VINTER: Dikt, forsøk, kryssord, natursti, hentediktat, lese-skrive-og regneoppgaver og mye mer!

«Det snør, det snør – tiddelibom! «

Kjenner du igjen sangen? «Nå snør det mye mer enn før, tiddelibom og hutte meg tu!», som det sies i sangen.

Temaet for dagens blogginnlegg er vinter. På den nye temasiden vinter finner du blant annet:

 • Samtaleplakat
 • Domino med lesetekster om de fire årstidene
 • Fakta om hva fuglene, dyra og insektene gjør om vinteren
 • Hentediktat, 24 vinter-ord
 • Leseforståelse: Fra ord til bilde
 • Letekryss
 • La oss skrive! Vi skriver i silhuetter, 4 arbeidsark
 • Kryssord med vintertema
 • Bokstavhus-ark med vintertema
 • Leseforståelse: Les, tegn og fargelegg!
 • Faktatekst: Boksskjema og skriveramme
 • Matematikk: Tallrekker med vintertema
 • Akrostikon: Skriv vintedikt med eget navn som støtte og 4 skiveammer til vinterdikt med vinter-od som støtte
 • Forsøk med såpeboble: Hva skjer med såpebobler i kulda, video
 • Natursti
 • Bokomtaler: «Mummitrollets vinter», «Mimbo Jimbo og den lange vinteren», «Karsten og Petra – Året rundt»
 • Sanger
 • Formingsoppgaver: 4 måter å lage snømann på!
 • Serier
 • Aktiviteter ute

Her er det noe som fås kjøpt i nettbutikken, men også mye gratismateriell!

Nederst på temasiden finner du kildehenvisning, hvor jeg lager en løpende oversikt over kildene som faktatekstene og læringsmateriellet inne på temasiden bygger på. Til temasiden vinter har jeg hovedsakelig brukt boka «Vinter», skrevet av Øyvind Berg (Damm & Søn, 2005). Det å vite hvilken litteratur fagstoffet i ulike lærebøker bygger på er noe jeg savner. Derfor tenkte jeg å gå foran med et godt eksempel her på Undervisningsmetoder.

Jeg må også legge til at dette blogginnlegget egentlig skulle blitt publisert før jul. Men slik ble det ikke.

For min del var dette skoleåret der jeg endelig skulle komme tilbake i 100 % stilling etter nærmere 2,5 år med kraftig hjernerystelse. Men det skulle bare gå noen få uker av skoleåret før avslaget fra Oslo Pensjonsforsikring kom.

Til tross for at jeg hadde fått diagnosen (post commotio) fra fastlegen og mottatt behandling på «Rehabilitering etter hodeskade» på Ullevål sykehus i lengre tid, så valgte Oslo Pensjonsforsikring å ikke tro på at jeg hadde fått hjernerystelse. Jeg som hadde utlegg og tap av inntekter på rundt 150 000 kr som en følge av skaden jeg fikk av å få fotballen i hodet ute i skolegården, skulle altså ikke få noen som helst form for økonomisk erstatning.

Hvordan skal jeg beskrive den følelsen? Det var knusende.

Endelig hadde jeg begynt prosessen med å ta livet og hverdagen tilbake, og legge alle disse vonde minnene bak meg. Så startet enda en kamp. Jeg kontaktet Utdanningsforbundet, og slik ble det nok en runde med advokat. Den første runden med advokat var da hjernerystelsen herjet på det verste og NAV kuttet lønnen min.

Jeg lurer på hvor mange timer jeg har brukt siden høstferien i fjor på møter med advokat og Utdanningsforbundet, på å skrive mailer og ringe rundt til legevakt, fastlege, fysioterapeuter, sykehus og bedriftshelsetjenesten. Lese igjennom avslaget til OPF, igjen og igjen, for å finne gode motargumenter. Få tak i alle journaler fra samtlige behandlingsinstanser gjennom 10 år, skatteoppgjør, dokumentasjon på alle personlige utlegg, alle dokumenter fra møter med NAV. Alt dette måtte jeg bruke fritiden til. Jeg hadde ikke lenger noen fritid i ordets rette forstand.

På skolen startet jeg som kontaktlærer for en tredjeklasse. Etter bare noen uker fikk jeg beskjed om at klassen min skulle slås sammen med en annen klasse. Samtidig som jeg måtte skaffe advokat og starte kampen mot OPF, måtte jeg altså starte opp på nytt som kontaktlærer for nok en klasse.

Like før jul kom jeg opp i 100% stilling. En helt enorm seier!

Men så sa kroppen stopp. Endelig var jeg bra igjen av hjernerystelsen, og så ble jeg sykemeldt med utbrenthet.

Forrige måned var jeg på nok et møte med advokaten og Utdanningsforbundet. Og her må jeg skyte inn: Jeg vet ikke hvordan jeg skal uttrykke takknemligheten for all den støtte og hjelp jeg har fått fra Utdanningsforbundet gjennom alle disse årene. Tusen takk! Medlemsavgiften betaler jeg med glede!

Først denne uken ble klagen fra Raugland-advokatene sendt til OPF. For en lettelse! Nå er det bare å krysse fingrene.

Etter vinteren kommer våren! Både i naturen og ofte i livet ellers.

Jeg håper at denne temasiden kan være til hjelp for mange lærere rundt omkring i landet, selv om den ble publisert på et seinere tidspunkt enn det som var planen.

Tusen takk til alle dere som har skrevet inn og takket for inspirasjon, aktiviteter og oppgaver til bruk i undervisningen! Det er veldig hyggelig å høre at nettstedet blir satt så stor pris på.

NATURFAG: Vinter