DIFTONGER: Plakat, leselister, sorteringskort, kryssord, ordjakt, domino, viklekort, klypekort, m.m!

WOW! JEG KAN NESTEN IKKE TRO DET – ENDELIG FERDIG! 🥳

Jeg må nesten klype meg i arma – for dette er et prosjekt jeg har jobbet med lenge. Nå gleder jeg meg bare til å dele det med dere!

Diftonger er et tema som mange har ønsket seg læringsmateriell til. Derfor begynte jeg å jobbe med å lage læringsmateriell til temaet for over et år siden, og først nå er det klart til publisering. Dette prosjektet ble mye større enn jeg hadde sett for meg – for som alltid er det mange måter å lære et tema på, også denne gangen.

Den nye temasiden inneholder mye nytt læringsmateriell, så jeg kan ikke omtale alt her. MEN! Noen kommentarer til innholdet må jeg gi.

Øverst på temasiden finner du plakaten som viser en oversikt over diftongene med eksempler på ord som har diftongene i seg, samt en definisjon. Denne plakaten er ment som læringsstøtte, og kan være fint å ha hengende fremme på tavla i perioden dere jobber med temaet.

Aktiviteten «Vi finner ord med diftonger!» må også nevnes. Her skal elevene på ordjakt i bøker, aviser, tegneserier og blader. Hvilke ord finner de som har diftong i seg? Hvilken diftong? Og hvor i ordet hører de diftongen? I begynnelsen av ordet, inni ordet eller på slutten av ordet? I fila får du et hefte med et arbeidsark til hver diftong.

(Saken fortsetter under bildet!)

En annen aktivitet som også må fortjener å nevnes, er sorteringskortene. I denne filen får du hele 66 bildekort som elevene skal sortere under riktig diftong. Først må de finne ordet som bildet viser til. Noen ganger kan det være innlysende, andre ganger kan det være greit å diskutere med læringspartneren. Hintet er at ordet skal inneholde en diftong.

(Saken fortsetter under bildet!)

Åh, det er så mye artig å gjøre! ⭐️

En fin aktivitet til uteskole er hentediktaten. Her får elevene øve på å skrive ord med diftong i seg. Svararket laget jeg i liggende format, slik at noen elever kan skrive selve ordene, og elever som vokser på litt større utfordringer kan skrive setninger. Dette skal gjøre det lett for læreren å nivådifferensiere.

De nye leselistene må også nevnes! Til hver diftong, med unntak av diftongen oi, følger det en liste med eksempler på ord som har diftongen i seg. Her får elevene øve seg på å lese ordene. I tillegg kan listene brukes som utgangspunkt for å skrive både setninger og fortellinger dersom man ønsker det.

(Saken fortsetter under bildet!)

Og selvfølgelig viklekortene! Etter utallige utkast på en ny mal, så ble den endelig slik jeg ønsket. På viklekortene står diftongene med store bokstaver øverst, og nederst står diftongene skrevet med små bokstaver. Til hvert ava ordene med den aktuelle diftongen i seg er det tydelige og fargerike illustrasjoner. En fin stasjonsaktivitet, men også fint som ekstraarbeid eller bare et avbrekk i skriftlig arbeid.

(Saken fortsetter under bildet!)

Inne på temasiden finner du også fra ord til bilde, letekryss, kryssord (2 varianter), la oss skrive-oppgaver med silhuetter, fire snurrespill, domino med 20 lesekort, 40 klypekort, samarbeidsoppgave og linker til andre aktuelle sider.

Dette læringsmaerellet ligger det mye arbeid (og glede!) bak, så jeg håper det kan være til hjelp og nytte for mange. Ønsker dere en riktig fin uke!

Alt læringsmateriell ligger ute til gratis nedlastning både på bokmål og nynorsk.

Tips gjerne en kollega du tror kan få bruk for det! ❤️

Direktelink:

Norsk – Diftonger

Legg igjen en kommentar