Rytme og puls

Kroppens egne rytmeinstrumenter

Kjenn på hjerterytmen
På hvilken måte kan vi bruke kroppen vår som rytmeinstrument?
Bli kjent med kroppens egne rytmeinstrumenter: håndklapp, fingerknips, kneslag. La eleven som kommer med forslaget få komme frem på tavla og lage en rytme som resten av klassen skal herme etter.
Kan vi lage rytme på andre måter? Se YouTube-videoen:

Klapp stavelser

Start gjerne med å ta utgangspunkt i elevenes navn, det nære. Alle navn har en «rytme».
Velg et rytmeinstrument som sendes rundt. La elevene få si navnet sitt høyt, samtidig som de slår stavelsene i navnet sitt på rytmeinstrumentet. Resten av klassen hermer; de sier navnet til eleven høyt mens de klapper stavelsene. Det kan være en fordel å stå i ring.

Bruk rytmeinstrumenter

Introduser de ulike rytmeinstrumentene

La elevene bli introdusert for ulike rytmeinstrumenter: rytmepinne, rytmeegg, tromme, markas, kastanjetter, tamburin, bjellekrans og triangel. Vis hvordan de brukes og la en og en få komme frem og prøve. Elevene kan for eksempel lage en rytme som resten av klassen skal klappe.

Herm etter rytmer

La en og en elev få komme frem og lage en rytme med rytmeinstrumentet sitt. Resten av klassen må spille den samme rytmen på sine rytmeinstrument, evt. klappe.

Barnesanger

Klapp rytmen til kjente barnesanger. F.eks: «Bæ, bæ, lille lam», «Pål sine høner» og «Da klokka klang». I «Lisa gikk til skolen» faller rytmen sammen med melodien.

Lytt og klapp

Lytt til musikk med ulike stemninger og tempo og prøv å klappe takten.

Noter

Klapp rytmer med enkle noter.

Lag ditt eget rytmeinstrument!

Eks:
dorull og gaffatape
bokser med godt festede lokk (f.eks. pringles)

DSOkids.com

Lek: Rytme-memo

To elever går ut av rommet, og resten av elevene går sammen i par og blir enig om en enkel rytme som er deres. Det kan være for eksempel å klappe en rytme, synge en rytme, bruke rytmeinstrumenter, osv). Læreren går rundt og sjekker at ikke flere par har samme lyd. Deretter sprer de seg rundt i rommet, og finner et sted de setter seg ned.

Når de to elevene får komme inn igjen, skal de prøve å samle par. Tenk at det er som å spille vanlig memory. De som sitter på gulvet får bare lage rytmen sin når de blir pekt på. De to elevene spiller mot hverandre, og dersom en klarer å få et par, må elevene i paret sette seg bak den spilleren.

Vinneren er den som får samlet flest par.

Aktivitet: Lydeventyr

Lag lydeventyr ved å bruke ulike rytmeinstrumenter.
– Spill en rytme. Hva skjedde? Snakk sammen om hvordan lydene kan tolkes. La elevene få bruke sin tolkning som utgangspunkt for å skrive en historie.
– Les et eventyr eller en historie. La en gruppe elever få bruke ulike rytmeinstrument for å
illustrere det som skjer i historien.

Eks: Bukkene Bruse. Velg 5 elever som skal være skuespillere: en forteller, tre bukker og et troll. Finn et passende bord som kan være broa. Resten av elevene i klassen får utdelt rytmeinstrumenter, f.eks: triangel for forteller, tromme for troll, bjellekrans for lille bukken, marakas for mellomste og tamburin for den største bukkene bruse. Når fortelleren sier: «Så kom den lille bukkene bruse», må bjellekransene lage lyd og bli stille før bukken kan lage tripp, trapp over brua. Og før trollet kan si noe, må tromma ha slått noen ganger. Her er det viktig at alle elevene passer på og spiller når det er sin tur.

Spill på kopp

Anna Kendricks: When I`m gone

Lær å spille rytme på kopper til «When I’m gone» på Youtube.

Andre rytmeøvelser på YouTube

Rytmeøvelser i gymsalen

Rytme og puls

Ulike rytmeøvelser med Mikael Kjær

Body percussion

Søk på «body percussion» på Youtube. Da får du opp mange interessante forslag!