

En liten kylling i egget lå

(Melodi: “Tre søte barn”)

En liten kylling i egget lå,
den banket og banket og banket på.
Her er det trangt jeg vil ut å gå,
pep den og ynket seg der den lå.
Hakke-hakke-hakk.
Egget det SPRAKK,
og en liten kylling ut av egget det stakk.

Undrende stod den og gløttet på
alt det den ute i verden så.
Solen den varmet og skinte på
marken og fugler og blomster små.
Pip – pip -, den sa, jeg er så glad,
trangt det var i egget,
men her er det bra.

En liten kylling

(Melodi: “Lite ekorn”)

Liten kylling satt
på et hønsetak,
men så ned han datt
i en søleklatt.
Kyllingmamma sa:
“Det har du godt av,
når du ikke hørte hva jeg sa”.

Kylling ble så lei.
“Hadde hørt på deg,
men det var så glatt
at jeg bare datt”.
Mamma`n smilte fint,
“Kjære ungen min,
jeg er glad du er hel og fin”.

Hvor bor du lille kylling

(Melodi: Hvor bor du lille rotte)

Hvor bor du lille kylling?
I et egg.
Hvordan kom du ut av skallet?
Gjennom eggets vegg.
Hva heter så din mamma?
Hønen Rut.
Hva heter så din pappa?
Hanen Knut.

Hva gjør du hele dagen?
Tuller mest.
Hva heter så den venn du liker best?
Han heter lille fjærdusk og er fin.
Jeg er så glad i beste vennen min.

Andre passende sanger med ikke-religiøst innhold:

  • Soltrall
  • Helene harefrøken
  • Kom mai du skjønne milde
  • No livnar det i lundar