GEOMETRI: linjeformer, vinkler og geometriske figurer

FOR EN MÅNED! Den siste måneden kommer jeg aldri til å glemme. Jeg har ikke fått publisert et eneste blogginnlegg før nå, for jeg har hatt så mange jern i ilden.

23. mars holdt jeg foredrag på «Seminar om vold i skolen» på Anker hotell i Oslo, i regi av Senterpartiet. Det ble et virkelig vellykket arrangement. Først og fremst bød kvelden på mange interessante mennesker. Selv om jeg har hatt kontakt med Clemens Saers i flere år, var dette første gang jeg møtte ham. Clemens hjalp meg da jeg var syk med PTSD etter trusselhendelsen med pistol i klasserommet, da systemet som skulle ivareta meg sviktet så totalt. Derfor var det sterkt å endelig få møte ham. Vi har opplevd så mye av det samme!

Jeg kommer aldri til å glemme da jeg fremførte foredraget – min historie om vold i skolen, og alle de konsekvensensene det fikk for meg. Jeg kjente at hånden min som holdt mikrofonen skalv. Ikke av nervøsitet, for det å få historien ut kjentes som det eneste riktige å gjøre. Det må ikke skje igjen! Hånden min skalv av følelsen jeg fikk av å tenke på alt jeg opplevde. Den gir meg fremdeles gåsehud. Jeg fremførte med innlevelse og intensitet, og da jeg innimellom lot blikket gli utover publikum så jeg hvor sterkt historien virket, og hvor dypt inntrykk den gjorde.

Det gjorde også inntrykk å høre Clemens Saers fortelle sin egen historie. Stemmen hans er enda preget av hendelsen da han ble angrepet av en elev som skadet ham for livet. Da Saers fortalte om måten han ble behandlet på i etterkant av hendelsen, ble den spake stemmen sterkere, kraftigere. Som tilhørere ble vi slått av den nærmest brutale urettferdigheten i måten Saers opplevde å bli behandlet på. Og akkurat som i min historie tenker jeg: Hvordan i alle dager kunne dette skje?

Kvelden bød på mange historier. Lærere som hadde blitt skadet for livet etter å ha blitt angrepet av en elev. Lærere som har vært med på å varsle om urett. Lærere som daglig jobber med barn som har store atferdsvansker og opplever vold og utagering i hverdagen. Politikere som ønsker å bidra. Jeg er enda full av inntrykk. Det var som foredragsholder Børge Skåland, som har mange år med forskning på vold i skolen bak seg, sa:
«Tenk at det kan være så hyggelig å møtes for å snakke om noe som er så alvorlig!»

Da jeg skulle holde foredraget, var jeg også midt oppi et annet prosjekt. For etter at jeg var med i Ukeslutt på NRK, ble jeg kontaktet av journalist Karin Fladberg fra Dagsavisen. Hun hadde hørt innslaget på Ukeslutt, og mente at den historien var så viktig at den burde få komme ut til et mye større publikum. Hun ville derfor gjerne skrive en artikkel om historien min i Dagsavisen.

Jeg kommer aldri til å glemme da jeg satt nede i radiostudioet til Dagsavisen og ble intervjuet av Fladberg. For et varmt og godt menneske! Jeg skjønte med en gang at hun var til å stole på. Engasjementet hennes for den uretten jeg hadde opplevd var rørende. Hun hadde skrevet mange saker om skole for Dagsavisen tidligere, og engasjementet hennes for skole formelig glødet av henne. Fladberg kunne også fortelle at det var hun som først skrev historien til Clemens Saers.

Jeg må virkelig beære journalist Karin Fladberg for måten hun involverte meg på. Gjennom hele prosessen fikk jeg aktivt være med på alt fra å skaffe nødvendig dokumentasjon, finne ut hvordan historien skulle fortelles, bestemme hva som måtte tas bort og hvordan teksten skulle formuleres. Hun hadde min fulle tillit. Barn har et sterkt vern i mediene. Sammen med ledelsen fant hun løsninger på hvordan vi kunne formidle historien på en måte som tok hensyn til personvern, taushetsplikten min og Vær varsom-plakaten. Det ble et resultat som jeg virkelig er stolt av!

I påskeferien, mandag 3. april, ble saken hovedoppslaget i Dagsavisen på nett (les artikkelen her!). Deretter ble det stort fremsideoppslag i papirutgaven.

Da jeg fikk vite at saken var klar til å publiseres, var jeg nervøs for nettroll og lite hyggelige tilbakemeldinger. Men det skulle vise seg at det ikke var noen grunn til!

Saken vekket et helt enormt engasjement!

Kjente og ukjente, lærere og skolefolk fra hele landet! Det var så mange tilbakemeldinger! Og alle var positive og støttende!

Jeg brukte tre dager i påskeferien på å svare. Det som kanskje gjorde aller sterkest inntrykk var lærere som fortalte at de hadde opplevd lignende selv. Det var lærere som hadde blitt skadet av en elev på jobb, og når vedkommende skulle søke om erstatning, viste det seg at hendelsen ikke var rapportert inn av skolens ledelse – dermed ble vedkommende sittende igjen ikke bare med yrkesskade som ikke ble anerkjent, men også med alle kostnadene.

«Jeg skulle så gjerne gått ut i mediene selv! Jeg kan ikke få takket deg nok – du skulle bare visst hvor mye det at du står frem med historien din betyr for meg! Takk for at du orker! «

Ved å gjøre dette håper jeg også å bane vei for andre lærere i skolen å gjøre det samme. Jeg vet at mange føler at vi som lærere i realiteten ikke har ytringsfrihet, men det har vi! Vold i skolen er et problem i dagens skole, og systemene som skal ivareta oss er ikke gode nok. Journalist Karin Fladberg i Dagsavisen vil gjerne komme i kontakt med flere lærere som har opplevelser med vold eller trusler i skolen. Karin når du på telefon 982 49 803 og på e-mail: karin.fladberg@dagsavisen.no. Selv er jeg i dag veldig glad og stolt over at jeg turte. Jeg gjorde det på vegne av oss alle. Jeg skulle ønske at min historie var et enkelttilfelle, men det er den ikke og det kan vi ikke akseptere. Skolen skal være trygg for alle!

Med elevene mine har jeg også gjort mye gøy! I matematikk har vi jobbet med geometri. Vi har lært om linjeformer, vinkler og geometriske figurer (todimensjonale). Siden vi ikke har lærebok i matematikk, laget jeg mye selv. Slik kom den splitter nye temasiden GEOMETRI til verden, her på Undervisningsmetoder. Og nå har jeg allerede skrevet altfor mye, så jeg må prøve å fortelle litt kort.

Inne på geometri-siden finner du blant annet det jeg valgte å kalle «en språkvegg». Geometri er et tema som byr på mange ulike ord og begreper, og det var tydelig at denne jungelen av ord bød på ufordringer for mange. Derfor laget jeg en språkvegg med oversikt over linjeformene, vinklene, firkantene og trekantene. De har vi brukt mye, og har gjort at det ble lettere å se sammenhenger og danne seg en oversikt. Den kommer vi også til å fortsette å bruke for å repetere det vi har lært.

Som en del av arbeidet med ord og begreper laget jeg også en ordliste i flere ulike versjoner. I den ene versjonen får elevene lage sin egen ordliste. Elever som har norsk som andrespråk kan skrive ordet på morsmålet på venstre side og ordet på norsk på høyre side. Andre kan skrive ordet på venstre side og en kort punktvis forklaring på høyre side.

I den andre versjonen får elevene teste seg selv for å se hvilke ord de har lært. Hvilke linjeformer, vinkler og geometriske figurer kan elevene navnet på etter at temaperioden er ferdig? Her kan du sjekke hvilke ord elevene har lært, og finne ut hvilke ord som må øves mer på.

(Saken fortsetter under bildet!)

Til gjennomgangen av de ulike trekantene og firkantene har jeg laget en powerpoint. Denne er redigerbar, slik at du kan lage den akkurat slik at den passer for deg, dine elever og din undervisning. her utforsker vi hva som kjennetegner figurene og ser nærmere på likheter og forskjeller. Elevene skriver i boka si underveis i gjennomgangen.

(Saken fortsetter under bildet!)

Inne på temasiden finner du også en sorteringsaktivitet der elevene får bruke språket sitt og det de har lært om geometriske linjeformer, vinkler og geometriske figurer.

I denne sorteringsaktiviteten jobber elevene i grupper på 3-4. Først starter de med å finne alle de hvite kortene som viser alle linjeformer, vinkler og figurer. Deretter er det de grønne kortene, og for hvert kort må elevene lese ordet høyt og bli enige om hvor kortet hører hjemme. Etterpå var de gule kortene, som viser bilder. Til slutt sorterer elevene de blå kortene som inneholder en beskrivelse av hver linjeform, vinkel og figur.

Denne sorteringsaktiviteten gjør at elevene får diskutere og lære av hverandre. Aktiviteten krever at de studerer figurene nøye. Selv satt jeg sammen med gruppa som jobbet med denne aktiviteten, og gjennom veiledning fra meg som lærer og diskusjonen seg imellom lærte de mye!

(Saken fortsetter under bildet!)

Inne på den nye temasiden om geometri finner du oppgaver, arbeidsark, uteskoleopplegg, videoer, sanger, formingsaktiviteter, powerpointer og øvelser. Sjekk den ut!

Og helt til slutt: TUSEN TAKK til alle som kjøper læringsmaterell i nettbutikken! Den støtten betyr at jeg kan fortsette å drive dette nettstedet og lage mye mer undervisningsmateriell som jeg kan dele med dere.
Det betyr så uendelig mye! Har du ønsker om læringsmateriell, så send en mail til undervisningsmetode@gmail.com.

Direktelink:

Matematikk – Geometri