Klassens minnebok fra året som har gått

Skoleåret går mot slutten, og snart venter sommerferien, kanskje mer etterlengtet enn noen gang. Vi bruker de to side ukene til å mimre tilbake og lage klassens minnebok.

Vi snakker om minner. Hva ordet betyr, og hva som skjer med betydningen av ordet hvis vi skriver det feil og glemmer dobbeltkonsonant. Vi snakker om minnebøker, fotoalbum og om hvor fint det er at vi kan ha ting som minner oss om personer vi har vært glade i, men som ikke lever lenger.

«Hva husker dere best fra skoleåret som har gått?», spør jeg. Først tenker elevene selv. Deretter får elevene tre minutter til å snakke sammen med læringspartner, og annenhver gang fortelle en ting de husker. Deretter får de som ønsker ta ordet, og fortelle hva de har snakket om. Think – pair – shair! Vi finner ut at selv om skoleåret har vært noe utenom det vanlige, så har vi likevel mange fine minner fra skoleåret som vi vil ta med oss videre.

«Hva har dere lært dette skoleåret, da?», spør jeg. Elevene tenker først selv, deretter diskuterer de sammen to og to. Skoleåret har vært annerledes på så mange måter! Og selv om elevene har hatt hjemmeskole, vært flere ganger i karantene, hatt korona og YOU NAME IT (!), så kommer de frem til at alt i alt, så har de lært veldig mye! Og det aller mest spennende temaet å lære om var verdensreligioner.

Nå er vi godt i gang med minneboka fra skoleåret 2020/2021. Alle elevene fyller ut et tosidig arbeidsark. De starter med å tegne seg selv, deretter fyller de inn navn, alder, «ord som skriver meg», favorittfag, favorittmat, favorittfarge, interesser, og hva de skal bli når de blir stor. I morgen skal vi jobbe med den andre siden, der elevene skal fortelle om hva de har lært og skrive et koselig, fint minne til klassevennene sine.

Etter hvert som elevene blir ferdige lager vi en felles fremside (se fremsiden fra i fjor nedenfor). Etter fremsiden, før elevsidene, skal jeg skrive en hilsen til klassen. Men det vet de ikke enda! Det skal elevene få se siste skoledag, når de står med klassens minnebok i hånda, klare for sommerferie.

Minneboka ligger ute til gratis nedlastning både på bokmål og nynorsk!

Direktelink:

HØYTIDER OG MARKERINGER – Skoleslutt

Vil du gi et bidrag til Undervisningsmetoder?

VIPPS: 404 50 207

Legg igjen en kommentar