Halloween

ORD OG BEGREPER

Eksempler:

Vesener: vampyr, Frankenstein, Dracula, heks, monster, spøkelse, mumie,

Heksa: hatt, sopelime, heksebrygg, gryte

Dyr: svart katt, frosk, flaggermus, edderkopp/spindelvev, rotte

Pynt: gresskar, hodeskalle

Steder: hjemsøkt hus, kirkegård/gravsted/gravstein

Utkledning og feiring: kostyme, maske, hatt, godteri, øks, ljå, slim, lykt

Natur: tåke, lyn, torden, måne, mørkt, skygge

Annet: skjelett, fugleskremsel, morder, hyl, død, redd, blod

Fra ord til bilde

Alias

Lag lapper med halloween-ord på. La en og en elev få  komme frem og forklare ordet, men uten å bruke selve ordet. De andre elevene i klassen gjetter. Kan også spilles i grupper.

Halloween-kryssord

Halloween-domino

Halloween-bingo, 2 nivå

«Hvilke halloween-ord har dere lært? Rekk opp hånda og fortell!»


Skriv ei liste med halloween-ordene på tavla. Deretter velger elevene ord fra lista som de skriver på bingo-brettet sitt.

Når alle er klare til å starte spillet beskriver læreren et av ordene på lista, men uten å bruke selve ordet (jfr. alias). F.eks: «Det første ordet er noe vi har inni kroppen vår.» Alle elevene som har ordet «skjelett» på sitt bingobrett kan krysse av ordet.

I den enkleste varianten med 9 store ruter er vinneren er den som er først til å få tre kryss på rad, enten vannrett, loddrett eller diagonalt. I den andre varianten med 16 ruter er vinneren den som først får fire på rad, enten vannrett, loddrett eller diagonalt. Deretter kan man også velge å spille videre. Hvem er først til å få fullt brett?

Bokmål/Nynorsk:

Halloween-ordpuslespill

Skriv ut arkene, laminer og klipp ut alle bokstavbrikkene! Denne versjonen laget jeg fordi elevene jobbet med å lære de store og de små bokstavene, og å skille mellom dem. Tenk igjennom om du ønsker å bruke alle ordene eller ta bort noen av puslespillene – tilpass vanskegraden til din elevgruppe.

Legg brikkene i en haug hulter til bulter. Jeg bruker å legge brikkene på gulvet og bruke aktiviteten som en «liggestasjon» i stasjonsundervisningen. La elevene jobbe sammen to og to eller i små grupper. Elevene kan pusle ord, eller pusle ord for s å skrive ordet med små og store bokstaver i boka si, eventuelt bruke ordet i en setning.

Hvem skal ut? 10 oppgaver

ANDRE HALLOWEEN-SPILL

Stigespill

Etter å ha spilt stigespill ei helg på hytta og oppdaget spillet på nytt, måtte jeg lage et stigespill til halloween! Spill sammen to og to. Dere trenger en terning og en spillbrikke hver. Lander du på ei hvit rute får du bevege deg oppover på spillbrettet. Lander du derimot på ei svart rute, faller du ned.

Spillet laget jeg i to versjoner. Begge spill har de samme reglene, men i versjon 2 har jeg litt mindre «skumle» bilder.

Jeg anbefaler å skrive ut stigespillene i A3.

Førstelyd/midtlyd/sistelyd, bokstavrepetisjon

Elevene spiller sammen to og to. De trenger terning, i tillegg til en spillbrikke hver. I dette spillet er historien som følger: Om kvelden, på selveste halloween, går du og vennene dine ut for å se på spøkelseshuset i skogen. Hva er det egentlig som skjuler seg der? Dere er så spente, og skynder dere alt dere kan. Hvem kommer først?

Hvis du kommer på en svart rute, blir du skremt av barna som går «trick and treat». Da må du gå to ruter tilbake. Dersom du kommer på en hvit rute, sier du et ord som har bokstaven i ruta som førstelyd. I premie får du hoppe en rute frem. Hvis du har elever som trenger større utfordringer kan de finne ord som har bokstaven i ruta som midtlyd eller som sistelyd.

LESEOPPGAVER

Lesebingo: Å lese med innlevelse

SKRIVEOPPGAVER

Det hjemsøkte huset, ordklasser

Planlegg en fortelling

Monsterleksikon

Skriv en bok om monstre! Dette er en skriveoppgave som alle kan mestre. Undervisningsopplegget finner du i blogginnlegget publisert 01.11.2020. En passende oppgave i kunst og håndverk kan være å lage monstre med maling og sugerør (se under «formingsoppgaver»).

Skriveramme:

Planlegg en grøsserfortelling, skriveramme

Skriv en ordentlig grøsserfortelling! Skriverammen gjør det lettere å komme i gang og få en struktur i historien. Skriverammen er laget av Rita Elin Holst.

La oss skrive! Silhuetter og bokstavhus, flere utgaver

Letekryss, 2 nivå

Bokmål/Nynorsk:

Min heksegryte

Lag din egen heksegryte-oppskrift!

Hva skal den inneholde? Tåneglen til en bussjåfør, en deilig, grønn larve, et lass med godteri, en kilo meitemark – eller kanskje mer vanlige ingredienser som mel, sukker og vann?

Skriv oppskriften, klipp ut rundt heksa og lim oppskriftene på en felles plakat.

Kanskje vil dere lage en kokebok for sultne hekser?

ENGELSK

From word to picture

Puslespill NO-bilde-ENG

Dette puslespillet gjør innlæringen av gloser til en lek! Print ut, laminer og klipp ut spillkortene. Til hver glose er det tre kort: ordet på norsk, et bilde av ordets betydning, og ordet på engelsk.

REGNEOPPGAVER

Halloween-regnefortellinger, 2 nivå

Halloween tekstoppgaver

Regnegåter, 5 oppgaver

FORMINGSOPPGAVER

Lag monstre med maling og sugerør

Foto: Trine Lepperød Cartwright

PDF og PPTX med fremgangsmåte (laget av Trine Lepperød Cartwright):

Øisteins blyant: H for halloween

Lille-Øistein: Lær å tegne skjelett, flaggermus, monster og gresskar

Øisteins blyant: Den onde gresskargutten

https://www.youtube.com/watch?v=aCe8diOciBA

LEKER

Dracula

Dette er først og fremst en bli kjent-lek. Alle deltakerne står i ring. Midt i ringen står dracula. Den som er dracula lager en skummel grimase i ansiktet og står med armene rett ut foran seg. Når dracula har funnet seg et offer, går hun/han mot offeret sitt. Offeret må se seg rundt etter en hjelper, en av de andre i ringen.
Dersom en av de andre i ringen treffer blikket til dracula og sier navnet til den som dracula går mot, er vedkommende befridd. Da må dracula tilbake midt i ringen og finne seg et nytt offer.
Dersom ingen klarer å befri vedkommende, blir han/hun tatt av dracula og må bytte plass. Fo rå gjøre leken vanskeligere kan en ha flere som er dracula samtidig.

SANGER, BØKER, VIDEOER OG FILMER

Vennebyen: Halloween

Learn English: Halloween songs for kids

Super Simple Learning: Halloween Songs for Kids

Mr. Bean på Halloween

Sang: Katten Alexander, Halloween (Kor Arti 10)

AKTUELLE LINKER

Salaby: halloween 1-4 og 5-7

Google: Halloween-templates

Gratisskole.dk: Regnestykker til halloweenbilder

%d bloggere liker dette: