JULA 2022: Julelotto med juleord, ordliste, skriveoppgaver, «jeg har-hvem har», yatzy x 3, powerpoint, med mer!

I dag er det 1. desember, og mange har kanskje kost seg litt ekstra i dag. For «når mørket er som mørkest», som de synger i «Jul i svingen», så er det mange som setter pris på litt ekstra hygge, noe utenom det vanlige.

Selv er jeg sykemeldt igjen med nok et tilbakefall av hjernerystelsen. Læreryrket er kjent for å være et av de vanskeligste yrkene å vende tilbake igjen etter en kraftig hjernerystelse, og det med god grunn. Jeg rakk å karre meg opp i 50 % før anfallene begynte å komme stadig hyppigere, kraftigere for hver gang. Til slutt sa kroppen stopp. Ikke visste jeg at det skulle være så fysisk og psykisk krevende å ta tilbake hverdagen igjen. «Livet er ikke for amatører», sa en jeg kjente godt en gang i tiden. Vel, ikke arbeidslivet heller!

Det er trist å ikke kunne være med elevene i klasserommet selv, så nå lever jeg litt gjennom dere. Jeg deler det jeg har laget, så trøster jeg meg med at det iallfall kan være til hjelp for andre.

I år underviser jeg på Velkomst, og elevene mine er fra 5. 6. og 7. klasse. Ordlista til juletemaet jeg hadde laget fra før, var laget med tanke på de yngste. Denne gangen ønsket jeg derfor en ordliste med litt flere ord.

Ved oppstart av hvert tema deler jeg ut ei ordliste til her elev. Elevene har en egen bok som vi har valgt å kalle «Mine ordlister». Her limer de inn ordlista til hvert tema vi jobber med, og slik kan de bruke den til støtte underveis, til repetisjon og til å ta med hjem for å lese ordene de har lært til foreldrene sine. Noen ganger får elevene ordlista ferdig utdelt, andre ganger får elevene ei ordliste der de selv må oversette de norske ordene på ordlista til morsmål. Dette har fungert veldig bra hittil!

(Saken fortsetter under bildet!)

Til juletemaet laget jeg en powerpoint med gjennomgang av ordene på ordlista. Denne har jeg lagt ut i redigerbar versjon, slik at du selv kan ta bort eller legge til ord, for slik å gjøre den til din egen. Det er fint og viktig å øve på uttale. Etter innspill og ønske fra en annen lærer som også jobber på Velkomst, la jeg til bøyningene av ordene på hvert slide. Hunkjønnsordene kan man velge å bruke artikkelen ei eller en foran. Derfor skrev jeg på begge. Du kan selv velge å ta bort det alternativet dere ikke bruker i dialekten deres.

(Saken fortsetter under bildet!)

«Jeg har, hvem har» måtte vi også ha, for elevene er veldig glad i denne aktiviteten. Og så: over til spill!

Like før jeg fikk dette siste tilbakefallet av hjernerystelsen igjen, laget jeg et lotto-spill: JULELOTTO! Med utgangspunkt i ordene på ordlista laget jeg tre spillbrett med tilhørende spillbrikker. Spillet er laget først og fremst med tanke på elevene på Velkomst som skal lære seg ord, men selvfølgelig passer det for alle andre også! Og bonusen er at spillbrikkene kan du også bruke til andre formål (trekke en lapp, for så å skrive en setning der man bruker ordet, alias, lapp i panna, osv).

(Saken fortsetter under bildet!)

Siden elevene våre har blitt veldig glad i å spille yatzy, måtte jeg lage to ekstra yatzy-spill i juleversjon! Fra før har jeg lagt ut den enkle versjonen for de yngste elevene, nå finner du også vanlig yatzy og maxi yatzy for de som ønsker litt større utfordringer.

En morsom skriveoppgave som jeg også har lagt ut er «Hvis jeg møtte nissen». På det årlige julemarkedet i Botanisk hage kom selveste julenissen, og barna hadde så mange spørsmål å stille! Det måtte jo bare bli en skriveoppgave. Og barna på Velkomst har blitt flinke til å stille spørsmål. Det vil de få bruk for i denne oppgaven!

Den muntlige aktiviteten «Mine ord, dine ord» er også lagt ut nå til juletemaet. Aktiviteter som krever bevegelse er alltids gode å ha. Den kan jo til og med gjøres ute, om man ønsker det.

Jeg må også huske å nevne at julesiden ble så full at den måtte deles opp i flere temasider: Sankta Lucia, julesanger, julekalendere, julebøker og Christmas. Jeg hadde så mange planer om alt jeg skulle lage, men mer enn dette rakk jeg altså ikke før jeg ble sykemeldt igjen.

Jeg skulle ønske jeg kunne drive med Undervisningsmetoder som en jobb! Å sitte her alene i ro og fred helt uten stressende momenter, kjennes godt. Jeg klarer å gjøre noe, å skape noe, uten å få anfall. For en god følelse!

Ønsker dere en flott førjulstid sammen med elevene. Nyt å kunne jobbe, det er et privilegium.

Alt læringsmateriell ligger ute til gratis nedlastning både på bokmål og nynorsk.

Tips gjerne en kollega du tror kan få bruk for det! ❤️

Direktelinker:

🎄Høytider og markeringer: Jul

🎄Høytider og markeringer: Sankta Lucia

🎄Engelsk: Christmas

🎄Høytider og markeringer: Julesanger

Legg igjen en kommentar