UTESKOLE: 50-leken «Ut i naturen!» med insekter og småkryp, blomster, dyr i skogen, fugler & trær!

Jeg ser ut av kjøkkenvinduet. Det er tidlig morgen, klokka har enda ikke bikka 6. Tåka ligger tett, og små dråper av høstlig yr gjør bakken våt og lufta fuktig. Jeg tar meg i å nyte stillheten og følelsen av å ha verden helt for meg selv. Det er meg og naturen, og her på hytta er jeg langt unna storbyens larm og yrende folkeliv.

Plutselig stivner jeg til i hele kroppen. For der, under den høye, mektige furua, rusler et dyr som jeg drar kjensel på med en gang. Dette må være en drøm! Tiden slutter å eksistere, lyden av kaffeen som surkler fra trakteren blir borte, det eneste verden dreier seg om er synet av denne ulven, bare noen meter unna. Jeg glemmer at det er et vindu og en vegg mellom oss, og kjenner hårene på armene reise seg. Hjertet dunker, og det er som om hver eneste celle i hele kroppen skjønner og forstår at dette er et stort øyeblikk. Ulven vandrer rolig innover i skogen til den blir borte i tåkehavet.

Jeg vet ikke hvor lenge jeg stod der, men på ett tidspunkt fikk jeg samla meg til å fylle kaffekoppen. Jeg smilte av å tenke på hvor våken denne opplevelsen hadde gjort meg, og lurte på hvor mange kopper kaffe man trenger for å oppnå samme effekt. Jeg satte meg ned i sofaen inne på stua, idet jeg hørte en lyd rett utenfor vinduet. Det var noen der! Jeg titta ut og så rett i øynene på en rev. Den dype, rødbrune pelsen og den hvite haletippen var ikke til å ta feil av. For et vakkert dyr!

Jeg satte meg ned ved spisebordet for å fordøye opplevelsene. Var dette virkelig? Jeg så utover innsjøen, for nå var tåka begynt å lette. Og da jeg plutselig så en mann med gevær bevege seg forsiktig langs kanten av åkeren nede ved innsjøen, tok det en stund før jeg skjønte at det var en jeger. For en morgen!

For meg har alltid naturen hatt en stor plass i livet. Derfor ønsket jeg å lage noe som kan bidra til at elevene skal bli mer oppmerksomme på livet i naturen og alt som spirer og gror rundt oss. For jo mer vi vet, jo mer er det å følge med på og studere. Slik ble læringsmateriellet «Ut i naturen!» til. Dette har jeg laget til 50-leken, og oppgavesettet består av 50 poster som er delt opp i 5 kategorier: småkryp og insekter, blomster, dyr i skogen, fugler og trær.

(Saken fortsetter under bildet)

Den største utfordringen denne gangen var å finne spørsmål som kan passe både elever som kan mye fra før og elever som ikke kan fullt så mye. Jeg tror jeg kom i mål!

Noen spørsmål krever kanskje at elevene må gjette, fordi ingen har hørt om det før. Og det er bra! For disse oppgavene krever at elevene må diskutere seg imellom og klare å bli enige. Det er god og nyttig øving! For eksempel post 49: «I Norge har vi cirka 10 milliarder trær. Sant eller usant?«. Påstanden er sann! (Kilde: NRK)

En sant/usant-oppgave som også må kommenteres er post 36 om grønnfinken: «Grønnfinken er grønn! Sant eller usant?«. Dette er egentlig ikke en så lukket oppgave som man først skulle tro. I mine øyne er den ikke grønn, den har kanskje et grønnskjær. Men jeg ville heller kalt den gulfink! For gulfargen som også karakteriserer den, den er tydelig! Dette er altså en oppgave der man kan diskutere både innad på gruppa, og gjerne også felles i klassen. Det var nettopp diskusjonen om fargen på grønnfinken som gjorde at jeg lærte meg navnet på fuglen. Suppler gjerne med flere bilder av fuglen på google.

Jeg har også brukt «Hvem skal ut?»-oppgaver som en gjenganger i oppgavesettet. Denne oppgavetypen krever at elevene studerer ulike blomster/dyr/insekt/trær for å finne likheter og forskjeller. Dette er god muntlig trening og også en fin måte å lære på.

Jeg har også lagt inn oppgaver der elevene må reflektere seg frem til svaret. For eksempel post 27: «Hvorfor tror dere haren har så store ører?», post 34: «Hvorfor tror dere blåmeisen har fått navnet sitt?» og post 28 om elgen: «Jeg er skogens konge. Jeg er en planteeter. Hva tror dere jeg spiser?». På den siste oppgaven må elevene bruke begrepet «planteeter» til å reflektere rundt hva elgen spiser. Hvilke planter finnes i skogen? Det enkle svaret er selvfølgelig planter, men prøv å utfordre elevene litt før du godkjenner svaret.

(Saken fortsetter under bildet)

Husk at du kan gjøre oppgaver enklere ved å «tilfeldig» bumpe til å gå inn på temaet i forkant av aktiviteten. Oppgave 7: «Hvorfor er humla så viktig i naturen?» kan være eksempel på en slik type oppgave. Humla er blant av de viktigste pollinatorene vi har. De er helt nødvendige for at blomstrende planter skal kunne formere seg. Matplanter som raps, tomater, pærer, kirsebær, bringebær, rips, stikkelsbær, jordbær, tyttebær, blåbær, osv blir pollinert av bier, inkludert humler. (Les mer på Sabima). Slik kommer vi inn på hvor viktig det er å ta vare på naturen vår.

Bruk gjerne også oppgavearkene som er lagt ved bakerst i oppgavesettet slik at du kan erstatte oppgaver med noe som passer bedre til dine elever, dersom du ønsker det.

PS: Legger ved direktelink både til dette læringsmateriellet og til temasidene «Vårblomster» og «Småkryp» som også kan være aktuelt å bruke til temaet.

50-leken ligger ute HER i nettbutikken!

Naturfag: Vårblomster

Denne temasiden finner du også under «Naturfag» oppe på hovedmenyen. Her finner du læringsmateriell til temaet «Vårblomster».

Naturfag: Småkryp

Denne temasiden finner du også under «Naturfag» oppe på hovedmenyen. Her finner du læringsmateriellet «Småkryp».

Legg igjen en kommentar