Plassverdi: Fire puslespill og tallkort til arbeid i ulike tallområder

Velkommen til «Ukas happymoment»! Siden jeg fremdeles er stuck i Ålesund etter juleferien fordi formen har vært litt kjip (mildt sagt!), så laga jeg et stramt «bli bedre»-program til meg selv! Målet er å klare å reise på onsdag, og hvis jeg klarer å følge det programmet, så er premien å skrive et blogginnlegg i dag. Eller som «helsesista» på Instagram ville kalle det: et «happymoment!». Å få skrive om undervisning er jo noe av det kjekkeste i hele verden, synes jeg, og nå skal jeg bare kose meg alt jeg kan og glemme hele hjernerystelsen.

I det siste har jeg ikke klart å lage noe som helst. Derimot har jeg tenkt tilbake på gode minner fra klasserommet og undervisningen. Det var slik jeg begynte å tenke på puslespillet vi brukte da vi jobba med plassverdi. Jeg husker vi skulle introdusere elevene for tallene i tallområdet 100-1000. Veldig spennende! Noen tok det med en gang, men for de aller fleste var det en fase i starten de måtte igjennom for å få forståelsen på plass. Hvordan leser vi tallene? Hvilken mengde representerte disse tallene? Hvordan tenker vi når vi skal skrive tallene på utvidet form? Hvordan kan vi sammenligne tallenes verdi?

For å gi elevene en oversikt laget jeg et puslespill. Det ble til en dag da jeg satt og klipte ut tallkortene og oppdaga at de kunne jeg lage om til et puslespill. Og dermed var tankene i gang! Det var bare å begynne å jobbe med forskjellige utkast, layout og alt som hører med. Og da jeg endelig hadde laga det ferdig, skjønte jeg fort at her var det bare å fortsette, for disse puslespillene hadde vært supert å ha til de andre tallområdene også.

Tilsammen ble det en serie bestående av fire puslespill: et til tallområdet 0-20, et til tallområdet 0-100, et til tallområdet 100-1000 og et til tallene fra 1000 og oppover.

Bruk alle puslespillene du kan! For eksempel hvis du jobber med tallene fra 0-100 bruker du de to første puslespillene, jobber du med tallene opp til 1000 bruker du de tre første puslespillene, og jobber du med firesifrede tall bruker du alle de fire puslespillene. Slik får elevene erfare at vi bruker de samme prinsippene, uansett hvilket tallområde vi jobber med. Tallene i puslespillene er heller ikke tilfeldig valgt. Jeg har valgt ut tall som består av de samme sifrene, men der sifrene står på ulik plass. Slik må elevene lese puslespillbrikkene nøye, for ellers kan det være lett å gjøre feil. Puslespillene har også ulik form og layout for at det skal være lett å skille spillene fra hverandre.

Disse puslespillene hører til det jeg har begynt å kalle «snakkespill», altså spill jeg lager som legger til rette for at den matematiske samtalen rundt spillet er minst like viktig som det å klare å få spillet riktig. Derfor er det viktig at elevene får jobbe med læringspartner, også er det selvfølgelig en fordel om læreren kan være tilstede og veilede, men det er ikke nødvendig.

Nå er snart de 30 minuttene over, og det uten at jeg rakk å skrive om tallkortene! Får gjøre det seinere. Men veldig kort fortalt så er de til stor hjelp i undervisningen. Jeg bruker de i nesten hver eneste matteøkt, og de er utgangspunktet for mang en aktivitet som innebærer fysisk aktivitet som en del av læringen. Jeg vet jeg har skrevet noen forslag til aktiviteter på siden «Tall-og mengdeforståelse 0-100». Selv har jeg et sett som jeg bruker inne, og et sett som jeg bruker på uteskole. Inne-settet oppbevarer jeg i bokser som jeg merker med tallområdet tallene hører til. Slik blir det enkelt å nivådifferensiere. Anbefaler disse på det varmeste!

Alt læringsmateriell ligger ute til gratis nedlastning både på bokmål og nynorsk.

Tips gjerne en kollega du tror kan få bruk for det! ❤️

Legger ved bilder som viser litt av det som ligger ute. Direktelink finner du nederst i blogginnlegget.

Puslespill, 10-20

Puslespill, 0-100

Puslespill, 100-1000 og 1000 –

Tallkort, 0-100

Tallkort, 100 – 1000

Tallkort, 1000 –

Direktelinker:

Alle disse sidene finner du også under «Matematikk» oppe på hovedmenyen.

🤩Tall-og mengdeforståelse 0-20

❤️Tall-og mengdeforståelse 0-100

✌️Tall-og mengdeforståelse 0-1000

Legg igjen en kommentar