HALLOWEEN: Ordlister, powerpointer, aktiviteter, leker og mye mer!

Nå nærmer det seg den store dagen – halloween! I uka som gikk begynte vi å lære om halloween i undervisningen, og det har hittil vært en veldig fin opplevelse. Temaet for dagens blogginnlegg er derfor nettopp halloween.

Jeg må innrømme at egentlig hadde jeg ikke tenkt å lage så mye nytt læringsmateriell i anledning halloween. MEN da jeg først begynte, ballet det på seg, og den ene ideen tok den andre. Utgangspunktet mitt i undervisningen har vært å gjøre halloween til en hyggelig opplevelse som skaper samhold og engasjement blant elevene, samtidig som jeg utnytter nysgjerrigheten deres til at de skal få lære mest mulig.

Siden jeg jobber i en velkomst-klasse og har elever som er ny i Norge og skal lære seg norsk språk, trengte jeg ordliste til oppstart av temaet. Jeg ønsket å lage en ordliste med et utvalg av ord som ikke bare skulle være relevant for selve halloween, men også i forhold til temaene vi jobber med. Derfor ble det til to ordlister der noen ord er typiske halloween-ord. I tillegg kommer ord som er aktuelle for elevene som farger, ulike typer vær, tid, bygning, dyr og fugler. Disse ordlistene fikk elevene lime inn i boka si. Slik kan elevene bruke ordlistene som støtte under arbeidet med temaet.

(Saken fortsetter under bildet!)

For elever som lærer norsk, er det viktig å øve på uttale. Derfor laget jeg en powerpoint til hver ordliste. Disse powerpointene har en slide for hvert ord, som inneholder selve ordet med bilde til. I slutten av uka som gikk gjennomgikk vi ordene i den første ordlista. Jeg leste ordet først, deretter leste elevene. Slik kunne jeg korrigere uttalen underveis. Etter den felles gjennomgangen av ordene fikk de øve på å lese sammen med læringspartner. I morgen skal vi gjennomgå den andre ordlista på samme måte.

(Saken fortsetter under bildet!)

Etter at jeg hadde laget alt dette, slo det meg at det hadde vært fint å også ha en powerpoint med kun bildet, og ikke ordet. Slik kunne jeg starte opp neste økt med å se om de husker ordene vi gjennomgikk, før vi lærte nye. Dermed laget jeg nok en powerpoint til hver av ordlistene, denne gangen med dette som formål.

Da jeg endelig var ferdig og hadde store planer om å senke skuldrene, kom en ny ide! For jeg kunne ikke se på ordlistene uten å tenke at disse ordene er jo et glimrende utgangspunkt til å jobbe med språk. Ikke bare for velkomst-klasser, men for alle! Jeg laget en «JA, dette er et halloween-ord» -plakat, og en tilsvarende «NEI, dette er ikke et halloween-ord»-plakat. Med i denne fila er det et utvalg av ord der jeg har tatt utgangspunkt i blant annet antonymer (ord med motsatt betydning), sammensatte ord og ord i ord.

Dette er først og fremst en muntlig aktivitet, og den kan gjøres på flere måter. Et eksempel:

Vis frem to og to ordpar. For eksempel tar du frem slem og snill, flagg og flaggermus, osv. Spør elevene: «Hvilket ord er et halloween-ord?».

Elevene skal så prøve å argumentere for svaret sitt. (Kanskje argumenterer de så godt at begge kortene må legges under samme plakat?). Grip fatt i ordene underveis og samtal om språk sammen med elevene. Se på hvor annerledes betydningen av et ord er dersom vi legger til et ord, og det blir sammensatt! Diskuter: «Hvorfor er monster et halloween-ord, men Mons er det ikke?», osv. Her kan kanskje til og med en elev argumentere for hvorfor Mons faktisk kan være et halloween-ord. Studer ordrekkene under plakatene og utforsk: Hva er det som kjennetegner halloween-ordene?

Og da satt jeg i garnet! For dette ga mersmak! Selv om ikke halloween skal være hovedtema gjennom hele uka som kommer, tenker jeg å legge inn små drypp hver dag. Dette kan være små avbrekk i øktene, noe som trengs! (Første økt varer 2 klokketimer, just saying!). Halloween-lekene kan også være fine til det.

På fredag skal vi oppsummere hva vi har lært denne uka. Som en oppsummerings-aktivitet laget jeg arbeidsarket som heter «Mine ord, dine ord». Noen av dere kjenner til den, men for mange er den kanskje ny.

Kort fortalt er det en aktivitet i to deler. I første del skal elevene skrive selv hvilke ord til temaet de husker. I andre del skal elevene vandre rundt i klasserommet, stoppe på signal, gi «high five» for å hilse på eleven som står nærmest, for så å lese ordene for hverandre og skrive ord fra hverandres lister. En mer fullstendig beskrivelse av fremgangsmåten finner du inne på temasiden.

Her på Undervisningsmetoder er alle velkommen til å komme med ønsker – det er bare hyggelig! En følger på instagram ønsket seg «Les, tegn, klipp og lim»-oppgaver for å bruke halloween til å øve på setninger, så nå ligger også de ute på temasiden, klare til bruk.

Ikke glem at halloween også er en gyllen mulighet til å fremsnakke inkludering (for hvordan føles det hvis man er den eneste som ikke får være med på å gå «knask eller knep»?).

Ønsker alle sammen ei riktig fin uke!

Alt læringsmateriell ligger ute til gratis nedlastning både på bokmål og nynorsk.

Tips gjerne en kollega du tror kan få bruk for det! ❤️

Direktelink:

🎃 HØYTIDER OG MARKERINGER: Halloween

Legg igjen en kommentar