Nissemoro med tallvenner

Nissen Nils skal lage ni gaver til en familie i Nittedal. Når nissen teller gavene oppdager han at noen mangler. Nissen Nils trenger hjelp.

Dette er et undervisningsopplegg jeg laget da elevene våre på første trinn skulle lære om tallvennene til tallet 9. Opplegget består av en powerpoint-presentasjon til felles gjennomgang, i tillegg til to tilhørende oppgavesett.

Powerpoint: PP_Hjelp nissen

På powerpointen presenteres problemet. Les teksten sammen med elevene:

Hjelp nissen PP

Deretter følger noen oppgaver der dere får se sekken til nissen. For hvert klikk på lysbildefremvisningen, dukker det opp en ny gave. Slik kan dere telle gavene etter hvert som de legges i sekken.

hvor mange gaver

Når sekken er full kommer det fram en snakkeboble der nissen spør: «Hvor mange gaver mangler?». La elevene fortelle hvordan de tenker for å komme frem til svaret. Skriv gjerne tallvennene på tavla etter hvert som dere løser oppgavene.

På slutten av powerpoint-presentasjonen er det en slide med oppsummering av tallvennene til 9. Deretter følger en slide med lese og forstå-oppgaver som gjør at elevene får bevege seg før de begynner på oppgaveheftet. Når elevene har gjort en bevege seg-oppgave står de i «frys» til vi har lest neste oppgave sammen. (Disse to slidene kan du ta bort om du ønsker.)

Oppgavesett 1: Hjelp nissen_nivå 1

Her får elevene tegne inn de gavene som mangler. Det er elevene selv som bestemmer hva gavene skal være – bruk fantasien! Elevene må også vise at de kan sette opp problemet som et addisjonsstykke.

HJELP NISSEN

Oppgavesett 2: Hjelp nissen_nivå 2

Dette oppgavesettet er som oppgavesett 1, bare at her må elevene vise at de kan stille opp addisjonsstykket på to måter.

hjelp nissen nivå 2

Mer om tallvenner finner du på siden «Tallforståelse» som ligger under matematikk.

PS: Hvilke ord kan dere som begynner på ni?

En kommentar om “Nissemoro med tallvenner”

 1. I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog
  that’s both equally educative and amusing, and let me tell you, you
  have hit the nail on the head. The issue is something that
  not enough men and women are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I found this in my search for something concerning this.

  Svar

Legg igjen en kommentar