PÅSKE: Mange morsomme oppgaver og aktiviteter!

Det er vår i luften, og bare to uker igjen til påskeferie. Derfor er dagens tema påske. I dette blogginnlegget vil jeg dele en hel rekke oppgaver og aktiviteter jeg har laget som jeg håper kan være nyttig for mange lærerkollegaer der ute. Men først:

Dere som følger Undervisningsmetoder på Instagram har kanskje fått med dere at det har vært mye som har skjedd i det siste. Etter vinterferien ble flere elever i klassen min smittet av korona, og dagen da vi ble satt i karantene glemmer jeg aldri. Da bare halve klassen møtte opp om morgenen, skjønte jeg at noe var i gjære. Etter hvert kom det meldinger om elever som var blitt syke. Jeg varslet ledelsen, som igjen varslet smittevernteamet. Med en gang jeg skjønte alvoret satte jeg pultene en og en, med minst to meter mellom hver pult. Da det ble friminutt holdt jeg elevene igjen inne. Etter at friminuttet for de andre var ferdig, var planen å ta med elevene ut og vente på beskjed fra smittevernteamet. Og de var helt klare: Dere må hjem og i karantene.

Det ble sendt ut beskjed til elevenes foresatte med oppfordring om å komme for å hente elevene hjem snarest mulig. Assisenter fra AKS kom med «walkie-talkie» og skulle hjelpe til med å sende elevene ut en og en etter hvert som foreldrene kom for å hente. De voksne fikk utdelt munnbind. En av elevene spurte: «Hvorfor får dere munnbind og ikke vi?». Godt poeng. Jeg avslo tilbudet om å bruke munnbind selv, i solidaritet med elevene.

Da jeg kom hjem kjente jeg meg helt utslått. Jeg var ikke forberedt på den psykiske belastingen det er å være lærer og plutselig innse at det er koronasmitte i ditt eget klasserom. Den belastningen det er å fra et øyeblikk til et annet gå fra «gult nivå» til blod-«rødt nivå», og føle på ansvaret du har for at ikke flere av elevene blir smittet, med alt det kan medføre. Den belastningen det er å vite at du selv er utsatt for smitte, og at det kan føre til at du blir veldig syk. Den dagen korona-smitten kom i klasserommet vårt, ble pandemien plutselig mye nærmere. Det ble alvor.

Allerede utpå ettermiddagen kjente jeg at jeg ble sår i halsen. Jeg begynte å hoste. Om natten våknet jeg av at jeg ikke fikk sove. Halsen var sår, og det ble tyngre og tyngre å puste. Jeg begynte å bli urolig: Hadde jeg også fått korona? Jeg sovnet til slutt, og våknet av at nesa rant. Hjemmeundervisningen gikk fint, men for hver time som gikk ble jeg stadig verre.

Til tross for dårlig allmenntilstand gikk jeg for å ta korona-testen. Inne på legekontoret slo det meg hvordan de var kledd: De hadde smittevernklær fra topp til tå. Og det var kanskje ikke så rart, med tanke på at det kunne komme mennesker som var smittet av korona inn i lokalet. Men i samme øyeblikk kom jeg til å tenke på mitt «lokale» – klasserommet. Jeg så meg selv stå der, også da jeg visste at det var smitte i rommet jeg befant meg i, og det uten munnbind, i helt vanlige klær, med Antibac og håndvask som eneste våpen.

Vel hjemme ble jeg stadig verre. Jeg la meg, og plutselig ringte telefonen. Kjæresten min hadde vært i en ulykke, og var i ambulansen på vei til Ullevål sykehus for å bli operert. Om jeg ikke var i sjokk etter gårsdagens hendelser, var jeg det iallfall nå. Var dette virkelig?

Det ble en lang natt. Jeg ble stadig dårligere, pusten ble stadig tyngre. Var det slik det var å ha korona? Hvor dårlig kom jeg til å bli? Jeg snufset, hostet og harket, helt til sola lyste inn noen kjærkomne varme solstråler gjennom vindusruta. Det var dag.

For å gjøre en lang historie kort: Jeg hadde ikke korona. Jeg hadde noe som kalles «forkjølelse». Jeg hadde nesten glemt at det var mulig å få, så mye som vi hører om korona nå om dagen.

Så hvorfor skriver jeg dette? Jo, jeg vil fortelle hvordan det oppleves å være lærer under pandemien. De siste ukene har jeg hatt opptil 40 elever på en dag. Jeg vet at det er mange lærere som har enda flere elever enn meg. Med så små barn er det umulig å holde en meter avstand inne i klasserommet. Antibac og håndvask er bra, men vi kommer så tett innpå hverandre i løpet av en dag, at jeg føler meg ikke sikker på at det hjelper. Elevene som ble syke kjente seg litt tett i nesa, hadde litt hodepine eller litt vondt i magen. Men alle som jobber med små barn vet at dette langt fra er unormalt. Det betyr at elevene kan komme på skolen og være syke uten at vi er klar over det.

Jeg er glad for at det er «rødt nivå» når vi kommer tilbake på skolen i morgen. Lærer Egil Goksøyr Åsen skrev et debattinnlegg i Aftenposten med tittelen: «Gult nivå på skolen: Jeg er konstant bekymret på jobb». Jeg tror mange lærere kjenner seg igjen i det han skriver. Tiltakene på «gult nivå» er ikke tilstrekkelige. Barnehagepersonell og lærere står i frontlinjen under denne pandemien, og jeg savner tiltak som gjør at vi kan føle oss trygge på jobb – også på «gult nivå».

Kjære lærerkollega! Jeg håper du holder deg frisk. Jeg håper du ikke tar deg stresse av at elevene skal presentere godt på kartleggingsprøver, men at du tenker at nå er vi i en pandemi, og vi må prøve å senke kravene til hva vi skal prestere. Vi er også midt i en fagfornyelse, og har mye å sette oss inn i. Jeg håper du fokuserer på alt du klarer å oppnå, og gir deg selv en velfortjent klapp på skuldra. Takk for den innsatsen du gjør – hver eneste dag!

Her kommer litt påskemoro! Alt om påsken finner du inne på temasiden PÅSKE som ligger oppe på menyen under «HØYTIDER OG MARKERINGER».

Alt ligger ute til gratis nedlastning både på bokmål og nynorsk.

Tips gjerne en kollega du tror kan ha nytte av det!

Dette er noe av det du finner:

Høytider og markeringer: påske

2 kommentarer om “PÅSKE: Mange morsomme oppgaver og aktiviteter!”

  1. Takk for at du setter ord på hvordan dagen som lærer kan fortone seg. Og takk for de fine oppgavene.
    Håper det går bra med kjæresten din.

Det er stengt for kommentarer.