6 MILLIONER VISNINGER!💐🥳 Feires med 15 flunkende nye regnestrategi-plakater, med mer!

HIPP HURRA! Undervisningsmetoder har nå bikka over 6 millioner visninger! Helt utrolig. Så fantastisk hyggelig at det er så mange som vil være med på dette eventyret! Her er alle velkommen❤️

Temaet for dette blogginnlegget er regnestrategier. Dette er noe av det aller mest spennende å undervise i, synes jeg. Det er så mye å fortelle at jeg nesten kunne skrevet en bok. La oss gå 10 år tilbake i tid!

På skolen jeg jobba hadde vi i en periode fokus på læringsstøtte til vegg. Hvordan kunne vi bruke veggene til å gi elevene best mulig støtte i undervisningen? På denne tida var det vanlig å ha alfabetet hengende på veggen i klasserommet, men ikke så mye annet. Her og der hang det en og annen plansje fra et forlag. Den hadde mye skrift, liten skriftstørrelse, og ble mer eller mindre aldri noe særlig brukt av elevene.

Jeg husker at i den samme perioden jobbet jeg med regnestrategier i klassen min. Blant elevene i klassen var det bare et lite mindretall som var etinsk norske, den store majoriteten var minoritetsspråklige elever som hadde norsk som sitt andrespråk. Bare ordet «regnestrategi» i seg selv var vanskelig å forstå, og i tillegg var det mange ord og begreper innenfor hver regnestrategi. Og jeg tenkte: Hva kan jeg gjøre for at det skal bli lettere for elevene å lære dette?

Slik begynte jeg arbeidet med å lage en plakat for hver regnestrategi i addisjon og subtraksjon. På dette tidspunktet var ikke dette vanlig, jeg hadde aldri sett plakater med regnestrategier før. For at regnestrategiene skulle bli lettere for elevene å forstå, kom jeg frem til at navnet på hver regnestrategi måtte komme tydelig frem, og at hver regnestrategi måtte visualiseres. Teksten skulle være enklest mulig, slik at flest mulig skulle forstå den. Den forklarende teksten måtte også ha en viss størrelse, slik at elevene ikke trengte å stå helt inntil for å lese den.

(Saken fortsetter under bildet!)

Dette arbeidet resulterte i 15 plakater som viser enkle regnestrategier i addisjon og subtraksjon. For meg fikk det også stor personlig betydning, fordi det åpnet øynene mine for hvordan jeg kunne forbedre min egen praksis i matematikkundervisningen. Hver enkelt plakat har jeg forandret utallige ganger, og den siste forandringen var nå i sommerferien. Clipart-hendene viste ikke tydelig nok hvordan vi bruker hendene som regneverktøy, og dermed skjønte jeg at de måtte erstattes av bilder av ekte hender.

De 15 plakatene henger jeg på veggen, og i tillegg laget jeg en mini-versjon av hver plakat som jeg har hengt på whiteboarden. Det er fint å ha i samling til felles gjennomgang. Da jeg skulle fortelle om regnestrategiene til foreldrene, erfarte jeg at jeg skulle hatt en oversikt som kunne gjøre det lettere for foreldrene å forstå. Derfor laget jeg også en oversikt (kopieres tosidig) som brukes til dette formålet.

Alle disse regnestrategi-plakatene og det som hører til ligger nå ute på en ny temaside under matematikk oppe på hovedmenyen som heter «Regnestrategi-plakater».

I tillegg har jeg også lagt ut 56 ord-og bildekort med klasseroms-ord og tilhørende letekryss som er laget til elever som skal lære seg norsk. Disse finner du under «Norsk som andrespråk» oppe på hovedmenyen, på den nye temasiden som heter «Klasserommet».

Til alle dere som mottar nyhetsbrev: Husk å sjekke søppelposten! Når ikke avsenderen er godkjent kan det fort havne der 🙂

På Undervisningsmetoder sin instagram-konto denne uka skal jeg fortelle dere om noe veldig hyggelig som skjedde like før sommerferien. Kanskje drar dere kjensel på noen av disse fine menneskene jeg er sammen med på bildet? Følg Undervisningsmetoder på Instagram og finn ut! Jeg gleder meg til å fortelle dere! 🥰

Alt læringsmateriell ligger ute til gratis nedlastning både på bokmål og nynorsk.

Tips gjerne en kollega du tror kan få bruk for det! ❤️

MATEMATIKK: Regnestrategi-plakater

NORSK SOM ANDRESPRÅK: Klasserommet

Legg igjen en kommentar