PYRAMIDESPILL: Vi spiller oss gode i hoderegning!

«JEG SKAL KLARE DET! JEG NEKTER Å GI MEG!»

Det er bare en liten uke igjen til høstferien, og i matematikk skal den brukes til repetisjon – med spesielt fokus på hoderegning og regnestrategier. I tillegg lovte jeg elevene at vi skulle gjøre mye gøy, og ha mye spill og lek i undervisningen. Vi har bare en bok i matematikk, og der var det ingen flere oppgaver å hente. What 2 do?

Plutselig fikk jeg en idé! Jeg åpnet en gave jeg fikk siden jeg hadde hatt bursdag – og denne gaven hadde form som en trekant. Den minte meg om en pyramide. Og jeg aner ikke hvordan jeg kobla det til matematikk, men i det samme gikk det opp for meg at SELVFØLGELIG (!!!) kunne jeg lage pyramidespill!

Men så kom neste utfordring: Vi vet jo at elevene befinner seg på ulike nivå. Hvordan skal alle få utfordringer på akkurat nivået de befinner seg på?

Jeg laget 5 ulike pyramidespill. Spillene har jeg laget slik at du – altså læreren – enkelt skal kunne tilpasse nivået til elevene dine. Derfor laget jeg hvert av de 5 spillene på tre ulike nivå.

I det første pyramidespillet representerer antallet prikker på terningen enere. Disse spillene passer fint til elever som trenger å øve på addisjon i tollområdet 0-100. Derfor finner du også dette spillet under MATEMATIKK – Tall-og mengdeforståelse 0-100 oppe på hovedmenyen.

I de andre fire pyramidespillene får elevene øve på addisjon i tallområdet 0-100 og 0-1000. I denne anledning laget jeg også en ny temaside under matematikk, som har fått navnet «Tall-og mengdeforståelse 0-1000». Her finner du disse spillene. I det ene spillet representerer hver prikk på terningen en en tier, et annet spill en hundrer – og for å gjøre det enda mer utfordrende er det også spill der elevene kaster to terninger (gjerne en i hver farge), der hver terning representerer hver sin verdi.

Jeg måtte teste det ut på elevene. De ble så ivrige, ville prøve igjen og igjen. Det var gøy og uten tvil lærerikt. Det er bare å prøve ut!

Noen tips:

  • bruk konkreter til hjelp under regningen (f.eks. penger eller base 10-materiell)
  • ha kladdeboka liggende ved siden av for å kladde/tegne for å finne svaret
  • ikke vis motspilleren din hva du kaster på nederste linje!
  • rett hverandres spill etterpå for å sjekke at svarene er riktige
  • kan gjøres både inne og ute!
  • læreren går rundt underveis og hører hvordan elevene tenker for å komme frem til svaret. Spør gjerne også: «Kunne du tenkt på en annen måte?»

Alt læringsmateriell ligger ute til gratis nedlastning både på bokmål og nynorsk.

Tips gjerne en kollega du tror kan få bruk for det! ❤️

Legger ved bilder som viser litt av det som ligger ute. Direktelink finner du nederst i blogginnlegget.

Sender dere alle en varm klem (ja, vi kan klemme igjen! 😁✌️) med ønske om en heidundrendes fin uke!

Pyramidespill – vi spiller med ENERE! 3 NIVÅ

Pyramidespill – vi spiller med TIERE! 3 NIVÅ

Pyramidespill – vi spiller med TIERE OG ENERE! 3 NIVÅ

Pyramidespill – vi spiller med HUNDRERE! 3 NIVÅ

Pyramidespill – vi spiller med HUNDRERE OG TIERE! 3 NIVÅ

Direktelinker

MATEMATIKK:
Tall-og mengdeforståelse 0-100

MATEMATIKK:
Tall-og mengdeforståelse 0-1000

❤️VIPPS: #710665❤️

Legg igjen en kommentar