Repetisjon av bokstavene

I den kommende uka skal vi repetere bokstavene vi har lært. Alle elevene skal få lage sitt eget bokstavhefte: «Jeg kan skrive» (se nedenfor). Heftet består av en fremside, i tillegg til en A4-side for hver bokstav vi skal repetere. I heftet skal elevene spore stor og liten bokstav. Under bokstaven skal de skrive ord som begynner/starter med bokstaven, ord som har bokstaven inni seg, og ord som slutter med bokstaven. De som vil får også tegne til bokstaven, og gå på bokstavjakt i aviser og blader, klippe ut ord og lime inn i heftet. Fremsiden er lagt ut i word-format, slik at du selv kan skrive inn navnet på skolen din.

Deler også i samme slengen en ide jeg fikk tidligere denne uka. Jeg prøvde å finne en måte å få repetert alle bokstavene på hver dag; både bokstavlyd, skrivemåte og gjenkjenning. Dermed «poppa» denne plakaten ned i hodet mitt.

Bokstavplakaten er en oversikt over alle de små bokstavene vi skal lære frem til jul (med unntak av de vi sjeldent bruker: x, y, z, c, w, q). Elevene kan stort sett de store bokstavene, så derfor er det de små vi må fokusere på i tiden fremover. Bokstavplakaten laminerte jeg og hang opp på døra. Hver morgen når jeg skal håndhilse på elevene, peker jeg på en bokstav som han/hun skal si bokstavlyden til. Etter at eleven har sagt lyden til meg, går eleven inn i klasserommet og setter seg på benken i samling. På veien stopper eleven og skriver stor og liten bokstav med store bevegelser i lufta. Elevene som allerede har funnet plassen sin gjetter bokstavlyden.

Dermed får vi repetert bokstavlyd, skrivemåte og også gjenkjent bokstavene minst en gang hver eneste dag.

Når elevene gjetter hvilken bokstav som blir skrevet i lufta, får vi også repetert hvilke bokstaver som ligner på hverandre (formlike bokstaver) – for elevene begynner fort å diskutere. Etter hvert kommer jeg til å variere, f.eks. be elevene si et ord som starter på bokstaven, osv. Jeg kommer nok til å lage flere lignende plakater etter hvert, for det har fungert veldig bra.

Både bokstavheftet med fremside og bokstavplakaten kan du laste ned helt gratis nederst i innlegget, både på bokmål og nynorsk.

Dette, og mye mer om skriveopplæring, samler jeg her:
https://undervisningsmetoder.com/norsk-2/grunnleggende-lese-og-skriveopplaering/skriveopplaering/

Bokstavplakat

Bokstavhefte

Fremsiden er redigerbar. Skriv inn navn på skolen, og eventuelt gjør om til nynorsk, – eller andre endringer om du ønsker det.
Bruk en A4-side for hver bokstav dere skal repetere og sett det sammen til et hefte.

Last ned bokstavplakaten her

Last ned bokstavheftet her

BOKMÅL

NYNORSK

Undervisningsmetoder.com – for raus og fri delingskultur i skolen

2 kommentarer om “Repetisjon av bokstavene”

  1. If some one desires expert view concerning running a blog then i suggest
    him/her to pay a visit this website, Keep up the pleasant work.

    Svar

Legg igjen en kommentar