DIFTONGER: Plakat, leselister, sorteringskort, kryssord, ordjakt, domino, viklekort, klypekort, m.m!

WOW! JEG KAN NESTEN IKKE TRO DET – ENDELIG FERDIG! đŸ„ł

Jeg mĂ„ nesten klype meg i arma – for dette er et prosjekt jeg har jobbet med lenge. NĂ„ gleder jeg meg bare til Ă„ dele det med dere!

Diftonger er et tema som mange har Ăžnsket seg lĂŠringsmateriell til. Derfor begynte jeg Ă„ jobbe med Ă„ lage lĂŠringsmateriell til temaet for over et Ă„r siden, og fĂžrst nĂ„ er det klart til publisering. Dette prosjektet ble mye stĂžrre enn jeg hadde sett for meg – for som alltid er det mange mĂ„ter Ă„ lĂŠre et tema pĂ„, ogsĂ„ denne gangen.

Den nye temasiden inneholder mye nytt lÊringsmateriell, sÄ jeg kan ikke omtale alt her. MEN! Noen kommentarer til innholdet mÄ jeg gi.

Øverst pÄ temasiden finner du plakaten som viser en oversikt over diftongene med eksempler pÄ ord som har diftongene i seg, samt en definisjon. Denne plakaten er ment som lÊringsstÞtte, og kan vÊre fint Ä ha hengende fremme pÄ tavla i perioden dere jobber med temaet.

Aktiviteten «Vi finner ord med diftonger!» mĂ„ ogsĂ„ nevnes. Her skal elevene pĂ„ ordjakt i bĂžker, aviser, tegneserier og blader. Hvilke ord finner de som har diftong i seg? Hvilken diftong? Og hvor i ordet hĂžrer de diftongen? I begynnelsen av ordet, inni ordet eller pĂ„ slutten av ordet? I fila fĂ„r du et hefte med et arbeidsark til hver diftong.

(Saken fortsetter under bildet!)

En annen aktivitet som ogsÄ mÄ fortjener Ä nevnes, er sorteringskortene. I denne filen fÄr du hele 66 bildekort som elevene skal sortere under riktig diftong. FÞrst mÄ de finne ordet som bildet viser til. Noen ganger kan det vÊre innlysende, andre ganger kan det vÊre greit Ä diskutere med lÊringspartneren. Hintet er at ordet skal inneholde en diftong.

(Saken fortsetter under bildet!)

Åh, det er sĂ„ mye artig Ă„ gjĂžre! ⭐

En fin aktivitet til uteskole er hentediktaten. Her fÄr elevene Þve pÄ Ä skrive ord med diftong i seg. Svararket laget jeg i liggende format, slik at noen elever kan skrive selve ordene, og elever som vokser pÄ litt stÞrre utfordringer kan skrive setninger. Dette skal gjÞre det lett for lÊreren Ä nivÄdifferensiere.

De nye leselistene mÄ ogsÄ nevnes! Til hver diftong, med unntak av diftongen oi, fÞlger det en liste med eksempler pÄ ord som har diftongen i seg. Her fÄr elevene Þve seg pÄ Ä lese ordene. I tillegg kan listene brukes som utgangspunkt for Ä skrive bÄde setninger og fortellinger dersom man Þnsker det.

(Saken fortsetter under bildet!)

Og selvfÞlgelig viklekortene! Etter utallige utkast pÄ en ny mal, sÄ ble den endelig slik jeg Þnsket. PÄ viklekortene stÄr diftongene med store bokstaver Þverst, og nederst stÄr diftongene skrevet med smÄ bokstaver. Til hvert ava ordene med den aktuelle diftongen i seg er det tydelige og fargerike illustrasjoner. En fin stasjonsaktivitet, men ogsÄ fint som ekstraarbeid eller bare et avbrekk i skriftlig arbeid.

(Saken fortsetter under bildet!)

Inne pÄ temasiden finner du ogsÄ fra ord til bilde, letekryss, kryssord (2 varianter), la oss skrive-oppgaver med silhuetter, fire snurrespill, domino med 20 lesekort, 40 klypekort, samarbeidsoppgave og linker til andre aktuelle sider.

Dette lÊringsmaerellet ligger det mye arbeid (og glede!) bak, sÄ jeg hÄper det kan vÊre til hjelp og nytte for mange. Ønsker dere en riktig fin uke!

Alt lÊringsmateriell ligger ute til gratis nedlastning bÄde pÄ bokmÄl og nynorsk.

Tips gjerne en kollega du tror kan fĂ„ bruk for det! ❀

Direktelink:

Norsk – Diftonger

Legg igjen en kommentar