Særskriving og sammenskriving

Om skap dør og skapdør…

Forrige helg møtte jeg en eldre mann i sin beste alder. Han fortalte meg at han hadde laget en sang om skap. «I løpet av livet møter man mange slags skap», sa han. «Ekteskap, utroskap, vennskap, kjøleskap, latskap, galskap, garderobeskap…». Og slik fortsatte han.

Selv har jeg også møtt mange slags skap.

Et av mine favorittskap er skapet som jeg har i klasserommet. Hør bare her:

Da elevene mine begynte i 2. klasse, flyttet vi fra den lille, koselige grendeskolen og opp på storskolen. Vaktmesteren malte klasserommet slik at det skulle bli fint til vi kom. Og det ble det jamen! Det beige, gamle skapet bakerst i klasserommet ble derimot ikke malt. Skapet var nyttig, men langt fra pent å se på. Jeg måtte finne ett eller annet som kunne henge der!

Gjennombruddet kom da vi begynte å lære om sammensatte ord i norsk.

Jeg fikk ikke sove. Tankene kvernet om jobb, jobb og jobb. Jeg måtte finne en måte å tydeliggjøre for elevene at det er det siste ordet i sammensatte ord som er meningsbærende. Dersom de forstod dette, kunne de selv klare å resonnere seg fram til betydningen av en mengde ord de ikke kjente til. Også var det skapet da! De to skapdørene med klistremerker, tape og hakk på. Jeg må ha sovnet.

Med ett våknet jeg.

I løpet av et sekund ble jeg lys våken, til tross for at det framdeles var midt på mørke natta. Jeg hadde fått en idè! De verste merkene på skapdørene var inn mot midten, der de møtes. Og akkurat som skapdørene, kan sammensatte ord også «deles» opp i to (eller flere). Jeg lå og ruget lenge på idèen. At jeg ikke hadde kommet på det før! Det var bare å stå opp for å skrive det ned, så det ikke skulle gå i glemmeboka.

Og slik ble det:Collage

Har du også et (snev av gal)skap? 

Dekorer skapdørene dine du også!

Malen til sammensatte ord på skapdører finner du HER i nettbutikken!

En kommentar om “Særskriving og sammenskriving”

Legg igjen en kommentar