Sommer

Sommeren er tiden mellom vinter og høst.

Ord og begreper

Eksempler:

Været: varmt, varmegrader/plussgrader, sol, klart, overskyet, lettskyet, yr, regn, striregn, tordenvær, torden, lyn

Naturen: sjø, innsjø, bekk, elv, tjern

Planter: brennesle, løvetann, solsikke

Bær: ripsbær, solbær, jordbær, blåbær, tyttebær, rognebær

Fugler: standfugler og trekkfugler

Fisker:

Trær: bartrær (gran, furu) og løvtrær (bjørk, rogn, selje, osv)

Klær: sandaler, slipperser, joggesko, shorts, singlet, t-skjorte, badedrakt, bikini, badetruse, kjole

Ferskvann: abbor, gjedde, ørret, ål

Strandliv: sand, barbeint, fotspor, solkrem, håndkle, badeball, svømmebriller, svømmeføtter, dykkermaske, båt, åre, ro, padle, sjø, innsjø, krabbe, kreps, tang, reke, skjell, snegle, brennmanet, sjøstjerne, fisk, saltvann, sandslått, grave, bølge, plaske, brygge

Aktiviteter: bade, vasse, svømme, dykke, stupe, hoppe, gå på fjellet/i skogen, spille fotball, reise, huske, vannkrig, fiske/agn/fiskestang, fly drage

Spørsmål å undre seg over

Hvorfor er sommeren den lyseste av årstidene?

Hva gjør dyra i skogen om sommeren?

Hva gør insektene om sommeren?

Hvilke fugler kan vi finne i nærmiljøet vårt om sommeren?

Sett stemningen!

Bruk denne videoen for å sette stemningen når elevene kommer inn til timen, i bakgrunnen når elevene jobber, eller når det måtte passe!

Lag et felles tankekart!

Aktiver elevenes forkunnskaper! Lag et felles tankekart på tavla. Deretter kan elevene lage sitt eget tankekart sammen med læringspartner.

Om du har muligheten til det kan tankekartet gjerne stå fremme gjennom hele perioden temaet varer, slik at det kan fylles på etter hvert. Tankekartet er fint å bruke som som oppstart for å repetere: les ordene og klapp stavelser sammen. Er det noen ord vi kan skrive på i dag som ikke allerede står der?

Samtaleplakat

Denne plakaten er fin å ha fremme på tavla når man jobber med temaet. Plakaten kan brukes som utgangspunkt for samtale.

Uteskole: Gå på sansetur!

Gå på tur ute i naturen for å se om dere finner kjennetegn på årstiden sommer i naturen rundt dere.
Bruk sansene aktivt:
Hva ser dere?
Ligg på bakken. Lukk øynene. Hva hører dere?
Hva lukter dere?
Kjenn på det dere finner. Hva føler dere?
Er det noe i naturen som kan spises? Hva smaker dere?
Skriv om turen og hvilke kjennetegn dere fant når dere kommer tilbake til skolen.

Domino med lesetekster om årstidene

Her er fire ulike dominoer med lesetekster, – en domino til hver av årstidene: høst, vinter, vår og sommer.

Her får elevene god øving i leseforståelse. Tekstene består av korte setninger, og tar for seg viktige ord og begreper knyttet til hver av årstidene. Disse dominoene er også fine å bruke for repetisjon etter hvert som elevene lærer om flere årstider.

Hver domino inneholder tydelige og fargerike fotografier.

Disse 4 dominoene får du på bokmål og nynorsk.

NB! Det ble oppdaget en feil i bokmålsversjonen av dominoen for årstiden vinter (ikke dominoene for de andre årstidene). Hvis du bestilte denne pakken før feilen ble oppdaget, så anbefaler jeg å laste ned vinter-dominoen fra mailen med linker til læringsmateriellet en gang til.

Dominoene ligger ute HER i nettbutikken!

Vær og temperatur: Hva skjer med temperaturen om sommeren?

Mål temperaturen for eksempel hver mandag i de tre sommermånedene. Noter temperaturen. Fremstill temperaturene i et linjediagram.
Hva skjer med temperaturen om sommeren?

Trær

Følg et tre gjennom fire årstider!

Selv har jeg tradisjonelt sett valgt et løvtre, siden det forandrer seg gjennom alle årstidene. Men kanskje kan det være interessant å velge et løvtre og et bartre, bare for å se at i motsetning til løvtrærne, så forandrer ikke bartrærne seg. De har fremdeles nålene sine, uansett årstid. Slik vil forhåpenltigvis også elevene lære seg navn på de vanligste bartrærne våre, som furu og gran.

Studer treet sammen. Hva er navnet på treet? Hvordan ser bladene ut? Hvordan kan vi kjenne igjen dette treet blant alle trærne ute i naturen? Kan dere finne insekt som lever under barken? Hvordan er røttene? Kanksje er det fugler i treet også?

Her er det mye å utforske!

Ta bilder. Tegn og beskriv treet i arbeidsboka som etterarbeid. For å ha et minne fra klassens tre kan det også være fint å lage en felles plakat hvor dere limer på bilder fra tuen dere var på, og skriver om treet.

Hvor mnge ulike trær klarer du/dere å finne?
Sett ring rundt navnet på trærne du/dere finner!

Hva gjør insektene om sommeren?

Spill: Lotto med insekter og småkryp, 
3 spillbrett med brikker

Temasiden om insekter og småkryp finner du her!

Dette lotto-spillet ligger ute HER i nettbutikken!

Hva gjør dyra om sommeren?

Temasiden om skogsdyr finner du her!

Denne lottospillet ligger ute HER i nettbutikken!

Hva gjør fuglene om sommeren?

I dette lotto-spillet får elevene lære navn på de vanligste fuglene. Spillet er laget i to versjoner, slik at du selv kan velge den som passer deg og elevene dine best.

Versjon 1
Denne versjonen har to spillbrett med tilhørende brikker. Det ene brettet har tittelen «standfugler», det andre spillbrettet har tittelen «trekkfugler».

Versjon 2
Denne versjonen passer for de som ønsker å lære litt mer. Her er det tre spillbrett med tilhørende brikker. Det ene brettet har tittelen «standfugler», det andre spillbrettet har tittelen «trekkfugler», det tredje brettet har tittelen «kan overvintre og trekke».

Å dele fugler inn i trekkfugler og standfugler er egentlig en forenkling, og gjennom dette spillet får elevene ikke bare lære navnet på flere fugler, men også lære at noen fugler kan være begge deler.

Lotto-spillet får du på bokmål og nynorsk.

Mer om fugler finner du på temasiden NATURFAG – Fugler.

Dette lotto-spillet ligger ute HER i nettbutikken!

Hentediktat, 24 sommer-ord

  • Å kunne skrive ordene riktig.
  • Nummererte oppgavekort (kan gjerne være laminerte, spesielt ute)
  • Svarark, blyant og viskelær til hvert læringspar
  • Noe man kan bruke til å henge opp oppgavekortene (teip, lærertyggis, tråd, osv)
  • Kopier opp svarark, gjerne et ark til hvert læringspar
  • Skriv ut og laminer oppgavekortene
  • Få elevene til å hjelpe til med å henge opp oppgavekortene på lure plasser innenfor et definert område (f.eks. klasserommet/gymsalen/skolegården/bålplassen, osv). Det kan gjerne være på steder som krever at elevene må lete litt. Noen ganger kan det være lurt å henge opp to løyper, en lett og en vanskeligere, for slik å nivådifferensiere.
  • Husk at jo lenger avstanden er til oppgavekortene, jo vanskeligere vil det være å huske ordet/setningene. I tillegg vil det også kreve mer fysisk aktivitet. Slik kan du også bruke avstanden til å nivådifferensiere.
  • Hvert læringspar har en base, altså et sted de har svararket sitt, blyant og viskelær.
  • Aktiviteten starter ved at læreren gir klarsignal til at en elev fra hvert læringspar løper til et oppgavekort, leser ordet, for så å løpe tilbake til læringspartneren sin. Da staver eleven ordet for læringspartneren, som er den som skriver ordet.
  • Elevene bytter på å løpe frem for å lese og huske ordet, og være den som skriver ordet.
  • Dersom elevene glemmer hvordan ordet skrives, er det lov å løpe tilbake igjen for å lese ordet en gang til.
  • Avslutt aktiviteten med en felles oppsummering. Her kan læringsparene bytte svarark og rette hverandres.
  • Du kan velge å ha kort eller lang avstand til postene. Jo lengre avstand, jo vanskeligere blir det for elevene å huske. Husk at du også kan nivådifferensiere innad i gruppa ved å la noen elever sitte et sted der de har større avstand til oppgavekortene enn de andre.
  • Ute kan postene henges opp med teip, lærertyggis eller tråd. Inne gjelder det samme, men de kan også legges ut over for eksempel gulvet i garderoben.
  • La elevene bruke den tiden de trenger eller gi en tidsramme. Da må alle stoppe uansett hvor langt de har kommet etter en viss tid.
  • Du kan velge å lage en løype eller to løyper for å nivådifferensiere. Den ene løypen kan være bildekortene med ordet under slik kortene er. Den andre løypen kan være bare bildene (klipp bort boksen med ordet under bildet). Det krever mer å skrive ordet uten skrivestøtte.

TIPS:
Etter å ha gjennomført hentediktaten kan kortene brukes som utgangspunkt for skriving. Dersom dere har fokus på å skrive setninger kan kortene ligge utover på bordet på en stasjon. Elevene velger et og et kort, og i skriveboka skriver elevene en setning der de bruker ordet på bildekortet. For å nivådifferensiere til elevene som kan skrive setninger og bør få arbeide med å skrive tekster, kan disse elevene velge seg noen kort som de skal bruke i en enkel fortelling. 

Underveis i arbeidet med temaet vår kan også disse kortene brukes til «lapp i hatt»/alias: Ta alle kortene i en hatt og la en elev få komme frem for å trekke et kort. Eleven forteller så om ordet til resten av elevene i klassen, men uten å bruke selve ordet. Den som klarer å gjette riktig ord er den neste som får komme frem og trekke.

Hentediktaten finner du HER I NETTBUTIKKEN!

Disse arbeidsarkene er laget i to ulike varianter: i den første varianten har bokstavhuset form som et bokstavhus, den andre varianten er kun med vanlige linjer.

Den første siden med tre skrivelinjer (se til venstre på bildet over) er laget spesielt for å øve på stor og liten bokstav: liten bokstav på første linje, stor bokstav på andre linje, og stor og liten på tredje linje. 

Den andre siden med fire skrivelinjer (se til høyre på bildet over) er laget spesielt for å øve på å skrive ord som inneholder ukas bokstav.

Bruk de som du vil og lag skriveoppgaver som passer til dine elever.

Hva kjennetegner årstiden sommer?

Samarbeid med læringspartner og fyll ut boksskjemaet. Dette er en forberedelse til å skrive faktatekst om temaet (se nedenfor).

Denne teksten kan også samles inn av læreren for å se hvor mye elevene har fått med seg. Selv samler jeg slike skriveoppgaver underveis i året. Teksten legger jeg i hver enkelt elev sin skrivemappe. Jeg retter teksten grundig, markerer feil med rød penn og skriver en skriftlig tilbakemelding til slutt. Deretter får eleven rette teksten sin, før teksten blir lagt tilbake igjen i skrivemappa. Fint å ha til utviklingssamtaler!

Flere skriverammer finner du inne på temasiden NORSK – skriverammer.

Akrostikon: Skriv sommer-dikt med utgangspunkt i elevens navn!

Foto: Trine Lepperød (IG: laerertlc)

Bildene viser eksempler på hvordan elevene til lærer Trine Lepperød jobbet med å skrive vinter-dikt ved å bruke elevenes navn som skriveramme. Hun tok utgangspunkt i oppgaven til Skrivesenteret: «Å skrive dikt med eget navn som støtte». Ifølge Skrivesenteret kalles denne type dikt akrostikon, og har røtter helt tilbake til oldtiden og middelalderen. Akrostikon kan brukes til alle tema og på alle trinn, så selvfølgelig kan den samme type dikt også brukes til å skrive dikt som handler om våren!

I skriverammene under kan elevene skrive et dikt med utgangspunkt i et vår-ord som støtte. I rammen til høyre lager eleven en tegning som illustrerer diktet. Nivådifferensier ved at elevene kan skrive ord som har bokstaven som førstelyd eller skrive setninger.

Enten kan læreren velge skriveramme for elevene, eller kan elevene få velge selv. Kanskje ønsker dere å lage klassens egen diktsamling?

Natursti

Denne naturstien passer for 1.-3. klasse.

Postene i naturstien handler om sansene, «hvilket ord skal ut?», sommerblomster, «hvilket ord gjemmer seg her?»(regning), «hvem er jeg?»-oppgaver (leseforståelse), «hvilket ord skal ut?», temperatur og sanger som handler om årstiden sommer.

Du får produktet på bokmål og nynorsk.

Denne naturstien ligger ute HER i nettbutikken!

50-leken «Ut i naturen!»

«Ut i naturen» er et oppgavesett med fasit som er laget til 50-leken. Her får elevene lære om livet i naturen. Oppgavesettet har jeg derfor delt inn i de 5 kategoriene insekter og småkryp, blomster, dyr i skogen, fugler og trær.

Husk at 50-leken kan også lekes som 30-leken og 40-leken. Om du vil ha 30-leken bruker du kun de 30 første oppgavene, eventuelt de to siste arkene som du kan bruke til å lage selv. Om du vil ha 40-leken bruker du de 40 første oppgavene, og om du vil ha 50-leken bruker du alle oppgavene. Jeg har laget oppgavesettet slik at vanskegraden øker etter oppgave 30.

Oppgavesett

Fasit, 2 sider (til læreren)

Reglene til 50-leken detaljert forklart finner du på siden «50-LEKEN», som ligger under «UTESKOLE» oppe på hovedmenyen. Direktelink finner du her.

Denne 50-leken finner du HER i nettbutikken!

Bok: «Karsten og Petra – Året rundt«

Denne boka er en samleutgave med Karsten og Petra-bøker og inneholder en bok fra hver årstid.

Hver årstid starter med et oppslag som forteller hva Karsten og Petra liker ved årstiden. Deretter kommer historien.

Årstiden høst i denne samleutgaven handler om Karsten og Petra som vil lære å svømme. Karsten og Petra er på båttur. De sitter på med morfaren til Petra, Bassa, hunden til Petra og kjæresten til morfar. De fisker. Omsider går de i land på en liten øy. Karsten og Petra gir øya navnet Petkar. på Petkar ser de terner, ja, til og med reder med fugleunger! På den andre siden av øya finner de ei strand. Karsten og Petra plukker steiner og skjell. Morfar steiker fisken på en primus. Karsten og Petra vasser. De ser små krabber på bunnen. Esther lærer Karsten og Petra å svømme. Etterpå bygger de sandslott på stranda. Utpå ettermiddagen tøffer de hjem igjen.

En fin bok som passer for de yngste elevene, fra 6 år og oppover. Hva med å bruke boka som høytlesningsbok og lese den ute i skogen? «Karsten og Petra – Året rundt» er skrevet av Tor Åge Bringsværd og illustrert av illustratør Anne G. Holt.

Bok: «Sommer sammen»

«Sommer sammen», skrevet av Thomas Halling, er en Leseløvebok for barn som har lært å lese. Boka passer også til høytlesning.

Siste skoledag er ferdig. Moren til Ellen inviterer Kalle med på landet. Moren til Kalle takker ja på Kalle sine vegne, noe som gjør Kalle glad.

I bilen, på vei til landet, kan ikke Kalle unngå å legge merke til at Ellen ikke virker glad. Plutselig forteller Ellen at de skal flytte. Ellen begynner å gråte. Kalle blir lei seg fordi det går opp for ham at Ellen skal forsvinne. Kalle føler seg knust.

Vel fremme gir moren til Ellen Kalle en omvisning i huset. Hun forteller at foreldrene hennes kjøpte det da de var nygifte.

Når Kalle legger seg om kvelden, blir han redd. Han hører på alle de nye lydene: havet som bruser, trærne som suser og en grein som slår mot vinduet. Kalle kjenner at han må på do. Han skyver opp utgangsdøra og går mot utedoen. Plutselig vet han ikke hvor han er. Det rasler i buskene, og moren til Ellen dukker opp. Hun viser Kalle veien tilbake, og forteller ingenting til Ellen.

Neste dag er Ellen lei seg. Hun vil ikke flytte. For å bli i godt humør igjen drar de ned til sjøen og bader. Deretter leser de tegneserier. En perfekt dag, synes Kalle. Ellen og Kalle snakker om hvordan det blir når Ellen flytter. De begynner å gråte. Alt er trist.

Under middagen forteller moren til Ellen at faren har fått jobben. Faren forteller at han takket nei. Ellen, Kalle og moren blir glad.

Boka passer for elever i 2.-3. klasse. Teksten er enkel å forstå, og inneholder ikke vanskelige ord og begreper. Boka bygger opp til at Ellen skal flytte, og både barnas følelser rundt dette og den spennende historien om Kalle som går seg vill ute i natten, gjør at spenningen står seg fra begynnelse til slutt.

Tips: Hvis du velger å lese boka høyt for klassen, kan det være lurt å ta bilde av fremsiden + noen av illustrasjonene og lime de inn i en powerpoint-presentasjon eller lignende, slik at du kan vise et stort oppslag av bildene underveis. Illustrasjonene i boka er ikke mange, og heller ikke er de så store, men noen er spesielt fine til å støtte opp om handlingen. Eksempler kan være illustrasjonen av Kalle som ikke får sove, illustrasjonen av Kalle som tisser under treet ute i natten, og illustrasjonen av Kalle og Ella som sitter inne på rommet og snakker om at Ella skal flytte. Illustrasjonene kan naturligvis også være utgangspunkt for en skriveoppgave. Eks:
-Hva husker du fra boka? Skriv en tekst der du forteller hva boka «Sommer sammen» handler om.
-Hva ser du på bildet? Skriv setninger.

Leker ute

Temasiden «Leker ute» finner du HER!

Leker inne

Temasiden «Leker inne» finner du HER!

Forming

Kalender 2024 og 2025

Musikk

Vivaldi

Lytt til musikken. Hvilke sommertegn tror dere Vivaldi tenkte på da han komponerte musikken? Mal et bilde med tittelen «Sommeren» av Antonio Vivaldi der du viser et bilde som du tror Vivaldi tenkte på da han skrev musikken.

Sanger

  • Epler og pærer
  • Ro, ro, ro din båt
  • Ro, ro til fiskeskjær
  • Små rumpetroll
  • Å, jeg vet en seter
  • Sommer kommer

Aktiviteter ute

Plukk en blomst av hver art dere finner på tur. Legg plantene mellom avispapir og sett deretter noe tungt oppå. Ta frem plantene etter en god uke, eller når dere ser at plantene er tørre. Fest plantene til et hvitt papir og skriv navnet, for deretter å lime over med kontaktpapir. Noen blomster er vanskelige å presse. Da kan det lønne seg å ta et bilde istedenfor.

  • Klatre i trær
  • Lage papirfly og fly med de ute
  • Spikke seljefløyte (eller noe annet spennende!)
  • Bygg fuglekasser
  • Lag en gapahuk
  • Dra på fisketur!
  • Gå på sporjakt! De vanligste sportegnene er fotavtrykk, ekskrementer/bæsj, beitespor og måltidsrester
  • Plukk søppel i nærmiljøet!

Aktuelle temasider

NATURFAG – Årstider og måneder

NATURFAG – Fugler

* NATURFAG – Småkryp

* NATURFAG – Skogsdyr

* NATURFAG – Gårdsdyr

* HØYTIDER OG MARKERINGER: Skoleslutt

* KLASSEMILJØ: Leker inne

* UTESKOLE: Leker ute

* NORSK – Skriverammer

Kildehenvisning

Berg, Øyvind: Sommer, 2005 (NW Damm & Søn)