GODT NYTTÅR! Nytt spill, klassebok, finn en klassevenn, letekryss, kalendere med nytt design og repetisjonsbingo!

Et nytt år har begynt, og det er tid for skolestart. En skolestart helt utenom det vanlige, der nye koronaregler har ført til opprør blant lærere (og barnehageansatte). For nå har regjeringen bestemt at vi skal gå på jobb selv om vi er nærkontakter, men på fritiden må vi være hjemme i karantene. Vi får høre at lærere har en viktig funksjon i samfunnet, og at det beste for barn, ungdommer, og samfunnet i sin helhet er at skolene holdes åpne.

Jeg må vedgå at da jeg hørte om disse nye reglene, nådde den allerede hissige hjernerystelse-hodepinen min et nytt nivå. På skolen synger vi «en for alle, alle for en«, men dette gjelder ikke lenger. «For nå kan vi slå fast svart på hvitt»: disse reglene er ikke riktige! Hvorfor skal lærere og barnehageansatte behandles annerledes enn andre yrkesgrupper?

«Kjære lærer – dette er beintøft for oss alle» kunne vi lese i VG. Og det tror jeg vi alle sammen er innforstått med. Men uansett hvordan jeg vrir og vender på det, så klarer jeg ikke å finne argumenter som rettferdiggjør hvordan lærerne blir behandla. Spesielt etter de siste bestemmelsene, som ikke bare strider mot all logikk og fornuft, men også mot arbeidsmiljøloven.

Det er vanskelig å ikke la seg engasjere. Det engasjerer også meg, selv om jeg av helsemessige årsaker prøver å la være. For etter at jeg ble truffet av en ball i hodet i skolegården og pådro meg en kraftig hjernerystelse, har hverdagen blitt snudd på hodet. Hodepine, kvalme, utmattelse, ulike kognitive vansker og lyd-og lys-sensitivitet har blitt en del av den nye hverdagen.

Det nye året starter jeg med utredning på hodepineklinikken på Ullevåll sykehus og fysioterapi. Mitt personlige nyttårsønske tror jeg derfor må være at 2022 blir året da jeg blir bra igjen av hjernerystelsen, og at jeg får begynne å jobbe som lærer igjen. Det hadde gjort meg både glad og takknemlig.

Heldigvis kan jeg tilbringe en 30 minutters-økt på Pcn morgen og kveld, med en lang pause imellom. Kortere tid eller ingen tid på dårlige dager, mer tid på gode dager. Det positive med å ha mye tid å tenke på er at da vet jeg nøyaktig hva jeg skal gjøre når jeg kommer på pcn. Jeg kan kanskje ikke jobbe, men jeg kan drive med Undervisningsmetoder – bare ikke i nærheten slik jeg gjorde før. Jeg har vel aldri satt så stor pris på den tiden jeg får drive med det jeg elsker og brenner for.

Det er så mye fint som jeg gleder meg til å dele med dere! Jeg håper det jeg lager og deler her på Undervisningsmetoder kan være til hjelp og glede i lærerhverdagen!
Nå ligger det allerede over 2000 filer ute her på nettstedet, og mye mer er i vente!

Jeg kjenner jeg gleder meg selv, for er det noe jeg brenner for, så er det undervisning. Og det å kunne skape, lage, dele og skrive om det her er en eneste stor glede. Og heldigvis – selv om jeg strever med betydelige kognitive vansker som en følge av hjernerystelsen, så har den kreative delen av hjernen klart seg. Det er jeg så uendelig takknemlig for!

I årets første blogginnlegg deler jeg en ny temaside som heter «Nyttår». Den finner du under «Høytider og markeringer» oppe på hovedmenyen. I den siste tiden har jeg tenkt mye på følgene av korona-pandemien, og også følelsen av avmakt. Jeg tenkte på alle som av en eller annen grunn har det vanskelig, og hvordan pandemien rammer. Slik ble det til at jeg tok utgangspunkt i det tverrfaglige temaet «Folkehelse og livsmestring».

Bakgrunnen til arbeidsarket «Mine ambisjoner» og spillet som fikk navnet «Godt nyttår» er at et nytt år ligger foran oss. Det vil preges av ting vi ikke kan kontrollere eller styre over – som korona, men så er det (heldigvis!) slik at mye kan vi faktisk bestemme over selv også. Og her drar jeg det ned til klassemiljø, for i oppstarten er det uansett fint å jobbe med: Hvordan får vi det i klassen vår om vi slåss, sier stygge ord og er uvenner? Hvordan kan det påvirke hvordan året kommer til å bli? Og på den andre siden: Hva kan vi gjøre for at alle skal få et best mulig år her på skolen?

I oppgaven «Mine ambisjoner» og på «Godt nyttår»-spillet har derfor sosialt samspill fått stor plass. På temasiden foreslår jeg å kopiere opp «Mine ambisjoner»-oppgaven tosidig, for da kan arkene samles i en kassebok, som kan tas frem flere ganger gjennom året for å følge opp hvordan det går; både med klassemiljø, trivsel og egne mål. Det trenger du ikke å gjøre, men jeg ser for meg at det hadde vært både fint og nyttig. «Godt nyttår»-spillet laget jeg natt til julaften. Her er det mye god muntlig trening, samtidig som elevene får tenkt gjennom året som kommer, hva de har å være takknemlig for og hvilke forventninger de har.

I tillegg finner du også letekryss med nyttårsord (2 nivå), repetisjonsbingo som du kan bruke til repetisjon i alle fag (2 nivå), oppgaven «Finn en klassevenn» (BM, NN, ENG) og kalendere for 2022 og 2023.

Kjære deg som leser dette! Jeg ønsker deg et riktig godt nyttår med mange gode opplevelser som du kan ta med deg videre i livet. Pass godt på deg selv og kollegaene dine, også kommer vi oss gjennom dette sammen. Jeg er så stolt av dere, og Undervisningsmetoder er jo også en hyllest til den fantastiske og viktige jobben dere gjør.

Alt læringsmateriell ligger ute til gratis nedlastning både på bokmål og nynorsk.

Tips gjerne en kollega du tror kan få bruk for det! ❤️

Legger ved bilder som viser litt av det som ligger ute. Direktelink finner du nederst i blogginnlegget.

LETEKRYSS, 2 nivå

FINN EN KLASSEVENN, BM/NN/ENG

REPETISJONSBINGO, 2 nivå, alle fag

MINE AMBISJONER, arbeidsark

GODT NYTTÅR-SPILLET

AKTIVITET: Å SI HYGGELIGE TING

KALENDERE, 2022 OG 2023

Direktelink:

HØYTIDER OG MARKERINGER: Nyttår

Legg igjen en kommentar