Påskemoro til både før og etter påske!

Etter en fantastisk helg på hytta i sol og 10 deilige varmegrader, så er det en glede å kunne dele litt mer påskemoro her på Undervisningsmetoder. Dette er opplegg som fint kan gjennomføres både før og etter påskeferien. De er enkle å gjennomføre og krever lite forberedelser. Begge de to oppleggene er laget med utgangspunkt i elevenes interesser.

Kast og finn ut!

Vel tilbake på skolen igjen etter en uke med vinterferie og deretter en uke hjemme i karantene, la jeg merke til at kjennetegn på setninger hadde begynt å gå i glemmeboken. Samme deg snakket vi også tilfeldigvis om hva vi hadde tenkt å gjøre i påskeferien.

Vel hjemme igjen etter endt arbeidsdag satt jeg meg ned ved pcen, og plutselig datt det en tanke ned i hodet på meg: Hva med en ny versjon av «roll a sentence»-oppgavene, men bare at denne gangen skal elevene finne ut hva haren, kyllingen, snømannen, barna, læreren og rektor gjorde i påskeferien sin?

Dermed ble denne oppgaven til. Jeg hadde kriteriene for hva som kjennetegnet en setning fremme på tavla, og elevene kastet terning tre ganger og skrev setninger. Elevene fikk utdelt et skriveark med tegnerute (disse finner du på norsk – skrivemaler). For hver setning måtte elevene sjekke at de hadde husket stor bokstav, mellomrom og punktum. Etter at elevene hadde lest sin favoritt-setning høyt, tegnet de en tegning i tegneruta som viste betydningen av setningen.

PS: Mange flere oppgaver og øvelser for å lære å skrive setninger finner du på siden: norsk – setninger. Denne siden er ikke ferdig, men du finner mye der likevel. Og mye mer kommer!

Hentediktat med 18 gåter

Hver dag kommer en fra AKS inn i klasserommet for å henge opp dagens plan. Det tar bare noen sekunder før en elev rekker opp hånda og spør:

«Anne Marte, kan jeg få gå og se hva som er dagens gåte?»

Hver dag skriver AKS «dagens gåte» på planen. Og elevene ELSKER det! De leser av ren interesse, og diskuterer sammen, helt til de finner flere mulige løsninger.

En dag elevene diskuterte dagens gåte, lovte jeg at hvis de jobbet godt denne økta, så skulle de få en premieøkt der vi bare jobbet med gåter. Det bare glapp ut av meg helt spontant, uten å ha en plan for hvordan dette skulle gjennomføres. Og SELVFØLGELIG jobbet elevene godt – de jobbet bedre enn noen gang før! Dermed måtte de få premie, og det var allerede førstkommende fredag.

Hvordan skulle jeg gjøre det? Dette var fredag før vinterferien. Det måtte være morsomt og lystbetont, og helst med bevegelse, siden mange elever var slitne etter uka. I tillegg jobbet vi med læringspartner, så gjerne noe man kunne gjøre sammen to og to. Og allerede før tanken var ferdig tenkt, så jeg det klart for meg i hodet: Hentediktat!

Jeg skrev 18 gåter, to på hvert ark. Siden jeg ikke hadde så god tid til å forberede timen, skrev jeg gåtene slik at jeg enkelt kunne legge alle arkene med gåter i en bunke, for deretter å dele arkene på midten med papirkutteren inne på kopirommet. 1-2-3, så var det gjort! Jeg laget et svarark som jeg kopierte tosidig, et ark til hvert læringspar. Svararket inneholdt 18 nummererte linjer der læringsparene skulle fylle ut svarene på gåtene. I tillegg laget jeg et fasit-ark til læreren, som var meg selv.

Siden vi også lærte om penger, la jeg til et ekstra moment. Vi startet med at hvert læringspar fikk utdelt en ziplock-pose, og i den skulle de lage (tegne og klippe ut) 100 kroner. Kriteriet var at de skulle bruke minst en av alle myntene (en 1-kroning, en 5-kroning, en 10-kroning, en 20-kroning, og de resterende myntene fikk de velge selv. Men det skulle altså bli 100 kroner til sammen. PS: Dette trenger du ikke ta med om du ikke ønsker.

Da vi gjennomførte hentediktaten satt jeg fremst i klasserommet med fasiten. Dersom et læringspar trengte et hint for å finne svaret på en gåte, kunne de komme frem til meg, betale 10 kroner, for så å få hintet. Hvis de trengte et hint til, måtte de betale enda 10 kroner. Slik fikk vi også regning med – og det var gøy! Elevene liker å tegne og klippe, og penger er stas. I hvert læringspar var det en elev som gikk rundt med svararket og en blyant, mens den andre holdt ziplock-posen med pengene.

Elevene var superengasjerte! De vandret rundt i klasserommet og leste gåter så bare det. Ingen ville stoppe før de var ferdig med alle gåtene. Det gikk over all forventning – og vi hadde en kjempefin avslutning før ferien. Siden påskeferien er like om hjørnet, er det hyggelig med en morsom og lærerik aktivitet sammen med klassen. Vi hadde den inne i klasserommet, men vi kunne liksågodt hatt den ute.

Du finner det inne på temasiden PÅSKE som ligger oppe på menyen under “HØYTIDER OG MARKERINGER”.

Alt ligger ute til gratis nedlastning både på bokmål og nynorsk.

Tips gjerne en kollega du tror kan ha nytte av det!

Direktelink

Høytider og markeringer: Påske