Påske

Påske er sammen med julen den mest sentrale av de kristne høytidene. Kristne feirer påsken til minne om Jesu Kristi siste nattverd, lidelse, død og oppstandelse.

På denne siden kan du blant annet lese om historien bak den kristne påskefeiringen, om hvilke aktiviteter man kan gjøre i klasserommet, og sanger; både med og uten religiøst innhold.

God fornøyelse!


Den kristne påskefeiringen

I Det Nye testamentet feirer Jesus og disiplene påske sammen som alle andre jøder – sin siste påske feirer Jesus i Jerusalem. Han spiser påskelammet sammen med disiplene sine, blir henrettet, men står opp fra graven. Derfor blir påske også den viktigste kristne høytid. Dette kan du lese mer om i påskefortellingen som gjengis i alle de fire evangeliene.

 • Palmesøndag:
  I kirken starter påskeuken med palmesøndag, som er søndagen før påskedag. Den innleder det som gjerne omtales som “den stille uken”. Jesus har vandret lenge omkring i Israel med disiplene sine, han har helbredet syke, oppvekket døde og fortalt om Gud på en helt ny måte. Selv om han flere ganger har sagt til disiplene at han vil lide og dø i Jerusalem, er han likevel på vei til byen for å feire påske. Jesus rir inn i Jerusalem på et esel mens befolkningen jubler, roper “Hosianna”, som betyr “frels oss” og vifter med palmegrener. Det er derfor vi kaller denne dagen for palmesøndag.
 • Skjærtorsdag:
  Skjærtorsdag er kvelden før Jesus blir henrettet. Da spiser han sitt siste måltid, påskemåltidet, sammen med sisiplene sine. Med “skjær” mener vi ren. Ifølge Johannesevangeliet var det nemlig på skjærtorsdag Jesus vasket disiplene sine føtter.
  Det skjer mange ting denne kvelden. Det viktigste er at Jesus gjør sitt siste måltid til den første nattverden. Han innstifter brødet og vinen som disiplene får spise og drikke. Jesus sier at det er hans legeme og blod, og gjør dette til en ny pakt mellom Gud og mennesker. Nattverd er egentlig bare et gammelt uttrykk for kveldsmat, men i dag knyttes ordet nesten utelukkende til det kristne måltidet.
 • Langfredag:
  Langfredag har fått navnet sitt fordi det er dagen da Jesus blir pint og dør på korset. Derfor er dagen lang og  sorgtung. I evangeliene leser vi hvordan Jesus, etter å ha spist sammen med disiplene for siste gang, tar dem med til en hage litt utenfor Jerusalem som heter Getsemane.Det er der Judas peker ut Jesus for øversteprestenes styrker som arresterer Jesus. Det skjer på skjærtorsdag.
  Jesus føres deretter til forhør og tortur hos den romerske stattholder Pontius Pilatus. Etter at han har blitt dømt, blir Jesus ført til Golgata, begravelses- og henrettelsesplassen utenfor Jerusalem. Anklagen mot ham er at han har utropt seg selv til jødenes konge, og han blir ydmyket ved at han får en tornekrone på hodet. Dødsdommen skyldes at Jesus blir oppfattet som en opprører og en mulig trussel mot romerne som hadde besatt landet. Religiøst sett anklages og dømmes Jesus fordi han gjør seg selv lik med Gud, og det kan intet menneske gjøre.
  Jesus bærer selv sitt kors – i hvert fall tverrbjelken han siden skal henges opp på. På Golgata slår soldatene nagler gjennom Jesu hender og føtter slik at han festes til korset. Jesus døde på korset, men etter døden gjenoppsto han som vi hører om på påskedag. Derfor er korset kristendommens symbol, for det minner oss om at Jesus døde for menneskenes skyld, og at han ved sin oppstandelse brøt dødens makt.
 • 1. påskedag:
  Påskedagen er den viktigste dagen i den kristne kirke. Jesus står opp fra de døde, og det blir feiret hver søndag i gudstjenesten. Søndag er “den første dag uken” – og en god begynnelse på en ny uke, selv om moderne kalendere lar hver uke begynne med mandag.
  Alle evangeliene forteller at noen kvinner kom til graven på påskemorgen for å stryke velluktende olje på Jesu kropp. Men de finner graven tom, og en engel forteller dem at Jesus har stått opp fra de døde. Kvinnene forteller deretter det de har opplevd til disiplene.
  Selve oppstandelsen står det ikke noe om i Det nye testamentet, men vi leser at det har skjedd og om den betydningen dette fikk for Jesu tilhengere og svært mange andre. Den tomme graven er beviset på at Gud har oppreist Jesus fra de døde, at Jesus lever og at dødens makt er brutt.
 • 2. påskedag:
  Dagen etter påskedag er ikke helligdag i alle land. I norske kirkesamfunn feirer man denne dagen til minne om at den oppstandne Jesus viser seg for disiplene.
  I Johannesevangeliet kan vi lese at Jesus viser seg for Maria Magdalena ved graven, og ber henne gå tilbake til disiplene å fortelle at hun har sett ham – og at han har stått opp fra de døde.  I Lukasevangeliet fortelles det om de to disiplene som er på vandring til landsbyen Emmaus da de plutselig får følge av en fremmed mann. De forteller ham om alt som har skjedd de siste dagene. Om kvelden spiser den fremmede sammen med de to disiplene, og da han bryter brødet på samme måten som Jesus gjorde det skjærtorsdag, gjenkjenner de ham. Det er nemlig Jesus som har gått sammen med dem.
  2. påskedag er altså en dag som minner om at Jesus virkelig har stått opp, ikke bare som en ånd, men som menneske.

Påskens farger

 • Gul er den viktigste folkelige påskefargen her i Norge og i resten av Nord-Europa. Gul er solens farge og lenge før vi begynte å feire Jesu død og oppstandelse feiret vi solfester rundt påsketider. Vi pynter til påske med gule servietter, gule lys, gule påskeliljer, gule tulipaner og gule påskekyllinger.
 • Lilla: Lilla er botens farge og brukes av kirken i påsken til og med påskeaften. Lilla symboliserer bot og troens frukter. Gjennom å tro på Jesus kan du leve med visshet om at dine synder blir tilgitt. Lilla brukes under fasten forut påsken og på skjærtorsdag og langfredag.
 • Hvit: Hvit er kirkens festfarge. Det er gledens farge som symboliserer nettopp glede, renhet og det hellige. Hvitt brukes på første påskedag.
 • Grønn: Grønn er også en av påskens farger i hjemmene. Grønn symboliserer liv og vekst.

Videoer

Superblink: Jesus dør og står opp igjen


Påskehistorien


Påskeevangeliet:
Jesus blir korsfestet og står opp igjen


Bibelhistorier – Jesus og påskenPåskekrim


Matemagisk påskekrim: “Jakten på gullegget”

NRK: “Superkrim”

Salaby: Salami og tryllekunstneren som forsvant

Skrivesenteret: Opplegg til å skrive påskekrim

Skrivesenteret: Påskekrim for de yngste

Skriv din egen påskekrim (versjon 1)

Her er skrivemaler til fremside, presentasjon av personene i historien, samt tre skrivesider med ulik layout. Print så mange sider dere trenger slik at elevene selv får velge hvilken layout de ønsker. Oppbevar Oppbevar de ferdige sidene i ei plastmappe underveis i arbeidet. Når hele historien er ferdig skrevet, stiftes alle arkene sammen til ei bok.

Skriv din egen påskekrim og legg inn spor i teksten (versjon 2)

Bruk den første malen til å planlegge fortellingen og legge inn spor i teksten. Kopier opp MAL 1 og MAL 2 slik at elevene får velge hvilke skriveark de ønsker å bruke.Påskeaktiviteter i klasserommet


Lag påskekort

På google finner du et stort utvalg påsketegninger som elevene kan fargelegge. Disse gjør seg fint på påskekort. På nettsiden www.fargelegg.no finner du også tegninger som elevene kan fargelegge.


Øysteins blyant: “P for påskekanin


Påskehefte

På nettsiden www.activityvillage.co.uk/easter finner du arbeidsark på engelsk som kan printes ut gratis. Oppgavene passer for de yngste elevene og kan fint være en del av et påskehefte.


Pinterest: Easter crafts

Pinterest er en gullgruve av ideer til hva man kan gjøre. Absolutt verdt en titt!


Easter craft: Egg surprise


Andre tips:

 • Så karse i melkekartonger.
 • Lag påskekort av gul kartong. Kopier opp små tegninger som elevene kan fargelegge og lime på til pynt.
 • Klipp ut en påskehare i gul papp og mal pynt på.
 • Lag påskeegg av gips. Mal eggene og heng de opp i vinduet. Se bilde på www.designmom.com.
 • Påskeverksted 1. klasse: Se hva elevene i 1. klasse på Eik skole laget her!


Bøker

Påskeharen av Karin Gundersen (Digital utgave, Nasjonalbiblioteket).Påskesanger med religiøst innhold


Dine hender er fulle av blomster


Deg være ære


Påskemorgen slukker sorgen

Tekst og lydklipp: http://www.barnesanger.com/paskemorgen-slukker-sorgen-sangtekst/

Andre passende sanger med religiøst innhold:

 • På Golgata stod der et kors
 • På veien til Jerusalem


Påskesanger uten religiøst innhold


Kyllingen – Alf Prøysen


En liten kylling i egget lå

(Melodi: “Tre søte barn”)

En liten kylling i egget lå,
den banket og banket og banket på.
Her er det trangt jeg vil ut å gå,
pep den og ynket seg der den lå.
Hakke-hakke-hakk.
Egget det SPRAKK,
og en liten kylling ut av egget det stakk.

Undrende stod den og gløttet på
alt det den ute i verden så.
Solen den varmet og skinte på
marken og fugler og blomster små.
Pip – pip -, den sa, jeg er så glad,
trangt det var i egget,
men her er det bra.


En liten kylling

(Melodi: “Lite ekorn”)

Liten kylling satt
på et hønsetak,
men så ned han datt
i en søleklatt.
Kyllingmamma sa:
“Det har du godt av,
når du ikke hørte hva jeg sa”.

Kylling ble så lei.
“Hadde hørt på deg,
men det var så glatt
at jeg bare datt”.
Mamma`n smilte fint,
“Kjære ungen min,
jeg er glad du er hel og fin”.


Hvor bor du lille kylling

(Melodi: Hvor bor du lille rotte)

Hvor bor du lille kylling?
I et egg.
Hvordan kom du ut av skallet?
Gjennom eggets vegg.
Hva heter så din mamma?
Hønen Rut.
Hva heter så din pappa?
Hanen Knut.

Hva gjør du hele dagen?
Tuller mest.
Hva heter så den venn du liker best?
Han heter lille fjærdusk og er fin.
Jeg er så glad i beste vennen min.


Andre passende sanger med ikke-religiøst innhold:

 • Soltrall
 • Helene harefrøken
 • Kom mai du skjønne milde
 • No livnar det i lundar

4 Responses to Påske

 1. Anna says:

  Savner noen påskesanger her som handler om selve påskebudskapet. Type “På veien til Jerusalem”, ” På Golgata stod det et kors” og “Dine hender er fulle av blomster”

  • Hei Anna!
   Jeg er helt enig med deg! Har ikke rukket å legge inn så mye påskestoff, men nå har jeg fylt på litt av sanger og diverse annet 🙂
   Fant ikke “På veien til Jerusalem” og “På Golgata stod det et kors” på youtube.
   Vet du om det er lagt ut på nett et sted?
   Hilsen Anne Marte

 2. Pingback: Påskebingo – ord og begreper | UNDERVISNING: inspirasjon, tips og idèer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.