Monsterleksikon. Skriveglede og fantasi, hånd i hånd

FREDAG: Jeg lander i kontorstolen med et dunk. Musklene over hele kroppen dirrer. Av lykke, av utmattelse, av noe jeg ikke helt vet hva er. Det går med ett opp for meg at denne uka har jeg gitt 120%. Ikke bare jeg, men elevene også. Uka ble ikke som planlagt, langt derifra. Men vi har hatt det fantastisk gøy ilag, skrevet mer enn noensinne før, og latt fantasien og kreativiteten få fritt spillerom. Ikke aner jeg hvordan jeg skal skrive dette innlegget, det er så mye å fortelle! Men jeg skal gjøre et forsøk. La oss skru tiden tilbake:

MANDAG: Idet jeg skal starte opp timen, oppdager jeg at boka vi skal jobbe med er borte vekk. Plutselig står jeg foran elevene, og innser at vi har en 1,5 timers-økt foran oss uten noe opplegg. Jeg må lage en plan B, og det fort.

I samme øyeblikk tenkte jeg tilbake på da skolen måtte stenge på grunn av corona tidligere i år. I løpet av ukene skolen var stengt, fikk jeg mange fine e-mailer fra elevene. En mail var fra en elev som hadde skrevet ei bok på eget initiativ. Foreldrene tok bilder og sendte til meg slik at jeg fikk se. Boka hadde tittelen «Monsterleksikon» og var en slags faktabok om monstre. Så falt det meg inn: «Siden det snart var halloween – kanskje kunne vi skrevet monster-bøker og brukt oppbygningen til «Monsterleksikon 1»?

Jeg spurte forfatteren av boka, det vil si eleven som hadde skrevet den, om det var greit at jeg viste den til klassen. Det var det! Vi leste boka, så på bildene og snakket om hvordan boka var bygd opp. Jeg kladdet på tavla: Fremside med bilde og navn på forfatteren, og skrivesider med navn på monsteret, en tegning av monsteret og «fakta» om monsteret. Eleven fortalte at et leksikon er noe vi bruker for å finne informasjon i. Siden monstere ikke finnes i virkeligheten, brukte eleven fantasien for å finne ut hvordan monster kunne sett ut og hvilke egenskaper de kunne hatt – dersom de hadde fantes i virkeligheten.

VIDEO: Monsterleksikon 1, skrevet av en elev i 1. klasse.

Vi snakket om hvor fantastisk det er at vi kan bruke fantasien vår når vi skriver. Siden vi nettopp hadde hatt tema om forfatteren Roald Dahl tok vi han som eksempel. Han har laget sitt eget univers, latt fantasien få fritt spillerom – og heldigvis skrev han ned historiene han diktet opp. Disse historiene har vært til glede for utallige barn og voksne. Tenk på det! Og hvor gøy er det ikke at når vi bruker fantasien kan ALT skje!

Til slutt snakket vi om hvilke monstere vi kunne skrive om og hvilke egenskaper monstrene kun ha. Nå var engasjementet allerede på topp, og 18 av 18 hender var oppe og ville komme med forslag. Fotballmonsteret! Bananmonsteret! Slangemonsteret! Bjørnemonsteret! Forslagene ville ingen ende ta.
Det var bare å dele ut ark og la skrivingen begynne.

Når målet er å skrive for å ha det gøy

For andreklassingene våre er ofte fokuset å huske stor bokstav, mellomrom, punktum og sjekke mening. (Etter denne uka gikk det opp for meg hvor mye energi enkelte elever bruker bare på å følge disse kriteriene når de skriver egne tekster.) Med dette i bakhodet bestemte jeg meg der og da for at denne gangen skulle elevene få oppleve SKRIVEGLEDE – de skulle erfare hvor gøy det er å skrive.

Siden dette var et opplegg jeg måtte lage på sparket, hadde jeg ikke tenkt igjennom på forhånd hvor de skulle skrive teksten: i en skriveramme, i skriveboka, på et ark, osv. Plutselig slo det meg inn at de gangene elevene skriver fortellinger hjemme på eget initiativ som de tar med og viser frem på skolen, så er det gjerne vanlige A4-ark som de har klistret sammen med teip. De elsker å lime, teipe og klippe. Kanskje de for en gangs skyld skulle få gjøre dette på skolen også? Og slik ble det.

En annen smart ting jeg gjorde var å starte opp hver enkelt skriveøkt med å la minst en elev få komme frem og vise frem boka si for de andre. Slik startet vi hver skriveøkt med å dele gode ideer, vise frem morsomme tegninger og gi hverandre tilbakemeldinger underveis i skriveprosessen. Dermed ble det god stemning fra første stund. Når elevene fikk beskjed om å finne plassen sin for å fortsette på arbeidet, kunne de nesten ikke vente. De skrev som aldri før. Noen spurte om å skrive mens de spiste. Og en dag skrev vi hele skoledagen, fordi vi ikke klarte å stoppe. Økta om sansene mistet vi, men denne gangen fikk det bare være.

Noen elever begynte å skrive monsterbok, men oppdaget på egen hånd at det de skrev ble til en fortelling – et halloweenmysterie. «Anne Marte, er det greit at jeg skriver et mysterie istedenfor?», spurte de. Og svaret var selvfølgelig «JA!». Slik skrev elevene monsterleksikon og halloweenmysterier i hopetall. Og de som ble ferdige ville begynne å skrive en ny bok. Jeg oppdaget at mange av elevene synes skrivingen ble ekstra gøy når de fikk teipe og stifte sammen sidene i bøkene selv. Men samtidig var det tydelig at noen elever ville tjene på å ha en skriveramme til hjelp. Til disse elevene laget jeg denne skriverammen:

SKRIVERAMME: Start med å kopiere arkene tosidig med sidetallboksene nederst. Brett arket på midten slik at det blir en liten bok. Elevene som trenger flere skrivesider kopierer du to av side 2 (tosidig, med sidetallboksene nederst), og legger den bakerst. Stift boka sammen boka til slutt.

Denne skriverammen har jeg laget slik at elevene enkelt kan skrive en bok som de fyller inn ark i etter hvert som de skriver.
NB! Det kan være lurt å skrive ut ensidig først, slik at du ser at det blir riktig.

Slik gjør du:
* De små firkantene nederst på arkene skal elevene skrive inn sidetallet i.
Når du har skrevet ut begge sidene legger du de slik at sidetall-boksene kommer nederst, kan du kopiere tosidig.
* Arket med den tosidige kopien bretter du på midten, slik at det blir en liten bok. Den store rammen er fremsiden. Her skal elevene skrive navn på boka og forfatter (sitt eget navn). I tillegg tegner de en tegning som viser hva boka handler om. Når du blar om ser du neste side: På den øverste linja skriver eleven navn på monsteret, og tegner så monsteret under. På neste side skriver eleven fakta om monsteret. På baksiden er det en linje øverst slik at eleven kan skrive navn på neste monster, og tegne monsteret under. NB! Her må du kopiere side 2 tosidig, brette den på midten og legge den til bakerst i boka. Slik kan elevene lage så lange bøker de bare vil. Etter hvit som de var ferdige stiftet vi arkene sammen.

Noen eksempler:

SLANGEMONSTERET: Slangemonsteret smigrer andre monstere ved å suge blod fra dem. Slangemonsteret kan skifte form til 4 forskjellige arter. Det kan også skifte form til andre monstre.
HJERTEMONSTERET: Hjertemonstrene er snille. De kan spre kjærlighet og vennskap. Advarsel: Hestemonsteret ser ut som en vanlig hest, men er et veldig farlig monster. Det gjemmer seg blant andre hester.
RUNDINGMONSTERET: Den spisse nesen til rundingmonsteret gjør at den kan stikke folk med klørne. Rundingmonsteret kan lage ting bare med øynene. Det kan også lage spindelvev lynraskt som ser sånn her ut.
BJRNEMONSTERET: Bjørnemonsteret spiser bare blåbær og honning. Bjørnemonsteret bor i skogen og det er snilt.
2A-MONSTERET: 2A-monsteret spiser barn og voksne og neshorn og pizza og eple og iskrem og apekatter.
REKTOR KRUPP-MONSTERET: Rektor Krupp-monsteret hater barn og latter. Han spiser faktisk små barn som går i klasse 2A.

BANANMONSTERET: Bananmonsteret spiser bare banan. Bananmonsteret er høyere enn et menneske.

Monsteroppgave i kunst og håndverk

Trine Lepperød Cartwright deler en PDF med fremgangsmåten på hvordan man kan lage skumle eller morsomme monstre med maling. Denne oppgaven er super å bruke når elevene jobber med å skrive monsterbøker. Fremgangsmåten finner du ved å følge linken nederst i blogginnlegget til læringsmateriellet som er omtalt i denne artikkelen.

Foto: Trine Lepperød Cartwright

Direktelink til læringsmateriellet

HØYTIDER OG MARKERINGERHalloween

Her kan du laste ned skriverammen. Du kan også laste ned PDF med fremgangsmåten til monstrene delt av Trine Lepperød Cartwright.

Det ligger ute på halloween-siden, men kan fint brukes i undervisningen både før, under og etter halloween.

2 kommentarer om “Monsterleksikon. Skriveglede og fantasi, hånd i hånd”

  1. For et fantastisk opplegg, ikke alltid like lett å finne tema som fenger alle. Men skrekk, spenning, mysterier og nå monstre er høyt oppe på listen.

    Svar
    • Ja, dette var kjempegøy, Heidi! Nå er det snart en uke siden vi var «ferdige» med skriveprosjektet, og enda sitter elevene og jobber med monsterbøker – bare fordi de synes det er så gøy. HERLIG! Håper at de kommer til å få like stor glede av å skrive som jeg selv har hatt opp igjennom årene 🙂

      Svar

Legg igjen en kommentar