Halloween: Tekstoppgaver og regnefortellinger

Jeg lovte å lage noen matematikk-oppgaver til halloween, så here it comes! Disse oppgavene er så morsomme å jobbe med at de fint kan brukes også i tiden etter halloween.

Noen korte kommentarer til tankene bak læringsmateriellet:

Regnefortellinger, 2 nivå:
Nå for tiden lærer elevene å lage regnefortellinger med subtraksjon og addisjon. Siden temaet denne uken er halloween, laget jeg liksågodt en mal der jeg pakket inn regnefortellinger i halloween-temaet. Og vipps! Så ble det enda morsommere å lage regnefortellinger.

Jeg har laget regnefortelling-oppgaven på to nivå; en der elevene må tegne regnefortellingen, for så å skrive regnestykket, og en der elevene må tegne regnefortellingen, skrive fortellingen, for så å skrive regnestykket.
Denne passer fint både som stasjonsaktivitet (kopier tosidig!), og som oppgave i full klasse. Kan også naturligvis brukes til dagens tall. Da lager elevene en regnefortelling der svaret skal bli dagens tall.

10 halloween-tekstoppgaver:
Her får du et hefte med ti tekstoppgaver i matematikk. Noen er så enkle at elevene kan gjøre de sammen med læringspartner, mens andre er hakket mer krevende og passer best til lærerstyrt stasjon. Oppgavene kan naturligvis også inngå i et hefte.

Alle oppgavene er laget for å øve på en spesifikk regnestrategi:

Kakemonsteret Mons: ta bort nesten alt, subtraksjon
Frankenstein sine steiner: tiere og enere, subtraksjon
Fugleskremselet som ikke kunne skremme: nær dobling, addisjon
Kari kjøper is og Frosken Frode: rekketelling, gjentatt addisjon/multiplikasjon
Knask eller knep: halvering, repetisjon av oddetall/partall
Monster Rød kjøper brød: dobling
Kjetil og Kjartan teller: telle nedover, subtraksjon
Heks Seks sitt heksebrygg: dobling, tiere og enere

I disse oppgavene har jeg tatt rim og rytme med inn i matematikken for å fremme språklig bevissthet. Slik får oppgavene også et morsomt preg, noe elevene liker.

Ved å gjøre disse tekstoppgavene skal elevene lære seg å lese nøye. Be elevene om å se på bildene før de leser teksten. Slik kan de allerede tenke seg hva oppgaveteksten handler om. Selv ber jeg elevene mine også om å sette strek under viktige ord og/eller tall når de leser. Deretter skal de bruke tegning som regneverktøy for å finne svaret. Til slutt skal de bruke tegningen til å lage et regnestykke. Her oppfordret jeg elevene til å finne flere ulike måter å regne ut på. Det er bare fint om de viser flere måter.

Eks: I tekstoppgaven “Grøss og gru med spøkelset Uhu” kan elevene bruke dobling og skrive 6+6=12, de kan bruke tiervenner og skrive 10+2, de kan telle videre fra det høyeste tallet: 6+4+2, osv.

Alle oppgavene ligger ute til gratis nedlastning både på bokmål og nynorsk.

ENJOY! Ha en alldeles strålende uke!

Halloween-regnefortellinger, 2 nivå

10 tekstoppgaver: les, tegn og regn ut

Direktelink til læringsmateriellet

HØYTIDER OG MARKERINGERHalloween

Vil du støtte arbeidet med Undervisningsmetoder?

Det er mange utgifter knyttet til dette prosjektet, og disse må jeg prøve å få dekket. TUSEN TAKK til alle som bidrar!

35.00 kr

About Anne Marte N. Sandnes

Jeg heter Anne Marte og jobber på en barneskole i Oslo. Jeg gløder og brenner for god undervisning. Her på Undervisningsmetoder lar jeg kreativiteten boble, og her deler jeg jeg alt jeg lager og finner på; ikke minst erfaringer fra lærerhverdagen. Har du spørsmål kan du sende meg en mail på undervisningsmetode@gmail.com.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.