6 MILLIONER VISNINGER!đŸ’đŸ„ł Feires med 15 flunkende nye regnestrategi-plakater, med mer!

HIPP HURRA! Undervisningsmetoder har nĂ„ bikka over 6 millioner visninger! Helt utrolig. SĂ„ fantastisk hyggelig at det er sĂ„ mange som vil vĂŠre med pĂ„ dette eventyret! Her er alle velkommen❀

Temaet for dette blogginnlegget er regnestrategier. Dette er noe av det aller mest spennende Ä undervise i, synes jeg. Det er sÄ mye Ä fortelle at jeg nesten kunne skrevet en bok. La oss gÄ 10 Är tilbake i tid!

PÄ skolen jeg jobba hadde vi i en periode fokus pÄ lÊringsstÞtte til vegg. Hvordan kunne vi bruke veggene til Ä gi elevene best mulig stÞtte i undervisningen? PÄ denne tida var det vanlig Ä ha alfabetet hengende pÄ veggen i klasserommet, men ikke sÄ mye annet. Her og der hang det en og annen plansje fra et forlag. Den hadde mye skrift, liten skriftstÞrrelse, og ble mer eller mindre aldri noe sÊrlig brukt av elevene.

Jeg husker at i den samme perioden jobbet jeg med regnestrategier i klassen min. Blant elevene i klassen var det bare et lite mindretall som var etinsk norske, den store majoriteten var minoritetssprĂ„klige elever som hadde norsk som sitt andresprĂ„k. Bare ordet «regnestrategi» i seg selv var vanskelig Ă„ forstĂ„, og i tillegg var det mange ord og begreper innenfor hver regnestrategi. Og jeg tenkte: Hva kan jeg gjĂžre for at det skal bli lettere for elevene Ă„ lĂŠre dette?

Slik begynte jeg arbeidet med Ä lage en plakat for hver regnestrategi i addisjon og subtraksjon. PÄ dette tidspunktet var ikke dette vanlig, jeg hadde aldri sett plakater med regnestrategier fÞr. For at regnestrategiene skulle bli lettere for elevene Ä forstÄ, kom jeg frem til at navnet pÄ hver regnestrategi mÄtte komme tydelig frem, og at hver regnestrategi mÄtte visualiseres. Teksten skulle vÊre enklest mulig, slik at flest mulig skulle forstÄ den. Den forklarende teksten mÄtte ogsÄ ha en viss stÞrrelse, slik at elevene ikke trengte Ä stÄ helt inntil for Ä lese den.

(Saken fortsetter under bildet!)

Dette arbeidet resulterte i 15 plakater som viser enkle regnestrategier i addisjon og subtraksjon. For meg fikk det ogsÄ stor personlig betydning, fordi det Äpnet Þynene mine for hvordan jeg kunne forbedre min egen praksis i matematikkundervisningen. Hver enkelt plakat har jeg forandret utallige ganger, og den siste forandringen var nÄ i sommerferien. Clipart-hendene viste ikke tydelig nok hvordan vi bruker hendene som regneverktÞy, og dermed skjÞnte jeg at de mÄtte erstattes av bilder av ekte hender.

De 15 plakatene henger jeg pÄ veggen, og i tillegg laget jeg en mini-versjon av hver plakat som jeg har hengt pÄ whiteboarden. Det er fint Ä ha i samling til felles gjennomgang. Da jeg skulle fortelle om regnestrategiene til foreldrene, erfarte jeg at jeg skulle hatt en oversikt som kunne gjÞre det lettere for foreldrene Ä forstÄ. Derfor laget jeg ogsÄ en oversikt (kopieres tosidig) som brukes til dette formÄlet.

Alle disse regnestrategi-plakatene og det som hĂžrer til ligger nĂ„ ute pĂ„ en ny temaside under matematikk oppe pĂ„ hovedmenyen som heter «Regnestrategi-plakater».

I tillegg har jeg ogsĂ„ lagt ut 56 ord-og bildekort med klasseroms-ord og tilhĂžrende letekryss som er laget til elever som skal lĂŠre seg norsk. Disse finner du under «Norsk som andresprĂ„k» oppe pĂ„ hovedmenyen, pĂ„ den nye temasiden som heter «Klasserommet».

Til alle dere som mottar nyhetsbrev: Husk Ă„ sjekke sĂžppelposten! NĂ„r ikke avsenderen er godkjent kan det fort havne der 🙂

PĂ„ Undervisningsmetoder sin instagram-konto denne uka skal jeg fortelle dere om noe veldig hyggelig som skjedde like fĂžr sommerferien. Kanskje drar dere kjensel pĂ„ noen av disse fine menneskene jeg er sammen med pĂ„ bildet? FĂžlg Undervisningsmetoder pĂ„ Instagram og finn ut! Jeg gleder meg til Ă„ fortelle dere! đŸ„°

Alt lÊringsmateriell ligger ute til gratis nedlastning bÄde pÄ bokmÄl og nynorsk.

Tips gjerne en kollega du tror kan fĂ„ bruk for det! ❀

MATEMATIKK: Regnestrategi-plakater

NORSK SOM ANDRESPRÅK: Klasserommet

Legg igjen en kommentar