DYR I SKOGEN: Ordliste, powerpointer, ord-og bildekort, skriveoppgaver, domino, uteskole med mer!

Kjære alle lesere! I dag er temaet for dagens blogginnlegg dyra i skogen. Dette har jeg gledet meg lenge til å dele med dere. Jeg kan love mye nytt og fint læringsmateriell som jeg håper vil bidra til mange gode læringsopplevelser.

De siste par ukene har jeg vært sengeliggende med influensa, og helt nede for telling. Innimellom influensaen og den siste ferdigstillelsen av dette læringsmateriellet, så har jeg også rukket å være gjest i NRK, både i Ekko og lørdag som var i Ukeslutt.

Temaet var vold i skolen. I Ukeslutt på NRK P2 var jeg gjest i studio sammen med Ghulam Abbas. Ghulam var tidligere leder av den beryktede B-gjengen, og har sonet 5 år for mafiavirksomhet. Etter endt soning tok han et oppgjør med fortiden sin. I samarbeid med den prisbelønnede forfatteren Kjetil Østli, skrev han boken Gudfaren. Der forteller han om sitt tidligere liv som tungt kriminell. Nå jobber han i barnevernet for å hjelpe andre barn og unge til ikke å ende opp i utenforskapet, kriminalitet og belastede miljøer hvor han selv har vært.

På Ukeslutt i NRK med programleder Marte Kaasa Arntsen og Ghulam Abbas.

Det var utrolig interessant å møte Abbas, og sitte i studio og snakke om vold i skolen. Jeg fortalte hvordan jeg opplevde episoden med pistol i klasserommet, og om hvilke konsekvenser dette fikk for meg. Historien er så sterk, og den gjorde inntrykk. Etter intervjuet med Abbas og meg, var det debatt mellom Jorunn Folkvord, lærer og tillitsvalgt i Utdanningsforbundet og Elise Waagen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og sitter i Utdannings-og forskningskomiteen. De snakker om det som skjedde med meg, og hvilke tiltak man bør gjøre i forhold til vold i skolen. Hør reportasjen og debatten her (1 time og 2 minutter inn i sendingen fra 11. februar).

Så – over til dyr i skogen! Etter at vi jobbet oss gjennom temaet vinter, startet vi med temaet dyr i skogen. Siden jeg jobber med nyankomne på Velkomst laget jeg en ordliste med oversikt over alle dyrene. Den var til god hjelp, for dyrene som lever i skogen her til lands var ikke nødvendigvis kjent for elever fra andre kanter av verden. Helt nederst på den nye temasiden finner du den samme ordlista, bare uten ord. Dette er tenkt å bruke på slutten av temaperioden for å se hvilke dyrenavn elevene har lært.

For å øve på uttale laget jeg en powerpoint i to versjoner; den ene med ord og bilde for å øve på uttale, den andre med kun bilder – her skal elevene se om de husker ordene selv. Dette er også en god anledning til å løfte frem elevenes forkunnskaper: Hva vet de om dyra i skogen fra før? Stopp opp ved oppslagene og snakk om dyra underveis.

Jeg ønsket at elevene skulle få studere dyrene på større bildeoppslag. Derfor laget jeg bilde-og ordkort. Disse brukte vi som utgangspunkt for alias. I tillegg brukte vi ord-og bildekortene som utgangspunkt for å skrive faktatekster, supplert med andre kilder.

På uteskole hadde vi hentediktat der målet var å lære å skrive ordene riktig. Vi hadde også en turdag der vi dro til Naturhistorisk museum og fikk omvisning om norske dyr.

(Saken fortsetter under bildet)

Inne på temasiden NATURFAG-Skogsdyr finner du også silhuett-oppgaver, fra ord til bilde, letekryss, bingo og kryssord – det er alltid kjekt å ha! Du finner også domino, sanger og videoer. Det er mye fint og altfor mye til å vise frem alt her, så ta en titt og sjekk ut!

Alt læringsmateriell ligger ute til gratis nedlastning både på bokmål og nynorsk.

Tips gjerne en kollega du tror kan få bruk for det! ❤️

Direktelink:

NATURFAG: Skogsdyr