11 MILLIONER VISNINGER!!! Planetene og verdensrommet – Faktatekster med spørsmål, hentediktat, natursti, les/klipp/lim og mye mer!

Undervisningsmetoder har bikket 11 millioner visninger! Vi feirer med å presentere en splitter ny temaside som jeg håper kan være til inspirasjon og hjelp for mange: Planetene og verdensrommet.

Temasiden “Planetene og verdensrommet” er en naturfag-side som ble påbegynt for flere år siden. Nå er alle arbeidsark og det læringsmateriellet som var der fra før laget på nytt igjen. I tillegg er det lagt ut mye nytt materiell! Alt er publisert både på bokmål og nynorsk, både inne på selve temasiden og i nettbutikken. Selve temasiden har fått en rekke oppgraderinger. I tiden fremover håper jeg at den vil være til inspirasjon for mange lærere rundt omkring i hele landet.

Av nytt materiell har vi blant annet faktatekster med tilhørende spørsmål om planetene og verdensrommet.

De 17 faktatekstene består av overskrift, foto og en enkel tekst. Hvert tema har to sider; selve oppslaget er på den ene siden, og spørsmålene til teksten på den andre. Om du vil kan du velge å skrive ut tosidig, slik at spørsmålene kommer på baksiden. Spørsmålene kan løses muntlig eller ved at elevene skriver svarene i for eksempel skriveboka.

Faktatekstene kan brukes til lesestasjon, leselekse, språkvegg og som støtte i egen skriving (temaarbeid, osv).

Av annet nytt læringsmateriell vil jeg også løfte frem hentediktaten. Den består av 24 ord-og bildekort knyttet til temaet planetene og verdensrommet, i tillegg til svarark til elevene. Hvert kort har et foto som skal bidra til å vekke interesse og nysgjerrighet.

Målet med hentediktaten er at elevene skal lære å skrive ordene riktig, men aktiviteten gir også elevene et godt innblikk i temaet de skal lære om. Den kan gjennomføres både inne i klasserommet og på uteskole.

Legg merke til at navnet på planeter skrives med stor forbokstav. Jorda, sola og månen skal ha liten forbokstav, naturligvis med unntak av når ordet står først i en setning.

Dette kan være lurt å ta opp med elevene helt i starten av temaet, og hentediktaten gir deg en god anledning til det. La elevene selv se etter likheter med tanke på hvordan navnene på planetene skrives. Kanskje klarer de også å diskutere seg frem til hvorfor?

Naturstien er også en del av materiellet til uteskole som hører til dette temaet. Den består av 15 poster som har en tverrfaglig tilnærming til temaet, med vekt på grunnleggende ferdigheter. Oppgavene går på leseforståelse, regning, setninger, rettskriving og musikk. Med i denne pakken følger også to sider hvor du kan lage egne oppgaver om du ønsker det, i tillegg til fasit til læreren.

Ute på temasiden “Planetene og verdensrommet” er det også MYE gratismateriell! Siden dette er en fremsidesak og kun skal være en kort presentasjon av temasiden, får jeg ikke omtalt alt her. Men noe kan jeg fortelle om!

“Les, klipp og lim” er en serie med arbeidsark jeg begynte å lage for flere år siden. Vi jobbet med leseforståelse. Derfor var jeg på jakt etter oppgaver i leseforståelse hentet fra det tverrfaglige temat om planetene og verdensrommet som vi jobbet med. Det var da jeg fikk ideen til “les, klipp og lim”. Elevene i klassen min var veldig glad i å klippe og lime. Hvorfor ikke lage et arbeidsark med fokus på leseforståelse der elevene også får klippe og lime?

Arbeidsarket under viser slik det ser ut når elevene er ferdige med oppgaven. Elevene jobbet så godt at jeg måtte lage en oppfølger. De første arbeidsarkene handler om verdensrommet, del to handler om planetene.

Til slutt må jeg fortelle om planetboka!

Selv om dette er flere år siden, husker jeg det fremdeles så godt som om det skulle vært i går.

I læreboka var det en oppgave der elevene skulle skrive faktasetninger om planetene. Temaet var kjempespennende, men den kjedelige layouten og utformingen av oppgaven gjenspeilte på ingen måte hvor interessant temaet var. Hvordan kunne jeg gjøre oppgaven mer motiverende?

Jeg husker at jeg stod inne på teamrommet og funderte. Med ett dalte øynene mine ned på skriveren bortest i hjørnet. Der lå det papir i A4 og i A3-størrelse. “Hva kan vi gjøre med papir?”, tenkte jeg.

Da kom ideen susende som en meteoritt ned i hodet på meg! Jeg måtte regne kjapt på det: “4+4, det passer perfekt!”. Allerede da visste jeg at det kom til å bli en suksess.

Jeg skal ikke fortelle mer her, for du finner alt inne på temasiden. God fornøyelse!

NATURFAG: Temaside – Planetene og verdensrommet

Temasiden “Planetene og verdensrommet” finner du også under NATURFAG oppe på hovedmenyen.

SAMLEPAKKE: Planetene og verdensrommet

PS!
Husk å skrive inn e-postadressen din oppe til høyre på siden, så får du nyheter direkte på mail!
Har du ønsker om undervisningsmateriell er du velkommen til å sende en mail til undervisningsmetode@gmail.com.