Halloween

ORD OG BEGREPER

Eksempler: vampyr, Frankenstein, Dracula, heks, heksebrygg, hatt, fugleskremsel, svart katt, frosk, sopelime, spøkelse, kostyme, maske, skjelett, kirkegård, gravstein, hodeskalle, gryte, monster, gresskar, flaggermus, måne, edderkopp, spindelvev, godteri, mumie, øks, morder, hyl, død, skygge, redd, tåke, lyn, torden, blod, ljå, slim, lykt, hjemsøkt hus, rotte

Alias

Lag lapper med halloween-ord på. La en og en elev få  komme frem og forklare ordet, men uten å bruke selve ordet. De andre elevene i klassen gjetter. Kan også spilles i grupper.

Halloween-kryssord

Bokmål

Nynorsk

Halloween-domino

Halloween-bingo, 2 nivå

“Hvilke halloween-ord har dere lært? Rekk opp hånda og fortell!”


Skriv ei liste med halloween-ordene på tavla. Deretter velger elevene ord fra lista som de skriver på bingo-brettet sitt.

Når alle er klare til å starte spillet beskriver læreren et av ordene på lista, men uten å bruke selve ordet (jfr. alias). F.eks: “Det første ordet er noe vi har inni kroppen vår.” Alle elevene som har ordet “skjelett” på sitt bingobrett kan krysse av ordet.

I den enkleste varianten med 9 store ruter er vinneren er den som er først til å få tre kryss på rad, enten vannrett, loddrett eller diagonalt. I den andre varianten med 16 ruter er vinneren den som først får fire på rad, enten vannrett, loddrett eller diagonalt. Deretter kan man også velge å spille videre. Hvem er først til å få fullt brett?

Bokmål/Nynorsk:

Halloween-ordpuslespill

Skriv ut arkene, laminer og klipp ut alle bokstavbrikkene! Denne versjonen laget jeg fordi elevene jobbet med å lære de store og de små bokstavene, og å skille mellom dem. Tenk igjennom om du ønsker å bruke alle ordene eller ta bort noen av puslespillene – tilpass vanskegraden til din elevgruppe.

Legg brikkene i en haug hulter til bulter. Jeg bruker å legge brikkene på gulvet og bruke aktiviteten som en “liggestasjon” i stasjonsundervisningen. La elevene jobbe sammen to og to eller i små grupper. Elevene kan pusle ord, eller pusle ord for s å skrive ordet med små og store bokstaver i boka si, eventuelt bruke ordet i en setning.

ANDRE HALLOWEEN-SPILL

Førstelyd/midtlyd/sistelyd, bokstavrepetisjon

Elevene spiller sammen to og to. De trenger terning, i tillegg til en spillbrikke hver. I dette spillet er historien som følger: Om kvelden, på selveste halloween, går du og vennene dine ut for å se på spøkelseshuset i skogen. Hva er det egentlig som skjuler seg der? Dere er så spente, og skynder dere alt dere kan. Hvem kommer først?

Hvis du kommer på en svart rute, blir du skremt av barna som går “trick and treat”. Da må du gå to ruter tilbake. Dersom du kommer på en hvit rute, sier du et ord som har bokstaven i ruta som førstelyd. I premie får du hoppe en rute frem. Hvis du har elever som trenger større utfordringer kan de finne ord som har bokstaven i ruta som midtlyd eller som sistelyd.

SKRIVEOPPGAVER

Skrivemaler til utskrift finner du på https://undervisningsmetoder.com/norsk/skrivemaler/

Monsterleksikon

Skriv en bok om monstre! Dette er en skriveoppgave som alle kan mestre. Undervisningsopplegget finner du i blogginnlegget publisert 01.11.2020. En passende oppgave i kunst og håndverk kan være å lage monstre med maling og sugerør (se under “formingsoppgaver”).

Skriveramme:

Planlegg en grøsserfortelling, skriveramme

Skriv en ordentlig grøsserfortelling! Skriverammen gjør det lettere å komme i gang og få en struktur i historien. Skriverammen er laget av Rita Elin Holst.

La oss skrive! Silhuetter og bokstavhus, flere utgaver

Letekryss, 2 nivå

Bokmål/Nynorsk:

REGNEOPPGAVER

Halloween-regnefortellinger, 2 nivå

Halloween tekstoppgaver

FORMINGSOPPGAVER

Lag monstre med maling og sugerør

Foto: Trine Lepperød Cartwright

PDF og PPTX med fremgangsmåte (laget av Trine Lepperød Cartwright):

Øisteins blyant: H for halloween

Lille-Øistein: Lær å tegne skjelett, flaggermus, monster og gresskar

Øisteins blyant: Den onde gresskargutten

LEKER

Dracula

Dette er først og fremst en bli kjent-lek. Alle deltakerne står i ring. Midt i ringen står dracula. Den som er dracula lager en skummel grimase i ansiktet og står med armene rett ut foran seg. Når dracula har funnet seg et offer, går hun/han mot offeret sitt. Offeret må se seg rundt etter en hjelper, en av de andre i ringen.
Dersom en av de andre i ringen treffer blikket til dracula og sier navnet til den som dracula går mot, er vedkommende befridd. Da må dracula tilbake midt i ringen og finne seg et nytt offer.
Dersom ingen klarer å befri vedkommende, blir han/hun tatt av dracula og må bytte plass. Fo rå gjøre leken vanskeligere kan en ha flere som er dracula samtidig.

SANGER, BØKER, VIDEOER OG FILMER

Vennebyen: Halloween

Learn English: Halloween songs for kids

Super Simple Learning: Halloween Songs for Kids

Mr. Bean på Halloween

Sang: Katten Alexander, Halloween (Kor Arti 10)

AKTUELLE LINKER

Google: Halloween-templates

Gratisskole.dk: Regnestykker til halloweenbilder

2 Responses to Halloween

  1. Pingback: Halloween – lesespill | UNDERVISNINGSMETODER – last ned gratis undervisningsopplegg

  2. Pingback: HALLOWEEN | UNDERVISNINGSMETODER – last ned gratis undervisningsopplegg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.